Η δεδομένη καθεστωτική συνθηκολόγηση μπροστά στη σκληρή στάση της τρόικας και της Κομισιόν που διατάσουν ταχύτατη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας ανεξάρτητα απο επιπτώσεις στην κοινωνία και η διαπραγμάτευση με τα εθελόδουλα κόμματα..
που μετέχουν στην κυβέρνηση, επιταχύνουν με δραματικό τρόπο τις εξελίξεις.
Ένα πολύ σημαδιακό Σαββατοκύριακο.Οι εκβιασμοί πρός τους πολίτες διαδέχονται ο ένας τον άλλο.Η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών..
Η τρόικα επιμένει στην πλήρη υιοθέτηση του κειμένου της 5ης αναθεώρησης, απειλώντας να μην ανάψει το πράσινο φως για το νέο δάνειο, παρά το δήθεν αρνητικό μανιφέστο των κοινωνικών εταίρων ,όσον αφορά στον κατώτατο μισθό και στην περικοπή του 130oυ και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα,που συνέταξαν εκ του ασφαλούς γνωρίζοντας ότι δεν θα γίνει αποδεκτό.
Από το Μέγαρο Μαξίμου αφήνεται να εννοηθεί σε θεατρικούς τόνους που πιθανό παραπέμπουν σε απειλή νέων συνταγματικών διαδικαστικών εκτροπών,πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία κατά τη σημερινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό, ο κ. Παπαδήμος σκοπεύει να καταθέσει την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Και από το Eurogroup και τον επικεφαλής του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ανακοινώθηκε πως τελικά δεν θα συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα αλλά μετατίθεται για την προσεχή Τετάρτη 8 Φλεβάρη.
Αντικείμενο της συνεδρίασης θα ήταν η οριστικοποίηση του δεύτερου προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας, αλλά η αδυναμία συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα όσον αφορά στα νέα μέτρα, οδηγεί σε νέα εμπλοκή και αναβολή.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις διαπραγματεύσεις για το PSI με τον ιδιωτικό τομέα, χαρακτηρίστηκαν εξαιρετικά περίπλοκες, αλλά αναφέρθηκε πως υπάρχει ξεκάθαρη βούληση από όλες τις πλευρές να βρεθεί συμφωνία, σε εθελοντική βάση.
Σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους,δηλώθηκε ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την έννοια ότι η εικόνα θα ξεκαθαρίσει όταν υπάρξει συμφωνία για το PSI και για το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας.
Τέλος, αναφέρθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής έχει κοινωνικές επιδράσεις στη χώρα, επανελήφθη ωστόσο πως «η Ελλάδα ζούσε πάνω από τις δυνατότητές της για πολλά χρόνια, πριν από την κρίση» και πως «η διόρθωση αυτού είναι, χωρίς αμφιβολία, μια οδυνηρή διαδικασία για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία».
Μητσοτάκης for president
Πριν από 3 ώρες