Στημένα παιχνίδια, χρέη προς τρίτους και υποβιβασμοί, κακοπληρωμένοι παίχτες και απεργίες με λίγη δόση από βία στα γήπεδα... Αυτά είναι τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ του Ελληνικού ποδοσφαίρου εν έτει 2012... Βρισκόμαστε στα μέσα της ποδοσφαιρικής περιόδου, μιας σεζόν που φαινόταν ότι θα ήταν στραβή, προτού καν ξεκινήσει. Η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται…
Ήδη από το καλοκαίρι, όταν και έσκασε το σκάνδαλο με τα στημένα παιχνίδια όλοι κατάλαβαν πως η σεζόν δεν θα ήταν όπως οι άλλες… Το βαλιτσάκι της ΕΥΠ έβγαλε στο φως της δημοσιότητας σπαρταριστούς… διαλόγους μεταξύ των εμπλεκομένων και ανέδειξαν το επίπεδο του… ποδοσφαιρικού μας πολιτισμού.
Οι Αχιλλέας Μπέος (πρόεδρος Ολυμπιακού Βόλου), Γιώργος Τσακογιάννης (πρόεδρος Γ.Σ Ηλιούπολης) και Μάκης Ψωμιάδης (πρόεδρος Καβάλας) ήταν οι βασικοί κατηγορούμενοι για το πολύκροτο σκάνδαλο, με τους δύο πρώτους να συλλαμβάνονται, ενώ ο τρίτος βρίσκεται στα Σκόπια, αφού τελικά συνελήφθη στη γειτονική χώρα (Να σημειωθεί πως ο Ψωμιάδης συνελήφθη μία φορά στην Ελλάδα και αφέθηκε ελεύθερος).
Επειδή οι πρόεδροι τους είχαν εμπλοκή στην υπόθεση, οι ομάδες δέχθηκαν αυστηρές κυρώσεις. Η Καβάλα υποβιβάστηκε στη Δ’ Εθνική τη στιγμή που ο Ολυμπιακός Βόλου δεν παίζει πλέον σε καμία κατηγορία, ενώ απορρίφθηκε η έφεση που έκανε στο αθλητικό δικαστήριο της Λωζάννης κατά της απόφασης της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.
Παράλληλα η έναρξη του πρωταθλήματος μετατράπηκε σε...σήριαλ, αφού μέχρι και την τελευταία στιγμή η πρεμιέρα βρισκόταν στον αέρα λόγω του ότι ήταν ανοιχτό το ζήτημα των ποινών των δύο ομάδων.
Για την ιστορία, Αστέρας Τρίπολης (υποβιβάστηκε αλλά προβιβάστηκε ξανά λόγω υποβιβασμού του Ηρακλή για πλαστογράφηση εγγράφου), ΠΑΣ Γιάννενα και ΟΦΗ βρέθηκαν μπλεγμένοι στο σκάνδαλο, έμειναν ωστόσο στην κατηγορία.
Το πρωτάθλημα κουτσά – στραβά άρχισε, με τους Λεβαδειακό και Δόξα Δράμας να παίρνουν τελικά τη θέση του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας.
Οικονομικά προβλήματα
Την ίδια στιγμή, η οικονομική αβεβαιότητα πλέον παγιώθηκε και πολλές ΠΑΕ των επαγγελματικών πρωταθλημάτων αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
Η κρίση έχει αγγίξει και τα… πάνω πατώματα και ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ άρχισαν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
Το πείραμα της πολυμετοχικότητας στον Παναθηναϊκό ήταν αποτυχημένο, με αποτέλεσμα η ομάδα να βρεθεί σε μια «μαύρη» τρύπα πολλών εκατομμυρίων ευρώ στους ισολογισμούς της.
Μοιραία η διοίκηση ακολούθησε πολιτική περικοπών με πωλήσεις παικτών, αλλά και τις μη δαπανηρές μεταγραφές, ώστε οι κινήσεις αυτές να ελαφρύνουν κάπως τον προϋπολογισμό. Η αποχώρηση του αγαπημένου παιδιού της πράσινης κερκίδας του Τζιμπρίλ Σισέ κρίθηκε απαραίτητη για να ανασάνει οικονομικά ο σύλλογος, ενώ με το ένα πόδι στην έξοδο βρίσκεται και ο Σωτήρης Νίνης.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στα μέσα Σεπτεμβρίου (19/9 για την ακρίβεια) εμφανίστηκε ο πρίγκιπας Σουλτάν, δια μέσου του «αντιπροσώπου» του Βλάση Τσάκα.
Η πρόταση ήταν εξωπραγματική και αφού σύμφωνα με τα λεγόμενα του Τσάκα, ο Σαουδάραβας ήταν διατεθειμένος να επενδύσει στο τριφύλλι 200 εκατ. Ευρώ!
Για πολλές εβδομάδες η υπόθεση της πρότασης για αγορά του Παναθηναϊκού από τον πρίγκηπα εξελίχθηκε σε… σήριαλ και στο τέλος αποδείχθηκε ότι ο Σουλτάν δεν γνώριζε καν τον Τσάκα!
Αλλά και η ΑΕΚ, βρίσκεται και αυτή σε δεινή οικονομική κατάσταση. Μπορεί ο Πέτρος Παππάς να ξεχρέωσε ένα δάνειο που έλαβαν οι κιτρινόμαυροι από την Morgan Stanley , ωστόσο τα πράγματα είναι ακόμη σε κρίσιμο σημείο.
Μάλιστα, στην αρχή της σεζόν δημιουργήθηκε ζήτημα έξωσης της ΑΕΚ από το Ολυμπιακό Στάδιο όπου παίζει τα εντός έδρας παιχνίδια της.
Άλλο ένα παράδειγμα είναι και το γεγονός ότι το Σάββατο οι κιτρινόμαυροι απέναντι στον ΟΦΗ θα έπαιζαν κεκλεισμένων των θυρών, γιατί δεν μπόρεσαν να καλυφτούν από τη διοίκηση 170.000 ευρώ προς τη ΦΑΕ Αθηνών ώστε η ΠΑΕ να εξασφάλιζε φορολογική ενημερότητα, για να θεωρηθούν τα εισιτήρια αγώνα.
Τελικά ο αγώνας αναβλήθηκε υπό των φόβο επεισοδίων.
Ο ΠΑΟΚ από τη μεριά του, δεν βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση. Ενδεικτικά, η διοίκηση της ομάδας αναγκάστηκε να πουλήσει τον καλύτερο παίχτη του ρόστερ, τον Αντελίνο Βιεϊρίνια για να εξισορροπήσει τον ισολογισμό της, ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει την άδεια της UEFA για να συνεχίσει στο Europa League.
Κορυφή του παγόβουνου η Σούπερ Λίγκα
Και αν τα πράγματα είναι δύσκολα για τις μεγάλες ομάδες, στις μικρές κατηγορίες η κατάσταση είναι σαφώς χειρότερη. Στις Football League και Football League 2 μεγάλο κομμάτι των παιχτών βρίσκονται ανασφάλιστοι και απλήρωτοι.
Οι παίκτες δεν άντεξαν άλλο και αποφάσισαν να κατέβουν σε απεργία (την 1η Φεβρουαρίου) διαμαρτυρόμενοι για την ελλιπή ασφάλιση τους, αλλά και για τους χαμηλούς μισθούς, η οποία έληξε την Παρασκευή που μας πέρασε.
Οι συνθήκες που επικρατούν στα επαγγελματικά πρωταθλημάτα περιγράφονται και στη έκθεση της Διεθνoύς Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (FIFPRO) σύμφωνα με την οποία, το 67,5% των Ελλήνων επαγγελματιών ποδοσφαιριστών δεν πληρώνονται έγκαιρα τις δόσεις των συμβολαίων τους. Το 43% αυτών των παικτών βιώνουν καθυστερήσεις μέχρι 3 μήνες, το 31,8% έπρεπε να περιμένουν για 6 μήνες ενώ το 13,3% είχαν καθυστερούμενα ακόμη και για ένα χρόνο!
Μέσα σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και το χρόνιο φαινόμενο της βίας στα γήπεδα έχει το οποίο πλέον γίνει ρουτίνα, με τους θερμοκέφαλους οπαδούς σχεδόν κάθε Κυριακή να επιτίθενται σε διαιτητές, προκαλούν επεισόδια, αλλά και συγκρούονται μεταξύ τους...