[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Δυο ξένοι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό της Χομς
Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012 Posted by STEVENIKO

Η Αμερικανίδα πολεμική ανταποκρίτρια των Sunday Times Μαρί Κόλβιν και ο Γάλλος φωτορεπόρτερ του Paris Match Ρεμί Οσλίκ σκοτώθηκαν στη διάρκεια των ανηλεών βομβαρδισμών που δέχεται από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ η πόλη Χομς. Ο θάνατος των δημοσιογράφων επιβεβαιώθηκε από την κυβέρνηση της Γαλλίας, η οποία καλεί το καθεστώς να τερματίσει άμεσα το σφυροκόπημα της Χομς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι άλλοι 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση στην συνοικία Μπάμπα Άμρ. Η αιματοχυσία από τις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό στη Χομς, που σφυροκοπείται από βομβαρδισμούς εδώ εβδομάδες. Την ίδια ώρα, το Συριακό Παρατηρητήριο κάνει λόγο για 7.600 νεκρούς, στην πλειοψηφία τους πολίτες, από τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία.

Οι πρώτες πληροφορίες για το θάνατο των δημοσιογράφων ήλθαν από ακτιβιστές της Χομς και εν συνεχεία επιβεβαιώθηκαν από τον επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Αλέν Ζιπέ.

«Ζητώ από τη συριακή κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις και να σεβασθεί τις ανθρωπιστικές της υποχρεώσεις» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ. «Ζήτησα από την πρεσβεία μας στη Δαμασκό να ζητήσει από τις συριακές αρχές ασφαλή δίοδο για να φθάσει ιατρική βοήθεια στα θύματα με την στήριξη του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού».

«Η Γαλλία είναι σήμερα πιο αποφασισμένη από ποτέ να τερματίσει την βάρβαρη καταστολή που υφίσταται κάθε μέρα ο συριακός λαός» υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.

Οι δυο δημοσιογράφοι ήταν βετεράνοι με θητεία σε πολέμους στη Μέση Ανατολή και αλλού. Η Μαρί Κόλβιν ήταν μία ατρόμητη ρεπόρτερ που είχε χάσει το μάτι της σε αποστολή στη Σρι Λάνκα το 2001 και έκτοτε φορούσε μαύρη καλύπτρα. Είχε τιμηθεί στη Βρετανία με το βραβείο του καλύτερου ανταποκριτή στο εξωτερικό για το 2010.

Ο Ρεμί Οσλίκ γεννήθηκε το 1983 στη Γαλλία και έκανε την πρώτη του αποστολή σε ζώνη συγκρούσεων στην Αϊτή σε ηλικία 20 ετών. Πιο πρόσφατα, κάλυψε φωτογραφικά τις εξεγέρσεις στην Τυνησία, την Αίγυπτο και τη Λιβύη. Συνεργαζόταν με τα περιοδικά Time και Paris Match και με την Wall Street Journal. Τιμήθηκε από το World Press το 2012 για τα ρεπορτάζ του στη Λιβύη.

Πηγές αναφέρουν πως ανάμεσα στους τραυματίες είναι ένας Βρετανός φωτορεπόρτερ που ονομάζεται, Πολ Κόνροϊ και μια Αμερικανίδα.

«Δύο δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν, όταν από τους βομβαρδισμούς επλήγη το κέντρο Τύπου στη συνοικία Μπάμπα Αμρ. Τρεις ή τέσσερις ξένοι δημοσιογράφοι τραυματίσθηκαν» δήλωσε μέσω Skype ο ακτιβιστής Όμαρ Σάκερ που βρίσκεται στην περιοχή. «Υπάρχει και μία ακόμη αμερικανίδα δημοσιογράφος σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Χρειάζεται επείγουσα βοήθεια» υποστήριξε ο Όμαρ, προσθέτοντας ότι δέκα ρουκέτες έπληξαν το κτίριο όπου βρίσκονταν οι ξένοι δημοσιογράφοι.

Η εφημερίδα Le Figaro ανακοίνωσε ότι η δημοσιογράφος της Εντίτ Μπουβιέ περιλαμβάνεται στους τραυματισμένους σήμερα στη Χομς δημοσιογράφους. «Ελαβα δύο τηλεφωνήματα από τη Χομς που μού γνωστοποιούσαν ότι η Εντίτ Μπουβιέ έχει τραυματισθεί στα πόδια. Προσπαθούμε να οργανώσουμε την μεταφορά της» είπε ο Φιλίπ Ζελί, επικεφαλής του Διεθνούς Τμήματος της εφημερίδας.

Η πόλη Χομς, επίκεντρο της συριακής εξέγερσης, πολιορκείται από τις δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού και σφυροκοπείται ασταμάτητα από τις 3 Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο δημοσιογράφος των New York Times Αντονι Σαντίντ πέθανε από κρίση άσθματος στη Χομς.

Συριακό Παρατηρητήριο: Πάνω από 7.600 νεκροί από τη βίαιη καταστολή

Πάνω από 7.600 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους πολίτες, έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία, στη διάρκεια της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων από τότε που εκδηλώθηκε η λαϊκή εξέγερση, τον Μάρτιο του 2011, ανακοίνωσε την Τετάρτη το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μεταξύ των θυμάτων είναι 5.542 πολίτες, 1.692 στρατιώτες και μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας και περίπου 400 λιποτάκτες, δήλωσε ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από ακτιβιστές, ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, προσπαθεί, σύμφωνα με ακτιβιστές να εξασφαλίσει τρόφιμα και καταφύγιο για χιλιάδες κατοίκους της συνοικίας Μπάμπα Αμρ.

«Ο ASL ανέλαβε τη διανομή τροφίμων και την εξασφάλιση καταφυγίου στους κατοίκους» δήλωσε ο ακτιβιστής, Όμαρ Σάκερ, που ζει στη συνοικία αυτή και επικοινώνησε με το Γαλλικό Πρακτορείο μέσω Skype. Σημείωσε όμως ότι η αποστολή των ανταρτών είναι ιδιαίτερα δύσκολη γιατί «οι δυνάμεις του καθεστώτος πυροβολούν ό,τι κινείται». «Εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να στεγάσουμε ανθρώπους σε σχολεία και τζαμιά» πρόσθεσε.

Οι αντάρτες «προσπαθούν να βοηθήσουν όσο μπορούν» είπε από την πλευρά του ο Χάντι Αμπντάλα, μέλος της αντιπολιτευόμενης Γενικής Επιτροπής της Συριακής Επανάστασης. «Τα μέσα του (σ.σ. του ASL) είναι περιορισμένα και φροντίζει κυρίως για την προστασία της συνοικίας» ανέφερε, επιβεβαιώνοντας ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και η παροχή βοήθειας εμποδίζεται από τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς και την παρουσία ελεύθερων σκοπευτών στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Αμπντάλα, περίπου 90.000 άνθρωποι βρίσκονται ακόμη στη συνοικία Μπάμπα Αμρ. «Διαθέτουμε αποθέματα τροφίμων σε ορισμένα κτίρια όμως πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν πήγαν να τα πάρουν. Είναι σχεδόν αυτοκτονία» διαβεβαίωσε. Ένα από τα θύματα ήταν και ο Ράμι αλ-Σάγεντ, από τους πρωτεργάτες του δικτύου των πολιτών-δημοσιογράφων που κάλυπταν τις επιχειρήσεις του συριακού καθεστώτος στη Χομς, ο οποίος σκοτώθηκε από οβίδα.

Παραμένει πάντως εξαιρετικά δύσκολο να επιβεβαιωθεί ο αριθμός των θυμάτων από ανεξάρτητες πηγές γιατί οι συριακές πηγές επιβάλουν περιορισμούς στον ξένο Τύπο. Λόγω των αυστηρών περιορισμών που έχουν επιβληθεί στους επαγγελματίες δημοσιογράφους, εκατοντάδες ανώνυμοι πολίτες έχουν εξοπλιστεί με κάμερες και καταγράφουν την κατάσταση στη χώρα.

Την Τετάρτη στρατιώτες και ένοπλοι που πρόσκεινται στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ άνοιξαν πυρ και σκότωσαν 27 νεαρούς, στη διάρκεια επιδρομής σε χωριά μιας βόρειας επαρχίας, σύμφωνα με οργάνωση ακτιβιστών της αντιπολίτευσης. Τα περισσότερα από τα θύματα -όλοι νεαροί άμαχοι- δέχτηκαν πυροβολισμούς στο κεφάλι ή στο στέρνο μέσα στα σπίτια τους ή στους δρόμους των χωριών Ιντίτα, Ιμπλίν και Μπαλσόν στην επαρχία Ιντλίμπ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ανακοίνωσε το Συριακό Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σε μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος καλεί η αντιπολίτευση

Εν τω μεταξύ, έκκληση στους Σύρους να μποϊκοτάρουν το επικείμενο δημοψήφισμα για ένα νέο Σύνταγμα απηύθυναν σήμερα οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού, τονίζοντας ότι το δημοψήφισμα αποτελεί μια προσπάθεια του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ να καλύψει την καταστολή.

«Το καθεστώς χρησιμοποιεί το δημοψήφισμα αυτό για να καλύψει τις σφαγές του. Ένα Σύνταγμα δεν μπορεί να υπάρξει εάν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και οι κοινωνικές οργανώσεις στη Συρία δε συμμετάσχουν στην κατάρτισή του μέσω ενός εκλεγμένου Κοινοβουλίου».


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Δυο ξένοι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό της Χομς"

Leave a reply