Σύμφωνα με τους Financial Times το εμπιστευτικό έγγραφο συντάχθηκε για τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup. Σε αυτό γίνεται πρόβλεψη ότι ακόμη και με το πλέον αισιόδοξο σενάριο, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε ένα κύκλο ύφεσης ο οποίος δεν θα της επιτρέψει να μειώσει το δημόσιο χρέος της.
Στο έγγραφο αποδίδεται και ο μαραθώνιος των διαπραγματεύσεων που έλαβαν χώρα χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, καθώς μόλις έφτασε στα χέρια των υπουργών Οικονομικών, ένα μπλοκ χωρών υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας εξέφρασε απροθυμία να εγκρίνει τη συμφωνία. Στην ομάδα αυτή συμμετείχαν και η Ολλανδία με τη Φινλανδία.
Η εκτίμηση της εμπιστευτικής αναφοράς ήταν ότι το 2020 το ελληνικό χρέος θα έχει φτάσει στο 160%, αντί του 120,5% που συμφωνήθηκε χθες βράδυ. Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα χρειαζόταν 245 δισεκατομμύρια έναντι 170 δισεκατομμυρίων.
Μεταξύ άλλων στο κείμενο εκφράζονταν επιφυλάξεις σχετικά με την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις με βάση τα χρονοδιαγράμματα.
Η ανάλυση αναφέρει ότι η συμφωνία ανταλλαγής, που συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και το ταμείο διάσωσης, ουσιαστικά δημιουργεί μια τάξη προνομιούχων επενδυτών οι οποίοι θα διώξουν τους νέους επενδυτές ομολόγων, όταν η Ελλάδα θα επιχειρήσει να επιστρέψει στην αγορά ομολόγων.
«Παραμένει αβέβαιο κατά πόσον η πρόσβαση στις αγορές μπορεί να αποκατασταθεί στα αμέσως μετά το πρόγραμμα χρόνια», προειδοποιεί η έκθεση.