Στη ρύθμιση υπάγονται υποχρεωτικά όλες οι οφειλές ή δόσεις οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, μέχρι τις 29.2.2012, εφόσον δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τις 75.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα
Εκπνέει αύριο η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και το υπ. Οικονομικών προσανατολίζεται να δώσει νέα παράταση, προκειμένου αφενός να διευκολύνει τους φορολογούμενους και αφετέρου να επιτευχθεί ο στόχος για τις εισπράξεις.
Υπολογίζεται ότι από την αρχή του έτους έχουν εισρεύσει στα δημόσια ταμεία πάνω από 200 εκατ. ευρώ, ενώ βάσει Μνημονίου θα πρέπει φέτος να εισπραχθούν 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ να έχει μπει στα ταμεία του κράτους μέχρι τέλος Ιουνίου.
Στο... παρά πέντε της λήξης της προθεσμίας έφθασε χθες στις εφορίες η εγκύκλιος του αναπληρωτή υπ. Οικονομικών Π. Οικονόμου, με την οποία παρέχονται αναλυτικές διευκρινίσεις για την εφαρμογή της ρύθμισης.
Στη ρύθμιση πάντως, που είναι η τελευταία, αφού η τρόικα απαγόρευσε τη θέσπιση νέων ευνοϊκών ρυθμίσεων, υπάγονται υποχρεωτικά όλες οι οφειλές ή δόσεις οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2012, εφόσον δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τις 75.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα. Η εγκύκλιος ορίζει:
- Στην περίπτωση οφειλών που έχουν βεβαιωθεί στα τελωνεία, ρυθμίζονται:
- Οφειλές που αφορούν συμπληρωματικές χρεώσεις εκ των υστέρων επί τελωνειακών παραστατικών.
- Οφειλές από ειδικό φόρο κατανάλωσης αλκοολούχων προϊόντων.
- Οφειλές που αφορούν πρόστιμα, πολλαπλά τέλη και ποινές για παραβάσεις της τελωνειακής νομοθεσίας.
- Το 30% του ποσού της καταλογιστικής πράξης, το οποίο είναι απαιτητό με την κατάθεση προσφυγής κατά αυτής.
- Δεν ρυθμίζονται οι εξής βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Τελωνεία:
- Οφειλές, η προηγούμενη καταβολή των οποίων είναι προϋπόθεση για την έκδοση άδειας παράδοσης του εμπορεύματος.
- Το 50% οφειλής, το οποίο είναι απαιτητό κατά την άσκηση προσφυγής.
- Στη ρύθμιση, μπορούν να υπαχθούν, εφόσον το επιθυμεί ο οφειλέτης και το δηλώσει στην αίτησή του:
- Οι οφειλές που τελούν σε διοικητική ή δικαστική αναστολή.
- Το εναπομένον ποσό οφειλών που έχουν υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής.
- Ο οφειλέτης που θα υπαχθεί στη ρύθμιση μπορεί να εξοφλήσει τις οφειλές του εφάπαξ με απαλλαγή από το 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής ή σε μηνιαίες δόσεις, οι οποίες κυμαίνονται από 2 έως 24 και υπό προϋποθέσεις μπορεί να φθάσουν μέχρι και τις 60 με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις από 25% έως 90%.
- Το ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ.
- Καθυστέρηση καταβολής μιας δόσης της ρύθμισης έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση της δόσης αυτής με 1% προσαύξηση για κάθε μήνα καθυστέρησης.
- Απώλεια της ρύθμισης και των ευεργετημάτων αυτής επέρχεται όταν ο οφειλέτης δεν καταβάλει εμπρόθεσμα 3 συνεχείς μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή της προτελευταίας ή της τελευταίας δόσης της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών.
Στους συνεπείς οφειλέτες
Αποδεικτικό ενημερότητας οφειλών
Στους οφειλέτες που είναι συνεπείς στη ρύθμιση μπορεί να χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας των οφειλών τους προς το Δημόσιο, μηνιαίας διάρκειας, εφόσον είναι ενήμεροι και για τυχόν άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Στον οφειλέτη που έχει υπαχθεί στη ρύθμιση:
- Αναβάλλεται η εκτέλεση τυχόν ποινής φυλάκισης που επιβλήθηκε (για περιπτώσεις που το αρχικό χρέος υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ) ή εφόσον η εκτέλεση της ποινής άρχισε, διακόπτεται.
- Αναστέλλεται η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων (έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού), εφόσον η εκτέλεση αφορά μόνο ρυθμισμένα χρέη.
- Δεν αναστέλλονται οι κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ούτε στις περιπτώσεις που έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες κατάσχεσης, τα αποδιδόμενα όμως ποσά από αυτές θα καλύπτουν δόση ή δόσεις της ρύθμισης, εφόσον δεν συμψηφίζονται με άλλες οφειλές που δεν έχουν υπαχθεί στην παρούσα ρύθμιση.
- Η συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση δεν εμποδίζει το Δημόσιο, προς διασφάλιση της οφειλής, να επιβάλει κατασχέσεις και να εγγράφει υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη των συνυπόχρεων ή των εγγυητών, εφόσον το χρέος δεν είναι ασφαλισμένο.
-