[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Τραγωδία στην Ελβετία - Νεκρά 22 παιδιά σε τροχαίο
Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012 Posted by STEVENIKO

ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΠΡΟΣΕΚΡΟΥΣΕ ΣΕ ΤΟΥΝΕΛ

Σοκαρισμένο είναι το Βέλγιο, μετά την τραγική είδηση του τροχαίου δυστυχήματος που σημειώθηκε αργά την νύχτα της Τρίτης στο Βαλέ της Ελβετίας, κοντά στα σύνορα με την Ιταλία, με αποτέλεσμα να βρούνε τον θάνατο 28 άνθρωποι, εκ των οποίων 22 μικροί μαθητές από το Βέλγιο που επέβαιναν στο μοιραίο λεωφορείο.

Τραγωδία στην Ελβετία - Νεκρά 22 παιδιά σε τροχαίο

Νεκροί ανασύρθηκαν έξι ακόμη ενήλικες, μεταξύ των οποίων και οι δύο οδηγοί του λεωφορείου, ενώ οι 24 τραυματίες μαθητές διακομίστηκαν με ελικόπτερα σε νοσοκομεία της Λωζάνης, της Βέρνης και άλλων πόλεων. Η κατάστασή τους κρίνεται λίαν σοβαρή και εκφράζονται φόβοι ότι ο κατάλογος των θυμάτων ενδέχεται να μεγαλώσει.

Η αστυνομία ανέφερε ότι στις 21.15 (τοπική ώρα) λεωφορείο, το οποίο μετέφερε 52 Βέλγους (Φλαμανδούς), προσέκρουσε στον τοίχο σήραγγας της εθνικής οδού μεταξύ της ανατολικής και της δυτικής εξόδου της Σιέρε, καθώς επέστρεφε από εκδρομή για σκι.

Αφού πέρασε την πεδιάδα, ο οδηγός του λεωφορείου πήρε τον αυτοκινητόδρομο A9 με κατεύθυνση Σιόν-Λωζάνη. Δύο χιλιόμετρα μετά και για άγνωστο λόγο- αφού όπως φαίνεται στο ατύχημα δεν εμπλέκεται άλλο όχημα- προσέκρουσε στο κράσπεδο και στη συνέχεια έπεσε με μεγάλη δύναμη επάνω στο τσιμεντένιο τοίχωμα της σήραγγας.

Τραγωδία στην Ελβετία - Νεκρά 22 παιδιά σε τροχαίο

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ελβετικών υπηρεσιών πρώτων βοηθειών, τον γιατρό Ζαν-Πιερ Ντελάρ, ο απεγκλωβισμός των νεκρών και των τραυματιών από τα συντρίμμια του λεωφορείου, το μπροστινό μέρος του οποίου διαλύθηκε εντελώς μετά τη σφοδρότατη μετωπική σύγκρουση στο τοίχωμα της σήραγγας, χρειάστηκε πολύ χρόνο και ήταν μία εξαιρετικά οδυνηρή και τραγική επιχείρηση για τους διασώστες.

«Δεδομένης της κατάστασης του οχήματος, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η ταχύτητά του ήταν αναμφίβολα μεγάλη. Τα περισσότερα θύματα δυστυχώς φέρουν πολύ βαριά τραύματα, τραύματα που επιβαρύνουν τις προβλέψεις για την επιβίωσή τους. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για πολυτραυματίες», πρόσθεσε.

Τραγωδία στην Ελβετία - Νεκρά 22 παιδιά σε τροχαίο

Οπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι οι περισσότεροι μαθητές ήταν ηλικίας περίπου 12 ετών και το λεωφορείο ήταν κατά το 1/3 μισθωμένο από χριστιανικό σύλλογο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των υπηρεσιών αρωγής του καντονίου Βαλέ, Ζαν-Πιερ Ντελάρζ, «όλοι όσοι βρέθηκαν στον τόπο του δυστυχήματος σοκαρίσθηκαν από ό,τι είδαν».

«Ο σκοπός είναι να συνοδεύσουν τις οικογένειες που θέλουν τα μεταβούν στην Ελβετία», είπε.

Τραγωδία στην Ελβετία - Νεκρά 22 παιδιά σε τροχαίο

Οι μαθητές των δύο σχολικών τάξεων - που κατάγονταν από τις πόλεις της Φλάνδρας, Λόμελ και Χέβερλεε- επέστρεφαν στην χώρα τους τους μετά από μία εβδομάδα διακοπών για σκι στο Βαλ ντ' Ανιβιέρ, στις ελβετικές Αλπεις.

«Δύο αεροσκάφη του βελγικού στρατού θα μεταφέρουν τις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος στην Ελβετία», όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρεντέρ, ενώ ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης θα βρίσκεται στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μέλσμπρεκ, από όπου θα απογειωθούν τα δύο αεροσκάφη.

Τραγωδία στην Ελβετία - Νεκρά 22 παιδιά σε τροχαίο

Ηδη έχει δημιουργηθεί τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης για τις οικογένειες και πολλοί από τους γονείς των θυμάτων έχουν ήδη αναχωρήσει για Ελβετία, αγνοώντας αν το παιδί τους ζει ή είναι μεταξύ των νεκρών.

Ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης συστάθηκαν για να είναι παρούσες στα δύο σχολεία για γονείς, μαθητές και καθηγητές.

Στο Εβερλεε, κοντά στη Λουβέν, μία από τις δύο πόλεις από τις οποίες προέρχονται τα θύματα, η ατμόσφαιρα είναι πολύ βαριά, δήλωσε ανταποκριτής του RTBF, τη στιγμή μάλιστα που οι ταυτότητες των νεκρών δεν έχουν γίνει γνωστές στο σύνολό τους.

Τραγωδία στην Ελβετία - Νεκρά 22 παιδιά σε τροχαίο

Το καθολικό σχολείο Sint-Lambertus υποδέχεται τις οικογένειες των θυμάτων και οι μαθητές κατευθύνονται προς τις αίθουσες άλλου εκπαιδευτηρίου.

Η πρόεδρος της Ελβετίας Εβελίν Βίντμερ-Σλουμπφ θα μεταβεί εντός της ημέρας στον τρόπο του τραγικού δυστυχήματος και σύμφωνα με εκπρόσωπό της εξέφρασε τα συλλυπητήρια και τη βαθιά θλίψη της ελβετικής κυβέρνησης.

Τραγωδία στην Ελβετία - Νεκρά 22 παιδιά σε τροχαίο

Θρήνος στις Βρυξέλλες- Ελιο Ντι Ρούπο: Τραγική μέρα για όλο το Βέλγιο
Συγκλονισμένος από την είδηση της τραγωδίας ο Βέλγος πρωθυπουργός, Ελιο ντι Ρούπο, δήλωσε ότι «είναι μία τραγική ημέρα για όλο το Βέλγιο». Ο Ελιο ντι Ρούπο και ετοιμάζεται να αναχωρήσει για τον τόπο της τραγωδίας.

«Είμαι άφωνος, τρομερά ταραγμένος, τρομερά συγκινημένος. Σκεπτόμαστε όλοι σαν γονείς, κάνουμε αυτήν την τρομακτική σκέψη για τους ανθρώπους που δεν θα δουν τα παιδιά τους να επιστρέφουν σήμερα . Χθες, χαίρονταν που θα τα έβλεπαν, αλλά δεν θα τα δουν», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών του Βελγίου, Μελχιόρ Βατελέ.

Τραγωδία στην Ελβετία - Νεκρά 22 παιδιά σε τροχαίο

«Αυτή η τραγωδία θα συγκλονίσει το Βέλγιο. Δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο. Είναι δύσκολο να χωνέψει κανείς το μέγεθος του δυστυχήματος προς τον παρόν επικεντρώνομαι στα πρακτικά θέματα. Τα συναισθήματα θα έλθουν μετά όταν θα συναντήσουμε τις οικογένειες», δήλωσε ο Βέλγος πρεσβευτής που έφθασε αμέσως στον τόπο του δυστυχήματος.

Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπούϊ και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασαν τη συντριβή τους γι' αυτή την "τραγωδία", όπως την χαρακτήρισαν.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ολομέλεια του οποίου συνεδριάζει στο Στρασβούργο, τήρησε το μεσημέρι ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

"Αισθανόμαστε όλοι πατέρας, μητέρα, αδελφός ή αδελφή αυτών των δεκάδων κοριτσιών και αγοριών και των συνοδών τους που επέστρεφαν από μια εβδομάδα στην Ελβετία. Η καλή αντάμωση μετατράπηκε για όλες αυτές τις οικογένειες σε αληθινή τραγωδία", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Βαν Ρόμπαϊ, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου. "Οι πιο έντονες σκέψεις μου πηγαίνουν στις οικογένειες των θυμάτων, μεγάλων και μικρών", πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΕ.

"Αυτό το τραγικό γεγονός παίρνει ακόμη πιο δραματική διάσταση επειδή τα περισσότερα από τα θύματα είναι παιδιά", έγραψε από την πλευρά του ο Μπαρόζο στο μήνυμα που απηύθυνε στον βέλγο πρωθυπουργό Έλιο Ντι Ρούπο.

Ο βασιλιάς Αλβέρτος ο 2ος του Βελγίου συνάντησε σήμερα τις οικογένειες των θυμάτων στο αεροδρόμιο κοντά στις Βρυξέλλες απ' όπου επρόκειτο να αναχωρήσουν για την Ελβετία.

Ο Αλβέρτος, συνοδευόμενος από την βασίλισσα Πάολα, μετέβη το μεσημέρι στη στρατιωτική βάση του Μέλσμπρουκ όπου είχαν συγκεντρωθεί οι γονείς των παιδιών που βρίσκονταν στο μοιραίο λεωφορείο και επρόκειτο να αναχωρήσουν με ένα Airbus της βελγικής Πολεμικής Αεροπορίας για να μεταβούν στην Ελβετία, σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Θα τους ακολουθήσουν ο πρωθυπουργός Έλιο Ντι Ρούπο, που ήταν επίσης παρών στο Μέλσμπρουκ, και ο υπουργός-πρόεδρος της Φλάνδρας Κρις Πίτερς, οι οποίοι αναμένεται να αναχωρήσουν αργότερα το απόγευμα.

Στις Βρυξέλλες πρόκειται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο και ενδέχεται να κηρύξει εθνικό πένθος.

Συλλυπητήρια από τον Νικολά Σαρκοζί και τον Λουκά Παπαδήμο
Τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας έστειλε ο γάλλος πρόεδρος:

«Θα ήθελα ως πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου προς τους βέλγους φίλους μας. Φανταζόμαστε τις οικογένειες, την οδύνη τους. Δεν υπάρχει φοβερότερη τραγωδία. Φυσικά, οι γαλλικές αρχές θα σταθούν στο πλευρό των βελγικών αρχών για να τις βοηθήσουν σε οτιδήποτε χρειασθεί», δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί.

Συλληπητήριο τηλεγράφημα απέστειλε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος προς τον πρωθυπουργό του Βελγίου Έλιο ντι Ρούπο: «Για την τραγωδία που έπληξε τη χώρα σας, με τον θάνατο τόσων ανθρώπων, οι περισσότεροι νέοι, δεχθείτε τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια. Τις δύσκολες αυτές ώρες, ο ελληνικός λαός είναι στο πλευρό σας και συμμετέχει στο πένθος σας».

«Εξαιρετικής φήμης η εταιρεία του λεωφορείου»
Στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Μεταφορών του Βελγίου Μελχιόρ Βατελέ δήλωσε ότι η εταιρεία στην οποία ανήκε το λεωφορείο έχει «εξαιρετική φήμη».

«Η εταιρεία Toptours, με έδρα το Ααρσοτ, έχει εξαιρετική φήμη και πάντοτε τηρούσε τους κανόνες ασφαλείας», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTBF.

«Οι δύο οδηγοί του λεωφορείου, που σκοτώθηκαν στο δυστύχημα, είχαν φθάσει την προηγούμενη ημέρα στην Ελβετία και κατά συνέπεια τα όρια του χρόνου οδήγησης είχαν τηρηθεί», δήλωσε ο βέλγος υπουργός διευκρινίζοντας ότι το λεωφορείο είχε τεθεί στην κυκλοφορία το 2002.

Το τροχαίο δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε 28 Βέλγους, μεταξύ των οποίων 22 παιδιά, χθες το βράδυ στην Ελβετία, ήταν από τα πιο πολύνεκρα που έχουν σημειωθεί σε ευρωπαϊκή χώρα από το 2000.

Ακολουθούν τα πιο πολύνεκρα τροχαία δυστυχήματα με λεωφορεία, που σημειώθηκαν στην Ευρώπη από το 2000, μεταξύ των οποίων και αυτό στα Τέμπη, το 2003 το οποίο στοίχισε την ζωή σε 21 μαθητές:

  • 13 Μαΐου 2000-Βοσνία: 42 νεκροί και 12 τραυματίες κατά την πτώση λεωφορείου σε ποτάμι της κεντρικής Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
  • 6 Ιουλίου 2000-Ισπανία: 28 νεκροί και 12 τραυματίες κοντά στην πόλη Σόρια (βόρεια) κατά τη σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό.
  • 18 Σεπτεμβρίου 2000-Τουρκία: 20 νεκροί και 10 τραυματίες κατά τη σύγκρουση δυο λεωφορείων στην επαρχία Γιοζγκάτ (κεντρική Τουρκία).
  • 4 Μαρτίου 2000- Πορτογαλία: 59 νεκροί κατά την πτώση λεωφορείου και τριών αυτοκινήτων στον ποταμό Ντούρο (βόρεια) μετά την κατάρρευση γέφυρας.
  • 14 Νοεμβρίου 2001-Ισπανία: 20 νεκροί και πάνω από 20 τραυματίες σε τροχαίο στην επαρχία Χουέλβα (νότια).
  • 18 Αυγούστου 2002-Ρωσία:24 νεκροί και 37 τραυματίες σε τροχαίο στην Τσουβασία (κεντρική Ρωσία).
  • 18 Αυγούστου 2002- Τουρκία:31 νεκροί και 34 τραυματίες σε τροχαίο κοντά στην Ταρσό (νότια).
  • 13 Απριλίου 2003-Ελλάδα: 21 μαθητές νεκροί και 24 τραυματίες κατά τη σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό στα Τέμπη.
  • 17 Μαΐου 2003-Γαλλία: 28 νεκροί και 46 τραυματίες σε τροχαίο με λεωφορείο που μετέφερε γερμανούς τουρίστες κοντά στη Λυόν.
  • 7 Ιουνίου 2003-Τουρκία: 27 νεκροί και 20 τραυματίες όταν λεωφορείο προσέκρουσε σε τοίχο στην είσοδο τούνελ κοντά στην πόλη Ερζιντσάν (ανατολική Τουρκία).
  • 19 Μαρτίου 2004-Φινλανδία: 24 νεκροί, στην πλειοψηφία τους παιδιά, κατά τη σύγκρουση λεωφορείου με βαρύ φορτηγό κοντά στην περιοχή Αενεκόσκι (κεντρική Φινλανδία).
  • 30 Ιουλίου 2004-Τουρκία: 26 νεκροί σε σύγκρουση λεωφορείου με δυο φορτηγά στην επαρχία Ερζιντσάν (ανατολική Τουρκία).
  • 4 Νοεμβρίου 2008-Γερμανία: 20 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι, έχασαν τη ζωή τους όταν πήρε φωτιά το λεωφορείο που τους μετέφερε κοντά στο Ανόβερο (βόρεια). Η φωτιά προκλήθηκε όταν επιβάτης άναψε τσιγάρο στην τουαλέτα του λεωφορείου.
  • 25 Μαρτίου 2009-Ρωσία: Τουλάχιστον 25 νεκροί κατά τη σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό, περίπου 150 χλμ βορειοανατολικά της Μόσχας.
  • 24 Ιουλίου 2009-Ρωσία: 25 νεκροί κατά τη σύγκρουση βυτιοφόρου που μετέφερε βενζίνη με αυτοκίνητο στον αυτοκινητόδρομο Ροστόβ-Κρασνοντάρ, 60 χλμ από το Ροστόβ (νότια).
  • 12 Οκτωβρίου 2010-Ουκρανία: 45 νεκροί κατά τη σύγκρουση τραίνου με λεωφορείο σε ισόπεδη διασταύρωση, στην πόλη Μαργκανέτς (κεντροανατολικά).
  • 21 Δεκεμβρίου 2010-Τουρκία: 25 νεκροί, ανάμεσά τους αρκετοί φοιτητές, κατά τη σύγκρουση βαρέος φορτηγού με μικρό λεωφορείο στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ (νοτιοανατολική Τουρκία).













-------------------------------------------------------------------------------------

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Τραγωδία στην Ελβετία - Νεκρά 22 παιδιά σε τροχαίο"

Leave a reply