[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Παπαδήμος: «Γυρίζω στην Αθήνα αισιόδοξος»
Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012 Posted by -

«Η Ελλάδα αλλάζει, είναι η ώρα να κοιτάξουμε μπροστά», δήλωσε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, σε συνέντευξη που παραχώρησε μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τα πράγματα μπορούν να οδηγηθούν σε καλύτερο δρόμο.

Όπως δήλωσε ο Λ. Παπαδήμος, εκφράστηκε η στήριξη της Ευρώπης για την εφαρμογή πολιτικών που θα προάγουν την ανάπτυξη και δημιουργούν θέσεις εργασίας.

«Η Ευρώπη μάς δείνει ψήφο εμπιστοσύνης. Ας μην την διαψεύσουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι πρέπει να διαψευστούν όσοι λένε ότι η Ελλάδα θα αποτύχει.«Η Ελλάδα μπορεί και θα το αποδείξει», είπε χαρακτηριστικά.

O πρωθυπουργός τόνισε ότι γυρίζει στην Ελλάδα περισσότερο αισιόδιοξος μετά τις αποφάσεις της Συνόδου, σημειώνοντας ότι από τις συζητήσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μ. Μπαρόζο και άλλους επιτρόπους έχει γίνει σαφές ότι η ανάπτυξη είναι κορυφαία προτεραιότητα της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον Λ. Παπαδήμο, κατά τη διάρκεια της Συνόδου συζητήθηκαν συγκεκριμένες πολιτικές και ελήφθησαν αποφάσεις για την προώθηση της ανάπτυξης, οι οποίες είναι σημαντικές για την Ελλάδα. Όπως είπε, οι αποφάσεις αυτές «ανοίγουν παράθυρο ευκαιρίας για έξοδο από την οικονομική κρίση» και η Ελλάδα πρέπει να τις αξιοποιήσει. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι στις αποφάσεις της Συνόδου γίνεται σαφές ότι παράλληλα με τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και την προώθηση των μεταρρυθμισεων, είναι δυνατό να εφαρμοστούν μέτρα που θα ενισχύσουν τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση της οικονομίας, θα στηρίξουν την επενδυτική δραστηριότητα, θα βοηθήσουν την ανάκαμψη και θα στοχεύσουν συστηματικά στην αντιμετώπιση της «απαράδεκτα υψηλής» ανεργίας, ιδιαίτερα νέων, θα εκσυγχρονίσουν τη δημόσια διοίκηση και θα ενισχύσουν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και το ηλεκτρονικό εμπόριο.

«Έχουμε πολλά να κάνουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι πρέπει να αξιοποιηθούν περισσότερο οι πόροι του ΕΣΠΑ, μεταφέροντας κονδύλια σε προγράμματα και χρηματοδοτώντας επιχειρήσεις που δίνουν δουλειά.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη να συνεχιστούν έργα υποδομών, όπως π.χ. οι κατασκευές αυτοκινητοδρόμων, που έχουν σταματήσει, να εξασφαλιστούν κεφάλαια από το εξωτερικό για στήριξη επενδύσεων, να στηριχθεί η αναδιάρθρωση του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ανέφερε, επίσης, ότι είναι σημαντικό να οργανωθεί καλύτερα η πολιτική στον τομέα των εξαγωγών, ώστε να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η ανάκαμψη τα τελευταία δύο χρόνια και να συνεχιστεί η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η εξερεύνηση πιθανών υποθαλάσσιων πηγών ενέργειας. Σημείωσε ότι πρέπει να συνεχιστεί με αποτελεσματικό τρόπο η αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και να σχεδιαστεί σταθερό, απλό και κοινωνικά δίκαιο φορολογικό σύστημα.

«Με την αλληλεγγύη και τη στήριξη των εταίρων μας, η Ελλάδα καταβάλει σήμερα τεράστια προσπάθεια και θέλει να αφήσει πίσω της τις πρακτικές που την έφεραν στα πρόθυρα χρεοκοπίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Τόνισε δε ότι οι προσπάθειες που γίνονται αποδίδουν και αναφέρθηκε στην τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην πραγματοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε πρόσφατη δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία το 65% του ελληνικού λαού, αναμένει και εύχεται να επιτύχει το νέο οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα, παρ' όλο που, όπως σημείωσε, ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι η εφαρμογή του θα απαιτήσει μεγάλες προσπάθειες και βραχυπρόθεσμες θυσίες.

Τέλος, ο Λουκάς Παπαδήμος χαιρέτησε την ομόφωνη επανεκλογή του Χέρμαν Βαν Ρομπάι στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι είναι ένας ηγέτης αφοσιωμένος στην ευρωπαϊκή ιδέα και πολύτιμος φίλος της Ελλάδας. Χαιρέτισε δε την υπογραφή του Δημοσιονομικού Συμφώνου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα συμβάλει στην εμπέδωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ΕΕ και στην εμβάθυνση της οικονομικής ένωσης.


Πηγη

-

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Παπαδήμος: «Γυρίζω στην Αθήνα αισιόδοξος»"

Leave a reply