Μήνυμα αισιοδοξίας επιχείρησε να στείλει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος με την Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής, ωστόσο η επισημαίνει ότι η πολιτική λιτότητας μπορεί να φέρει νέα μέτρα, όπως επίσης ότι οι μειώσεις μισθών θα είναι τέτοιες που του χρόνου θα είναι σαν γυρίζουμε τουλάχιστον μια 12ετία πίσω.
Aναμφίβολα όλα αυτά προκαλούν έντονο σκεπτικισμό και ανησυχία, ειδικά από τη στιγμή που το ΔΝΤ στην Έκθεση του ομολογεί ότι το εφαρμοζόμενο μοντέλο της εσωτερικής υποτίμησης έχει πολλές πιθανότητες να αποτύχει.
«Θα πρέπει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις η εντεινόμενη δημοσιονομική προσπάθεια έχει αυξανόμενες αρνητικές επιπτώσεις στο ονομαστικό ΑΕΠ, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει νέες αποκλίσεις και ανάγκη για νέα μέτρα», επισημαίνει στην Έκθεση του ο Γιώργος Προβόπουλος ενισχύοντας ουσιαστικά την άποψη που λέει ότι μόνο η εφαρμογή πολιτικής λιτότητας φέρνει το αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα και γι΄αυτό- έστω καθυστερημένα- πρέπει να «τρέξουν» μεταρρυθμίσεις που σύμφωνα με τον Διοικητή της ΤτΕ έχουν καθυστερήσει αδικαιολόγητα.
Η ουσία είναι ότι πέρα από τα 3,2 δισ. ευρώ που υποχρεώθηκε να προσθέσει η Κυβέρνηση στον ούτως ή άλλως μακρύ κατάλογο των μέτρων του 2012, είναι πολύ πιθανόν να χρειαστούν κι άλλα για να μη χαθεί και ο φετινός στόχος του ελλείμματος, μέτρα που θα λάβει η επόμενη Κυβέρνηση, πέρα από το «πακέτο» των 11 δισ ευρώ της διετίας 2013- 2014 που προβλέπει το ψηφισθέν Μνημόνιο.
Κι ενώ ο πέλεκυς των πρόσθετων μέτρων επικρέμαται πάνω από τα κεφάλια μισθωτών και συνταξιούχων, οι εκτιμήσεις των αναλυτών της Τράπεζας της Ελλάδας δείχνουν ότι οι πρόσφατες παρεμβάσεις στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων θα προκαλέσουν πολλαπλάσιες εισοδηματικές απώλειες, από αυτές που προβλέπει το ίδιο το Μνημόνιο!
Ειδικότερα, το 2012 εκτιμάται ότι οι μέσες ονομαστικές προ φορολογίας αποδοχές των μισθωτών στο σύνολο της οικονομίας θα μειωθούν κατά 8,4% έως 9,2% σε ονομαστικούς όρους και κατά 9,3%-10,1% σε πραγματικούς όρους. Μεγαλύτερη εκτιμάται ότι θα είναι η μέση μείωση στον επιχειρηματικό τομέα (-8,7% έως -10,0% σε ονομαστικούς όρους, -9,6% έως -10,9% σε πραγματικούς), ενώ η μείωση των μέσων αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι της τάξεως του 7,4% σε ονομαστικούς όρους και του 8,3% σε πραγματικούς.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΤτΕ, αν υποτεθεί ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 4,5% περίπου και η απασχόληση κατά 4% περίπου, υπολογίζεται ότι το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος θα μειωθεί σημαντικά (για τρίτο κατά σειρά έτος) κατά 5,8%-6,7% στο σύνολο της οικονομίας και κατά 7,7%- 8,9% στον επιχειρηματικό τομέα.
Όσον αφορά στο 2013, στη διάρκεια του οποίου θα λήξουν πολλές συλλογικές συμβάσεις (και κατά πάσα πιθανότητα θα προσαρμοστούν προς τα κάτω οι αποδοχές που αυτές προβλέπουν), ενδέχεται οι μέσες ονομαστικές αποδοχές να μειωθούν κατά 7% περίπου στο σύνολο της οικονομίας (κατά 3% περίπου στο Δημόσιο και σχεδόν κατά 9% στον επιχειρηματικό τομέα), με αποτέλεσμα το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος να μειωθεί περαιτέρω κατά 6%-6,5% στο σύνολο της οικονομίας και κατά 8% περίπου στον επιχειρηματικό τομέα.
Τι σημαίνουν πρακτικά τα παραπάνω; Πολύ απλά ότι η μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος τη διετία 2012-2013 θα φθάσει το 11,8%-12,6% στο σύνολο της οικονομίας και
το 15,2%-16,3% στον επιχειρηματικό τομέα, όταν στο Μνημόνιο που ψήφισε η Βουλή τίθεται ως στόχος η μείωση κατά την τριετία 2012-2014 να φθάσει το 15%!
-