[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Οι χρεοκοπημένοι δεν χρεοκοπούν
Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012 Posted by STEVENIKO

Γράφει ο Μενέλαος Τασιόπουλος



Σήμερα είναι μια μέρα παγκόσμιου πανηγυριού για το ελληνικό «haircut» στα ομόλογα των αγορών και όχι εθελοντική διαδικασία, από τη στιγμή που ενεργοποιούνται οι ρήτρες υποχρεωτικής συμμετοχής, τα περίφημα CACs.


Τι σημαίνει το «κούρεμα» για την Ελλάδα. Τα ομόλογα της και οι μελλοντικές εκδόσεις, όποτε και αν γίνουν θα πρέπει να είναι σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο, προκειμένου να είναι ανταγωνιστικά με τα εναπομείναντα στα χέρια των ιδιωτών, αλλά και τα άλλα που εκδίδονται και θα εκδοθούν στη βάση των νέων δανειακών, που συνοδεύουν τα Μνημόνια.

Τα τοκοχρεωλύσια

Η Ελλάδα κέρδισε με αριθμούς 105, 7 δισ. ευρώ, επί ομολόγων αξίας 157 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο τοκοχρεολυσίων κερδίζει περίπου 4 δισ. ευρώ το χρόνο και η όλη δανειακή συμφωνία της εμπεριέχει επιμήκυνση και πιο λογικό μεσοσταθμικό επιτόκιο. Αλλά με το Μνημόνιο 2 έχει συμφωνήσει σε κατά προτεραιότητα αποπληρωμή των χρεών προς τους δανειστές, που θα φθάνει τα 18 δισ. ευρώ τον χρόνο, με τη νέα δανειακή και δεν είναι ρεαλιστικό -χωρίς πραγματική εξαθλίωση των Ελλήνων σε μόνιμη βάση - σε σχέση με το ΑΕΠ της, που καταρρέει σε συνθήκες καλπάζουσας ύφεσης. Η Ελλάδα θα είχε πραγματικά ένα δομικό αποτέλεσμα εάν υπήρχε ένα «κούρεμα» επί του συνόλου του χρέους της, ύψους περίπου 360 δισ. ευρώ, που θα άφηνε το υπόλοιπο πληρωτέο περίπου στα 150-160 δισ. ευρώ. Τότε θα είχαμε ένα απολύτως βιώσιμο και ελεγχόμενα αντιμετωπίσιμο χρέος, λίγο κάτω από το 100% του ΑΕΠ.

Πώς κερδίζει χρόνο η Ευρώπη

Στην παρούσα φάση μένουμε με χρέος 255 δισ. ευρώ περίπου και με επόμενο δανεισμό που θα κινηθεί σε 130-139 δισ. ευρώ σε πρώτη φάση και επιπλέον 50 δισ. ευρώ το 2014, εφόσον υπάρξει Μνημόνιο 3. Η Ελλάδα ουσιαστικά και η Ευρώπη, με τη διαδικασία που ακολουθείται κερδίζει και πρακτικά χρόνο, αυξομειώνοντας το χρέος της Ελλάδας.

Η Ελλάδα από εδώ και πέρα, άσχετα με τα CDS, δεν θα χρεοκοπήσει γιατί είναι ήδη χρεοκοπημένη. Αυτό δημιουργεί μία ευφορία στα διεθνή χρηματιστήρια, που αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα day to day. Επίσης την Ευρώπη στην κεντρική της δομή, που θα βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση από τη στιγμή που το PSI έπεφτε στο κενό και οι ρήτρες αναγκαστικής συμμετοχής δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν.

Γιατί στην περίπτωση αυτή δεν θα μπορούσε να προχωρήσει στο συμφωνημένο Μνημόνιο 2 για την Ελλάδα και θα έπρεπε η Γερμανία να αποφασίσει είτε ένα «κούρεμα» με τη συμμετοχή των κεντρικών τραπεζών, είτε ένα πολύ πιο ευρύ δάνειο στο Μνημόνιο 2 της τάξης των 200 δισ. όπως στο παρασκήνιο ήδη προ δύο μηνών της έχουν επιβάλει οι Αμερικανοί ως πλάνο Β.

Η πιο σοβαρή δήλωση αξιολόγησης του «κουρέματος» στην Ελλάδα ανήκει στην επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία υπογράμμισε ότι η ευρωζώνη, επί του παρόντος ξεπέρασε την κρίση.

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα οι δυνάμεις του Μνημονίου όπως είναι λογικό πανηγυρίζουν. Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τους δικούς τους λόγους ο καθένας είναι εύχαροι. Οι πρώτοι γιατί το «κούρεμα» λειτουργεί ως «κολυμπήθρα του Σιλωάμ» για τα όσα επέβαλαν στον ελληνικό Λαό την τελευταία διετία. Οι δεύτεροι γιατί υπεστήριξαν το Μνημόνιο 2, στη λογική της διαγραφής χρέους μέσω του PSI, έτσι έχουν ένα πρώτο επιχείρημα αλλαγής των συνθηκών στο δρόμο για τις εκλογές.

Οι Έλληνες τραπεζίτες έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν. Περιόρισαν την έκθεση τους στα ελληνικά ομόλογα. Από τη μία αυτά που τους απέμειναν μετά το «κούρεμα» είναι ασφαλή και με την εγγύηση του EFSF. Από την άλλη με την επανακεφαλαιοποίηση των 58 δις περίπου που προβλέπεται καλύπτουν τις ζημιές τους και μάλιστα αυτές περνούν σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού και των φορολογουμένων.

Οι τελευταίοι, δηλαδή οι Έλληνες πολίτες, χάνουν πολλαπλά αφού μένουν ακάλυπτά στο «κούρεμα» και τα ασφαλιστικά ταμεία, που χάνουν 11δισ. ευρώ, που δεν ανακεφαλαιοποιούνται. Επίσης και αυτά που αρνήθηκαν να μπουν στο «κούρεμα», μετά την εφαρμογή των ρητρών αναγκαστικής συμμετοχής χάνουν και αυτά. Η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων συγκεντρώνει τις εισφορές των εργαζομένων , την περίθαλψη και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των ασφαλισμένων. Η κρίση στα ασφαλιστικά ταμεία, θα κορυφωθεί δεδομένων και των συνθηκών ύφεσης και εκτός ελέγχου ανεργίας, που επικρατούν στην πραγματική οικονομία, μέσα στους επόμενους μήνες.

Τα μίντια τα περισσότερα ελεγχόμενα από τις τράπεζες, μέσω χρεών θα συνεχίσουν το πανηγύρι για αρκετές εβδομάδες προσβλέποντας σε μερίδιο στήριξης από τις τράπεζες, μετά την ανακεφαλαιοποίηση τους.

Οι Έλληνες πολίτες στην ευρεία μάζα τους κάλπες μέσα στον Μάιο και νέα περιοριστικά μέτρα, δημοσιονομικής πειθαρχίας, ύψους 13 δισ. περίπου μέσα στον Ιούνιο που θα σημάνουν και το τέλος της όποιας εισοδηματικής επάρκειας τους έχει απομείνει.

Ποιοι παίρνουν σειρά

Η Ευρώπη,σε επίπεδο υπερδομής έχει κερδίσει μια πρώτη νίκη έναντι των αγορών με την επιτυχία του «κουρέματος» ομολόγων ιδιωτών και όχι μαζί κρατών. Η Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία το δικαίωμα στα «δύσκολα» να επιδιώξουν και αυτές «κούρεμα» ομολόγων ιδιωτών , όπου σε κάποιες απ’ αυτές, που έχουν άλλης σύνθεσης χρέος από το ελληνικό, θα σημάνει και βιωσιμότητα πραγματική για την αποπληρωμή του.

Οι δυνάμεις του Μνημονίου προσβλέπουν μέσα στους επόμενους 10 μήνες του 2012 μια συντριπτική αλλαγή στη δομή και λειτουργία στην Ευρώπη, ευρωομόλογο, «ποσοτική χαλάρωση» στην κυκλοφορία του ευρώ, αναθεώρηση των στόχων του Μνημονίου 2 προς το ρεαλιστικότερο, με αφετηρία τις γαλλικές εκλογές του Απριλίου και την επικράτηση του Ολάντ απέναντι στον Σαρκοζί.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Οι χρεοκοπημένοι δεν χρεοκοπούν"

Leave a reply