Μια ενεπίγραφη στήλη της κλασικής εποχής και θραύσματα επιτύμβιου ανάγλυφου μεταφέρθηκαν χθες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Δύο σημαντικές αρχαιότητες επαναπατρίστηκαν χθες από το Μουσείο Γκετί. Μια ενεπίγραφη στήλη και θραύσματα από μια επιτύμβια. Πρόκειται για μια επιτυχία που είχε η χώρα μας το περασμένο φθινόπωρο στην παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων και η οποία συμπληρώθηκε με την υπογραφή ειδικού μνημονίου. Τα αρχαία μεταφέρθηκαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Η ενεπίγραφη στήλη παρουσιαζόταν στην έκθεση του Γκετί και είναι ιδιαίτερης σημασίας. Φέρει κείμενο στην κύρια και σε δύο πλαϊνές όψεις. Πρόκειται για ημερολόγιο θυσιών και εορτών που τελούνταν στον Θορικό της Αττικής, προς τιμήν θεοτήτων και τοπικών ηρώων.
Πολύ σημαντική είναι η παράθεση των εορτών με συγκεκριμένη χρονολόγηση μέσα στους αττικούς μήνες. Αποτελείται από 65 στίχους, είναι, δηλαδή, μεγάλη για τα δεδομένα παρόμοιων ευρημάτων και χρονολογείται στην κλασική εποχή (430-420 π.Χ.)
Παρουσιάζει ανάγλυφα τα έθιμα της εποχής: Μερικές φορές οι πιστοί καλούνταν να κάνουν δύσκολα πράγματα. π.χ. σε κάποιον θεό έπρεπε να θυσιάσουν τον μήνα Αθεστηριώνα ένα μικρό κατσίκι, μαύρο, που να έχει βγάλει δύο δόντια. Σε άλλον θεό αρκούσε ένας τράγος, καφετής ή κόκκινος. Η Αθηνά, όμως, ήθελε αρνάκι!
Τα τμήματα του επιτύμβιου αναγλύφου που επιστρέφονται συνανήκουν με θραύσμα το οποίο ανήκει στο Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου στην Αθήνα. Η ταύτιση έγινε ήδη από το 1975. Στo επιτύμβιο απεικονίζονται δύο γυναικείες μορφές, η κυρία καθισμένη αριστερά και η δούλη εμπρός της που ακουμπά το δεξί της χέρι στο μάγουλο. Το έργο αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα γλυπτικής αττικού εργαστηρίου. Χρονολογείται στο τέλος του 5ου αι. π. Χ.
Η ανταμοιβή του Γκετί θα είναι ο δανεισμός, για τρία χρόνια, μιας αρχαίας ενεπίγραφης στήλης από το ΕΑΜ με θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Απεικονίζει τον Ηρακλή και τον Αντίοχο, ήρωα της Αντιοχίδος φυλής, ενώ η επιγραφή αναφέρεται σε τιμές που θα αποδοθούν επ' ανδραγαθία στον ταξίαρχο επιλέκτων (επιστράτων της φυλής) Προκλείδη.
Οι δύο αρχαιότητες θα παραμείνουν για μικρό χρονικό διάστημα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στη συνέχεια, η ενεπίγραφη στήλη θα μεταφερθεί για έκθεση στο Επιγραφικό Μουσείο και το επιτύμβιο ανάγλυφο θα επανενωθεί και θα εκτεθεί στο Μουσείο Κανελλοπούλου.