Μάλλον άδοξα ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της διαβούλευσης για το νέο Φορολογικό, καθώς στη πρόσκληση του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών για τις τελικές συζητήσεις, ανταποκρίθηκε μόνο ο ΛΑΟΣ.
Είχε προηγηθεί, βέβαια, εδώ και ημέρες αν όχι εβδομάδες, το «πάγωμα» των συζητήσεων στις οποίες συμμετείχε ως εκπρόσωπος της Ν.Δ. ο Γιάννης Βρούτσης, χωρίς να έχουν ακουστεί οι θέσεις του υπουργείου Οικονομικών, ενώ οι διατάξεις που πέρασαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης (τεκμήριο στα νομιμοποιημένα υπόγεια, πατάρια και σοφίτες, οι ξεχωριστές δηλώσεις Ε9 κ.λ.π) ήταν απλώς η αφορμή για να διακοπεί και τυπικά η διαβούλευση.
Η ουσία είναι ότι η Τρόικα δεν πρόκειται να δώσει νέα αναβολή στο επίμαχο νομοσχέδιο, το οποίο θα πρέπει να έχει περάσει από τη Βουλή εντός του Ιουνίου, έχοντας κρατήσει στα υπόψιν τη δέσμευση των Ελληνικών Αρχών για έσοδα τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, εντός της επόμενης διετίας.
Με βάση τις κατευθύνσεις του Μνημονίου, στο τραπέζι είναι κατ' αρχήν η απλοποίηση του ΦΠΑ και εναλλακτικά σενάρια ή τη μείωση του ανώτατου συντελεστή κατά 2 ή 3 μονάδες με μετατάξεις από τον χαμηλό συντελεστή ή την εφαρμογή χαμηλότερου ενιαίου συντελεστή (18%).
Συν τοις άλλοις η Τρόικα ζητά τη κατάργηση των απαλλαγών ΦΠΑ και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης όπως ο μειωμένος ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου. Στο πεδίο της φορολογίας εισοδημάτων και περιουσίας, υπό εξέταση είναι η κατάργηση ή μείωση των φοροαπαλλαγών για υψηλότερα εισοδήματα από δαπάνες για τόκους στεγαστικών δανείων, δίδακτρα, ενοίκια, ιατρικές δαπάνες, η υιοθέτηση λιγότερων φορολογικών κλιμακίων με εισήγηση του ΔΝΤ για κατάργηση του αφορολογήτου, η μείωση των συντελεστών για χαμηλά εισοδήματα και επιχειρήσεις, η εφαρμογή ενιαίου συντελεστή φορολόγησης για τόκους καταθέσεων, ομόλογα, μερίσματα, εισόδημα από ακίνητα.
Όσον αφορά, δε, στα ακίνητα, ειλημμένη είναι η απόφαση για ενοποίηση φόρων και Τελών σε Ενιαίο Τέλος, στη σκιά της πρόβλεψης του Μνημονίου για αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, η οποία θα αντισταθμιστεί με μείωση συντελεστών για αγορά και κατοχή.
Σαφείς είναι οι οδηγίες της Τρόικα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Προτεραιότητα χαρακτηρίζεται η ενίσχυση της μονάδας ελέγχου των φορολογουμένων μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, ζητούμενο είναι η διαχείριση των φακέλων όλων των μεγαλοοφειλετών από μια και μόνο Αρχή, ενώ αναγκαία θεωρείται και η πρόσληψη 2.000 νέων «Ράμπο» έως το τέλος του έτους.
Μνημονιακή υποχρέωση αποτελούν, επίσης, ο έλεγχος της υπηρεσιακής απόδοσης εφόρων με ειδικούς δείκτες, το κλείσιμο 200 εφοριών ως το τέλος του έτους, οι πληρωμές στις εφορίες μόνο με τραπεζικά εμβάσματα, καθώς και η αναβάθμιση του TAXIS.
Και για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για το πόσο... ελαστική είναι η Τρόικα, η απόκλιση από τους ποσοτικούς στόχους που έχει θέσει, χαρακτηρίζεται απαγορευμένη. Ειδικότερα, οι στόχοι που έχει θέσει στο ελεγκτικό πεδίο είναι οι εξής:
Οφειλές
- Από ληξιπρόθεσμα 1 δισ. ευρώ ως τον Ιούλιο/ 2 δισ ευρώ ως το Δεκέμβριο
- Είσπραξη 20% από νέες οφειλές (εντός του 2012)
Μεγάλοι φορολογούμενοι
- 150 ολοκληρωμένοι έλεγχοι ως τον Ιούλιο/ 325 ως το Δεκέμβριο
- Είσπραξη 50% βεβαιωμένων φόρων και προστίμων
Αυταπασχολούμενοι- Μεγάλη περιουσία
- 600 ολοκληρωμένοι έλεγχοι ως τον Ιούλιο/ 1.300 ως το Δεκέμβριο
- Είσπραξη 50% βεβαιωμένων φόρων και προστίμων
ΦΠΑ
- 5.000 ολοκληρωμένοι έλεγχοι ως τον Ιούλιο/ 10.000 ως το Δεκέμβριο
- Είσπραξη 20% βεβαιωμένων φόρων και προστίμων