Οι προεκλογικές του υποσχέσεις για βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και αύξηση των κοινωνικών παροχών αποτελούν δύσκολο στοίχημα για τον άνθρωπο που έβγαλε τη Ρωσία από το χάος της δεκαετίας του 1990. Νέες διαδηλώσεις χθες με αφορμή τις καταγγελίες για νοθεία
Δύσκολη θητεία, εν αντιθέσει με την εύκολη νίκη στις προεδρικές εκλογές, θα έχει ο Βλαντιμίρ Πούτιν καθώς το 65% που συγκέντρωσε μπορεί να του εξασφαλίζει το υψηλότερο αξίωμα στη Ρωσία, όμως δεν διασφαλίζει σε καμία περίπτωση ότι οι προεκλογικές του υποσχέσεις για βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και αύξηση των κοινωνικών παροχών θα γίνουν πράξη.
Οπως τονίζουν αρκετοί αναλυτές, η εικόνα του σκληρού και ισχυρού ηγέτη που ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχτισε ως πρόεδρος της Ρωσίας μέχρι το 2008 και έβγαλε τη Ρωσία από το χάος της δεκαετίας του 1990, ίσως να μην είναι αρκετή για να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί σε επίπεδο οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, αλλά και διακυβέρνησης.
Μία από τις δεσμεύσεις του για την οποία θα κριθεί τα επόμενα 6 χρόνια είναι η διάθεση 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων για κοινωνικές παροχές, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς θα πυροδοτήσει μια αύξηση της φορολογίας που θα φέρει τον Ρώσο πρόεδρο αντιμέτωπο με νέες εκδηλώσεις λαϊκής δυσαρέσκειας.
Επίσης ο Πούτιν θα κληθεί να στηρίξει τις εξαγγελίες που έκανε ο προκάτοχός του και πλέον πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπό την πίεση των διαδηλώσεων που ξέσπασαν με αφορμή τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου.
Αυτές προέβλεπαν την επαναφορά του συστήματος της άμεσης εκλογής των τοπικών κυβερνητών, την απλοποίηση της διαδικασίας για τη συμμετοχή στις εκλογές των πολιτικών κομμάτων και των υποψήφιων προέδρων και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου εθνικού τηλεοπτικού σταθμού.
Μεταξύ των μέτρων που είχε εξαγγείλει επίσης υπήρχαν και κάποια που στόχευαν στην καταπολέμηση της διαφθοράς και την αναδιανομή των ενεργειακών και οικονομικών πόρων από την κυβέρνηση στις τοπικές κυβερνήσεις, κάτι που, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, ίσως προκαλέσει διχόνοιες εντός του Κρεμλίνου.
Συλλήψεις
Στο μεταξύ, χθες νέες διαδηλώσεις ξέσπασαν με αφορμή τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για νοθεία κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών. Οπως έγινε γνωστό, οι αρχές προχώρησαν σε περίπου 500 συλλήψεις σύμφωνα με τους διαδηλωτές.
Οι διαδηλώσεις πάντως δεν απέτρεψαν πολλούς αρχηγούς κρατών να συγχαρούν τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τη νίκη του. Ενδεικτικά συγχαρητήρια έλαβε από τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία ανέφερε ότι θέλει να ενισχύσει τη συνεργασία της με τη Μόσχα, από τη σερβική κυβέρνηση, από τον Ιρανό ομόλογό του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και από τη βρετανική κυβέρνηση, ενώ ο Γάλλος ΥΠΕΞ Αλέν Ζιπέ δήλωσε ότι η νίκη του Πούτιν δεν αμφισβητείται και τον αναγνώρισε ως συνομιλητή της Γαλλίας.
Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ, παρότι κάλεσαν τις αρχές της Ρωσίας να εξετάσουν τις καταγγελίες για εκλογικές παραβιάσεις, τόνισαν ότι αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα και δήλωσαν πρόθυμες να συνεργαστούν με τον εκλεγμένο πρόεδρο Πούτιν.
Υπόθεση Χοντορκόφσκι
Επανεξέταση ζήτησε ο Μεντβέντεφ
Σε μια κίνηση συμφιλίωσης με την αντιπολίτευση προχώρησε χθες ο απερχόμενος πρόεδρος και σύντομα πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ζητώντας από τον γενικό εισαγγελέα να επανεξετάσει την υπόθεση του πρώην μεγιστάνα του πετρελαίου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι και άλλων 31 ποινικών υποθέσεων.
Μεταξύ αυτών είναι και η υπόθεση του Πλάτωνα Λεμπέντεφ, του συνεργάτη του Χοντορκόφσκι.
Η απόφαση αυτή του Μεντβέντεφ ελήφθη ύστερα από συνάντηση που είχε τον περασμένο μήνα με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, οι οποίοι και του παρέδωσαν λίστα με ανθρώπους που τους θεωρούν πολιτικούς κρατούμενους και ζητούν αποφυλάκισή τους.