[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Νικητής της «Σούπερ Τρίτης» ο Ρόμνεϊ
Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012 Posted by STEVENIKO

ΚΕΡΔΙΣΕ ΣΕ 6 ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ, ΣΕ 3 Ο ΣΑΝΤΟΡΟΥΜ



Ο Μιτ Ρόμνεϊ αναδεικνύεται νικητής της «Σούπερ Τρίτης» για την ανάδειξη του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές, μετά την επικράτησή του και στην πολιτεία της Αλάσκας.

Νικητής της «Σούπερ Τρίτης» ο Ρόμνεϊ

Σύμφωνα με τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN και Fox News ο Ρόμνεϊ συγκεντρώνει ποσοστό 33% των ψήφων έναντι 29% του βασικού του αντιπάλου Ρικ Σαντόρουμ.

Με καταμετρημένο το 86% των ψήφων, οι άλλοι δύο υποψήφιοι συγκεντρώνουν: ο Ρον Πολ 24% και ο Νιουτ Γκίνγκριτς 14%.

Στο Οχάιο, ο Ρόμνεϊ κέρδισε με μία μονάδα τον αντίπαλό του, Ρικ Σαντόρουμ, συγκεντρώνοντας το 38%, ενώ ο Σαντόρουμ το 37%.

Ο Ρόμνεϊ κέρδισε στη Μασαχουσέτη όπως αναμενόταν, στο Οχάιο, στο Αϊνταχο, στο Βερμόντ, στη Βιρτζίνια και την Αλάσκα. Ο Σαντόρουμ στο Τενεσί και την Οκλαχόμ, δύο συνητηρητικές πολιτείες του Νότου και στη Βόρεια Ντακότα.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νιούτ Γκίνγκριτς ήταν ο νικητής στην Τζόρτζια, πόλιτεία στην οποία εκλέγεται εδώ και 20 χρόνια.

Οι δέκα πολιτείες της «Σούπερ Τρίτης» δίνουν 419 εκλέκτορες στους 1.144 που είναι απαραίτητοι για το χρίσμα. Από τις πολιτείες αυτές, η Τζόρτζια (76 εκλέκτορες), Οχάιο (66 εκλέκτορες) και Τενεσί (58 εκλέκτορες) είναι οι σημαντικότερες.

Οι εκλέκτορες θα ψηφίσουν, στο συνέδριο του κόμματος στην Τάμπα της Φλόριντα τον Αύγουστο τον υποψήφιο που θα αντιμετωπίσει τον Μπαράκ Ομπάμα στις 6 Νοεμβρίου.

«Δεν ξεκαθάρισε το τοπίο για το χρίσμα»
Η «Σούπερ Τρίτη» δεν κατάφερε να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το ποιός θα είναι ο υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αλλά ο Μιτ Ρόμνεϊ είναι πλέον το φαβορί για να αντιμετωπίσει τον Μπαράκ Ομπάμα στις 6 Νοεμβρίου.

Ο Ρόμνεϊ δεν κέρδισε τους αντιπάλους του Νιουτ Γκίνγκριτς και Ρικ Σαντόρουμ και στις δέκα πολιτείες, στις οποίες διεξάγονταν ψηφοφορίες, αλλά πέτυχε να εδραιώσει το καθεστώς του φαβορί, ειδικά κερδίζοντας με διαφορά μιας ποσοστιαίας μονάδας την στρατηγικής σημασίας πολιτεία του Οχάιο.

Ομως απέτυχε να επιβληθεί ανάμεσα στους ψηφοφόρους της συντηρητικής βάσης και εμφανίζεται ευάλωτος απέναντι στη μεσαία τάξη και στους περισσότερο μετριοπαθείς.

«Πάντα το να επιβληθεί (ένας υποψήφιος) στους συντηρητικούς και θρησκευόμενους ψηφοφόρους είναι πρόβλημα», τόνισε ο Ντάντε Σκάλα, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο του Νιου Χαμσάιρ.

Ο δρόμος ίσως να είναι δύσκολος για τον Ρόμνεϊ, αλλά μπορεί να αισθάνεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος που κέρδισε την Φλόριντα και το Οχάιο, δυο "κρίσιμες" πολιτείες στις προεδρικές εκλογές, χωρίς τις οποίες κανένας υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων δεν έχει φτάσει μέχρι το Λευκό Οίκο.

«Παρ΄όλα αυτά πιστεύω πως ο Ρόμνεϊ εξακολουθεί να είναι φαβορί», επισήμανε από την πλευρά του ο Μπρους Μπιουκάναν, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Οστιν.

Αποτυγχάνοντας στις«βαθιά συντηρητικές πολιτείες του Νότου, ο Ρόμνεϊ δείχνει τη δυσκολία που έχει να προσελκύσει ευρύ φάσμα των ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων. Αντίθετα, ο Σαντόρουμ, μη καταφέρνοντας να κερδίσει το Οχάιο αποδεικνύει πως δεν διαθέτει τις ικανότητες να επικρατήσει σε μια σημαντική πολιτεία για τις προεδρικές.

Η «Σούπερ Τρίτη» αντικατοπτρίζει την ιδιαιτερότητα αυτήν της κούρσας για το χρίσμα: Ο Ρόμνεϊ θεωρείται φαβορί, αλλά χωρίς να έχει την ομόφωνη αποδοχή των ψηφοφόρων και να συγκεντρώσει στο πρόσωπό του την προτίμηση όλων των ρευμάτων του κόμματος.

Η υποψηφιότητα αυτή μπορεί τελικά -εξαιτίας της μεγάλης διάρκειάς της και της έλλειψης χαρισματικού ηγέτη -να αλλάξει την εικόνα του νικητή, με αποτέλεσμα οι κεντρώοι ψηφοφόροι να στραφούν προς τον Μπαράκ Ομπάμα.



STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Νικητής της «Σούπερ Τρίτης» ο Ρόμνεϊ"

Leave a reply