[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Οι “Αγανακτισμένοι” σε πρώτη προβολή
Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012 Posted by -

Με έμπνευση από το μπεστ σέλερ “Αγανακτήστε!” του διπλωμάτη και συγγραφέα Στεφάν Εσέλ και συνδυάζοντας μυθοπλασία και ντοκιμαντέρ, ο Τόνι Γκάτλιφ αναδεικνύει την κοινωνική παθογένεια, το οικονομικό αδιέξοδο και το αβέβαιο πεπρωμένο της Ευρώπης.

Οδηγός του, ένα σύμβολο-θύμα του καπιταλισμού: μια αφρικανή μετανάστρια που περιπλανιέται στην Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ισπανία και συναναστρέφεται με τους «αποκλεισμένους» της ευρωπαϊκής κοινότητας (μετανάστες, αστέγους), αλλά και με τους αγανακτισμένους κάθε εθνικότητας που διεκδικούν την ελπίδα για αλλαγή.

Το ντοκιμαντέρ “Indignados” (Αγανακτισμένοι) του Τόνι Γκάτλιφ με θέμα το κίνημα των αγανακτισμένων άνοιξε την αυλαία του 14ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης – «Εικόνες του 21ου αιώνα».

Το πρότζεκτ ξεκίνησε όταν ο Γκάτλιφ διάβασε το δοκίμιο του Στεφάν Εσέλ με τίτλο “Αγανακτήστε!”, ένα γνωστό βιβλίο που καλεί σε μη-βίαιες διαμαρτυρίες ενάντια στον καπιταλισμό.



«Όταν το διάβασα, ανακάλυψα πολλά θέματα που με συγκίνησαν και που με έβρισκαν σύμφωνο», ανέφερε σε συνέντευξή του στα πλαίσια της προβολής της ταινίας στη φετινή Berlinale.

«Αυτό που με ενδιέφερε ήταν το εξής: ποιος διαβάζει ένα τέτοιο βιβλίο και τι θα συμβεί αφού το διαβάσει;», είπε ο Γκάτλιφ, που πήρε τα δικαιώματα για την ταινία αμέσως μετά την έκδοση του βιβλίου στη Γαλλία, το Δεκέμβρη 2010.

Τον Ιανουάριο 2011, το κίνημα “Occupy” δεν μας ήταν ακόμα οικείο. «Περίμενα να συμβεί κάτι. Στις 15 Μαΐου συνέβη. Ξεκίνησε στην Ισπανία», ανέφερε. Το κίνημα εξαπλώθηκε σαν πυρκαγιά σε όλο τον κόσμο και ο Γκάτλιφ προχωρούσε μαζί του με μια κάμερα στο χέρι.

Ο συγχρονισμός ήταν ουσιαστικός για τον σκηνοθέτη Τόνι Γκάτλιφ, όταν κινηματογράφησε τους “Αγανακτισμένους”, μια ταινία για το ευρωπαϊκό κίνημα καταλήψεων, που παρουσιάστηκε στο Πανόραμα της φετινής Μπερλινάλε.

Ο Τόνι Γκάτλιφ χρειάστηκε μόνο μερικά λεπτά για να βρει την πρωταγωνίστριά του, τη νεαρή Αφρικανή Μπέτυ. Ο ρόλος της είναι ζωτικός, είπε ο Γκάτλιφ, για να εξασφαλίσει ότι οι “Αγανακτισμένοι” δεν θα απεικόνιζαν απλά τις απόψεις του σκηνοθέτη.



Στην ταινία, η Μπέτυ φτάνει στην Ευρώπη προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, αλλά βρίσκει ακριβώς το αντίθετο, καθώς καταναλώνει την ενέργειά της από τη μία συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην άλλη.

«Τη διάλεξα, γιατί είχε αυτή την αγνή και ουδέτερη ματιά για τον κόσμο. Ανακαλύπτει νέα πράγματα, χωρίς να ασκεί κριτική ή να εκφέρει γνώμη», εξήγησε ο Γκάτλιφ.

Το πεντάλεπτο κάστινγκ είναι ενδεικτικό της ταχύτητας, με την οποία ο Γκάτλιφ κινήθηκε για να ολοκληρώσει και να κυκλοφορήσει τους «Αγανακτισμένους», εξαιτίας του έντονου στοιχείου της επικαιρότητας στην ταινία.

«Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της ταινίας είναι ότι έγινε πολύ γρήγορα. Την έφτιαξα με δικά μου λεφτά. Το να βρεθεί χρηματοδότηση είναι μια διαδικασία που παίρνει χρόνια και αυτό δεν ήταν δυνατό με τους Αγανακτισμένους», ανέφερε ο σκηνοθέτης.

Με το “Indignados” όπου «πρωταγωνιστούν» όλοι οι αγανακτισμένοι της Ευρώπης με πρώτους και καλύτερους του Συντάγματος, ο Γαλλοτυνήσιος σκηνοθέτης Τόνι Γκάτλιφ αποτίει φόρο τιμής σε όσους αντιστέκονται στην κοινωνική αδικία.

Η ταινία “Αγανακτισμένοι” του Τόνι Γκάτλιφ θα κυκλοφορήσει από τις 5 Απριλίου στις κινηματογραφικές αίθουσες από τη New Star σε πρώτη προβολή.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Tony Gatlif
Πρωταγωνιστεί: Mamebetty Honoré Diallo
Παραγωγοί: Chris Bolzli, Georges Fernandez, Tony Gatlif, Romain Malbosc, Delphine Mantoulet, Claudie Ossard, Matilde Rubio
Φωτογραφία: Colin Houben, Sébastien Saadoun
Μοντάζ: Stéphanie Pédelacq
Ήχος: Pierre Bompy, Jean-Barthelemy Velay, Philippe Welsh, Adam Wolny
Μουσική: Valentin Dahmani, Delphine Mantoulet

Δείτε το trailer της ταινίας:





-

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Οι “Αγανακτισμένοι” σε πρώτη προβολή"

Leave a reply