[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Ξαφνική ανατροπή στις Βρυξέλλες - «D-Day» για το νέο ελληνικό δάνειο η 12η Μαρτίου
Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012 Posted by -

Εμπλοκή στο PSI φαίνεται πως αλλάζει τα δεδομένα για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες, αφού ακόμη και σήμερα γινόταν λόγος για το πρώτο πράσινο φως για τη νέα δανειακή σύμβαση. Το βράδυ (19.00) αρχίζει η Εαρινή Σύνοδος Κορυφής με αντικείμενα το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο και την εξεύρεση λύσεων στο «καυτό» ζήτημα της ανάπτυξης στην Ε.Ε.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup κάνοντας αναφορά στις εξελίξεις.

Κατά την άφιξή του για τη συνεδρίαση του Eurogroup ανέφερε: «Ύστερα από τις αποφάσεις του προηγούμενου Eurogroup σχετικά με την υιοθέτηση του νέου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας και την επίσημη έναρξη του PSI, περιμένουμε την ανταπόκριση της αγοράς. Όπως γνωρίζετε, έχει συμφωνηθεί η συγκεκριμένη μορφή της ανταλλαγής ομολόγων με τον ιδιωτικό τομέα και όλοι αντιλαμβάνονται πολύ καλά πως έχουμε τέσσερα πολύ σημαντικά και ελκυστικά δεδομένα. Τη συγχρηματοδότηση, το Αγγλικό δίκαιο, το sweetener (πληρωμή 30 δισ ευρώ σε ρευστό) και τη ρήτρα ΑΕΠ. Αυτή είναι μια πολύ καλή, μια μοναδική προσφορά. Είμαι βέβαιος πως η αγορά αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά πόσο ξεκάθαρο είναι το μήνυμα μου».

Η τελική επικύρωση για τη νέα δανειακή σύμβαση θα δοθεί στο επόμενο Eurogroup στις 12 Μαρτίου, με την πρώτη εκταμίευση να αναμένεται στις 20 Μαρτίου, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Αισιόδοξος είχε εμφανιστεί προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Αν πληροί τους όρους που έχουν τεθεί, μπορούμε να αποφασίσουμε σήμερα να ανάψουμε το πράσινο φως σε όσα χρειάζονται για να προχωρήσει η ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες πιστωτές», θεωρώντας ότι σήμερα θα γίνουν «βήματα προς τα εμπρός».

Από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουάν είπε: «Έχουμε καλές πληροφορίες για την πρόοδο των δεσμεύσεων της Ελλάδας. Βαδίζουμε προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτά που ζητήθηκαν σε γενικές γραμμές έχουν υλοποιηθεί και αυτό ευνοεί την αποδέσμευση του δεύτερου πακέτου στήριξης, όμως αναμένουμε την τελική έκθεση της τρόικας».

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ήταν επίσης αισιόδοξη λέγοντας: «Θα εξετάσουμε τις προόδους που έχουν σημειωθεί από τις ελληνικές αρχές. Προς το παρόν έχω μία αρκετά θετική εντύπωση από τις εργασίες που έχουν γίνει».

Δημοσιονομικό Σύμφωνο και ανάπτυξη στο... μενού της Συνόδου Κορυφής

Το βράδυ στο δείπνο εργασίας των 27 της Ε.Ε., εκτός από το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο, θα συζητηθούν η κρίση χρέους, η ανάπτυξη και η απασχόληση, ενώ εκτός ατζέντας θα παραμείνει το θέμα της αύξησης των πόρων του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ΕΣΜ), που κατά πάσα πιθανότητα θα συζητηθεί στα τέλη Μαρτίου.

Αισιόδοξοι για την πορεία των προσπαθειών επίλυσης της κρίσης χρέους εμφανίστηκαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο οποίος θα προεδρεύσει στην αποψινή σύνοδο των 27 επικεφαλής των κυβερνήσεων και κρατών της Ένωσης.

«Δεν λέω πως έχουμε βγει τελείως από τη δίνη, όμως υπάρχει μία αποφασιστική καμπή στην κρίση. Αυτό διαπιστώνεται στην κρίση των ομολόγων», που αντανακλάται στην κάθετη πτώση των επιτοκίων δανεισμού που απαιτούν οι αγορές των ομολόγων από τα κράτη μέλη που θεωρούνται ευάλωτα» ανέφερε ο κ. Βαν Ρομπάι.

Ο κ. Μπαρόζο είπε από την πλευρά του ότι «η κρίση βρίσκεται ακόμη εδώ». «Όμως τώρα έχουμε την δυνατότητα μίας αλλαγής των προοπτικών. Με την υιοθέτηση επί της αρχής του του νέου προγράμματος δανεισμού της Ελλάδος, που αποτελεί ένα ουσιώδες σημείο, με την μείωση των πιέσεων στις άλλες εκτεθειμένες χώρες, έχουμε τώρα τις συνθήκες που μας επιτρέπουν να συγκεντρωθούμε σε ένα ουσιώδες ζήτημα, την ανάπτυξη και την εργασία», τόνισε.

Στην ευρωπαϊκή και βελγική πρωτεύουσα παράλληλα με τη Σύνοδο του Eurogroup, θα πραγματοποιηθούν οι Σύνοδοι Κορυφής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, παρουσία του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, παρουσία του αρχηγού της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά.



-

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Ξαφνική ανατροπή στις Βρυξέλλες - «D-Day» για το νέο ελληνικό δάνειο η 12η Μαρτίου"

Leave a reply