[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Economist: Ολα ρευστά στην Ελλάδα προεκλογικά
Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012 Posted by -

Στο ρευστό προεκλογικό σκηνικό στην Ελλάδα, εν μέσω και της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα, αναφέρεται δημοσίευμα του βρετανικού περιοδικού Economist.


«Ποτέ οι Ελληνες πολιτικοί δεν ήταν τόσο αντιδημοφιλείς», επισημαίνει το περιοδικό, κάνοντας ιδαίτερη μνεία στην «βύθιση» των δύο μεγάλων κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία απέτυχαν να «βάλουν σε τάξη το μπάχαλο».

Υπό τις οδηγίες του Λουκά Παπαδήμου, ως εντολοδόχος πρωθυπουργός, οι περισσότεροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στήριξαν τα νέα μέτρα λιτότητας σε αντάλλαγμα για το νέο δάνειο των 130 δισ. από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Η κυβέρνηση έκανε περισσότερα από τα αναμενόμενα κι έτσι πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να παραμείνει στην πρωθυπουργία ο κ.Παπαδήμος μέχρι το τέλος της τετραετίας, τον Οκτώβριο του 2013. Αυτός είναι ένας ευσεβής πόθος, καθώς το ΠΑΣΟΚ επείγεται να εκλέξει νέο αρχηγό σε αντικατάσταση του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ ο αρχηγός της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς ανυπομονεί να ηγηθεί της χώρας, προσθέτει το δημοσίευμα.

Ο κ.Παπαδήμος υπόσχεται ότι οι εκλογές θα γίνουν σύντομα. Οι Ελληνες αναμένεται να προσέλθουν στις κάλπες προς το τέλος Απριλίου, αφότου η κυβέρνηση εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για το νέο δάνειο. Οι ψηφοφόροι, ωστόσο, είναι διχασμένοι, όπως λένε οι δημοσκοπήσεις, που φέρνουν στην πρώτη θέση την ΝΔ, με ποσοστό 25 - 30%, χωρίς την απαιτούμενη πλειοψηφία, συνεχίζει το δημοσίευμα.

Το ΠΑΣΟΚ έρχεται πίσω από τρεις αριστερές παρατάξεις που ήταν αντίθετες στην νέα δανειακή σύμβαση. Ορισμένοι σοσιαλιστές μιλούν με την Δημοκρατική Αριστερά, υπό την ηγεσία του Φώτη Κουβέλη. Με 15 - 18% των ψήφων, ο κ.Κουβέλης έρχεται δεύτερος στις δημοσκοπήσεις, πίσω από την Νέα Δημοκρατία, η οποία δεν επιθυμεί την συγκυβέρνηση.

Το Economist επισημαίνει ότι ένας λόγος για την πτώση της δημοτικότητας του ΠΑΣΟΚ είναι και η μάχη για την αλλαγή της ηγεσίας.

Παράλληλα, κάνει λόγο για στροφή των ψηφοφόρων προς τα μικρά κόμματα ως μια μορφή αντίδρασης, τονίζοντας και την μεγάλη πιθανότητα πρωτοφανών ποσοστών αποχής των αγανακτισμένων πολιτών από τις επερχόμενες εκλογές.

Οι μεγάλες πολιτικές παρατάξεις, από την άλλη, θα δυσκολευτούν να προσελκύσουν ψηφοφόρους, καθώς πλέον δεν θα μπορούν να τους υποσχεθούν μία θέση στο δημόσιο, όπως έκαναν μέχρι σήμερα.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο συνκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, ο αρθρογράφος σημειώνει ότι πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο χωρίς την εξισορροπητική παρουσία του Λουκά Παπαδήμου θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη μεταρρυθμιστική προοπτική της χώρας.


Πηγη

-

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Economist: Ολα ρευστά στην Ελλάδα προεκλογικά"

Leave a reply