Δύο διαφορετικοί νόμοι, μια ερμηνευτική εγκύκλιος και οι επίσημες οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, πραγματεύονται ακριβώς το ίδιο πράγμα: το πώς θα υπαχθούν στα τεκμήρια παράνομοι χώροι που «τακτοποιήθηκαν» έναντι προστίμου. Κι αν καταφέρει κανείς να βγάλει άκρη αυτή τη στιγμή για το ποια ακριβώς είναι η υποχρέωση του φορολογούμενου, να μας…γράψει.Για μια ακόμη φορά, το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε να προκαλέσει το απόλυτο μπάχαλο. Αυτός που τακτοποίησε τον ημιυπαίθριο, πρέπει να εμφανίσει τα τετραγωνικά στο έντυπο Ε1; Αυτός που τακτοποίησε το Playroom με τον νόμο των ημιυπαιθρίων θα έχει διαφορετική μεταχείριση από αυτόν που τακτοποίησε τον χώρο με τον νόμο των αυθαιρέτων; Πως θα υπολογιστούν τα τεκμήρια σε αυτές τις περιπτώσεις; Και τα τετραγωνικά θα πρέπει να εμφανιστούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις ή σε αυτές που θα υποβάλλουμε του χρόνου;
Οι απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα είναι…θολές καθώς για μια ακόμη φορά έχουμε μπλέξει στην αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία. Το θέμα άνοιξε όταν ψηφίστηκε ο νόμος για την τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων.
Το βιβλιαράκι οδηγιών του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι «οι νομιμοποιήσεις των ημιυπαίθριων χώρων σύμφωνα με τον ν. 3843/2010 (είναι ο νόμος για τους ημιυπαίθριους) θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στην συμπλήρωση του υποπίνακα της περ.1» (στον συγκεκριμένο υποπίνακα δηλώνονται τα τετραγωνικά του σπιτιού μας). Πως θα υπολογιστούν τα τεκμήρια σε αυτές τις περιπτώσεις; Λογικά ως κύριοι χώροι, απαντούν οι λογιστές. Αν για παράδειγμα ένα υπόγειο έχει μετατραπεί σε playroom, τα τετραγωνικά θα πρέπει να προστεθούν στα τετραγωνικά του σπιτιού και το τεκμήριο να υπολογιστεί με ένα ποσό της τάξεως των 40-300 ευρώ ανά τ.μ ανάλογα με τη συνολική επιφάνεια.
Κι ήρθε στη συνέχεια η νομοθετική διάταξη της προηγούμενης εβδομάδας για να βάλει στα τεκμήρια και τους χώρους που τακτοποιούνται με τον νόμο των αυθαιρέτων. Τι λέει αυτός ο νόμος; , η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης των υπογείων, των παταριών και των σοφιτών των οποίων η αλλαγή χρήσης νομιμοποιήθηκε με τον ν. 4014/2011 ορίζεται σε ποσό ίδιο με αυτό που ισχύει για τους βοηθητικούς χώρους κύριας κατοικίας. Το ποσό αυτό ανέρχεται στα 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και αντιστοιχεί στο μισό του ποσού της αντικειμενικής δαπάνης που ισχύει για τους κύριους χώρους κύριας κατοικίας».
Ποιο συμπέρασμα βγάζουμε; Ότι στην περίπτωση που θα τακτοποιήσει κάποιος playroom ή σοφίτα με τον νόμο των αυθαιρέτων, θα τον δηλώνει ως βοηθητικό χώρο και θα επιβαρύνεται με τεκμήριο 40 ευρώ το τετραγωνικό. Δηλαδή θα έχει καλύτερη μεταχείριση ο «αυθαίρετος», από τον «ημιυπαίθριο»; Μην μας κάνει εντύπωση. Σε αρκετές περιπτώσεις αυτό έχει συμβεί και με τον υπολογισμό του προστίμου.
Κι υπάρχει φυσικά και το θέμα του χρόνου δήλωσης των τετραγωνικών. Το βιβλιαράκι οδηγιών του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει: «Οι νομιμοποιήσεις αυθαίρετων κατασκευών και αυθαίρετων αλλαγών χρήσης,(υπόγεια και πατάρια) που πραγματοποιήθηκαν με τους ν.4014/2011 και ν.3843/2010, δεν θα ληφθούν υπόψη και δεν θα επηρεάσουν τη συμπλήρωση του υποπίνακα αυτού, για το οικονομικό έτος 2012. Αντίθετα μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών νομιμοποίησής τους θα συμπεριληφθούν στις δηλώσεις του οικον. έτους 2013 και στο εξής» Θα τηρηθεί αυτό; Θα δηλώσουμε του χρόνου; Είδομεν….
Τα φαινόμενα διαφθοράς
Πριν από 41 δευτερόλεπτα