[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Πιέζουν για νέα μέτρα 16 δισ. ως το 2020
Τετάρτη 18 Απριλίου 2012 Posted by STEVENIKO

Αν την έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια Οικονομία την έγραφε μόνος του ένας άνθρωπος, ίσως πολλοί θα πίστευαν πως αυτός θα ήταν ο ... Δρ. Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ. Την γράφουν όμως ομάδες οικονομολόγων, έτσι μπορούν στις περισσότερες από 500 σελίδες της να «χωράνε» και οι πιο αντιφατικές θέσεις ή συμπεράσματα.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, από τη μια οι συντάκτες της έκθεσης διαπιστώνουν πως οι απώλειες στο εισόδημα των εργαζομένων βυθίζουν περισσότερο τη χώρα στην κρίση –και υψώνουν τους ώμους ως πού αυτό μπορεί να φτάσει- από την άλλη όμως «δείχνουν» την ανάγκη για τη λήψη και νέων μέτρων λιτότητας, ύψους 15,4 δισ. ευρώ ως το 2020 που θα φτάσουν και μέχρι και στα 23 δισ. το 2030 –πέραν από τα 11,4 δισ. που καλείται να λάβει η νέα κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές φέτος.

Στην ίδια γραμμή όμως κινείται και ο πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο που ... υπόσχεται μέτρα ανάπτυξης για την Ελλάδα, ζητώντας νέες μειώσεις μισθών 15%!

Βουλιάζουμε λόγω χαμηλών μισθών...

Αναζητώντας τις αιτίες της διεθνούς οικονομικής κρίσης (άλλωστε η έκθεση που δημοσιοποίησε χθες το ΔΝΤ αναφέρεται στην παγκόσμια Οικονομία) συσχετίζει την οικονομική ύφεση από το 2008 και μετά, με την μείωση των εισοδημάτων.

Και στο πρώτο στάδιο εκείνο, αλλά και στην επόμενη φάση -όταν ξέσπασε και η ελληνική κρίση- η αμοιβή της μισθωτής εργασίας αυξήθηκε παντού στον αναπτυγμένο κόσμο, εκτός από την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις χώρες δηλαδή που αντιμετωπίζουν τα χειρότερα προβλήματα στην τελευταία 4ετία-5ετία.

Προχωρώντας περαιτέρω στην έρευνα για να προσδιορίσουν τις πραγματικές αιτίες της ύφεσης, οι συντάκτες της έκθεσης την αποδίδουν στη μείωση των εισοδημάτων. Επισημαίνουν ότι μετά την μεγάλη ύφεση του 2008, στις περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες οι εργαζόμενοι δεν είναι χειρότερα ως προς το μερίδιό τους στο εθνικό εισόδημα –γενικά η θέση τους βελτιώθηκε.

Ωστόσο ειδικά στην Ελλάδα, την Ισπανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, το μερίδιο της εργασίας παραμένει πολύ κάτω από τα επίπεδα πριν την κρίση του 2008. Αυτό ανησυχεί τους αναλυτές που όπως τονίζουν «μόνο ο χρόνος θα δείξει σε ποιο βαθμό τελικά οι πρόσφατες απώλειες εισοδήματος της εργασίας θα εντείνουν την γενικότερη ύφεση».

Μέτρα 23 δισ. στα κεφάλια μας

Την ίδια στιγμή όμως, σε άλλες σελίδες της έκθεσης, το ΔΝΤ δείχνει στη χώρα μας το δρόμο για τη λήψη νέων μέτρων ύψους 15,4 δισ. ευρώ (ή 7,3% του ΑΕΠ) έως το 2020.

Παραμονές εκλογών, το ΔΝΤ συστήνει στην ελληνική κυβέρνηση νέα μέτρα - επιπρόσθετα από αυτά των 11,4 δισ. που καλείται να λάβει από τον Ιούνιο φέτος- με στόχο να μπορέσει να πετύχει από το 2013 τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ. Και μάλιστα το ΔΝΤ «ανεβάζει» τον πήχη σχεδόν στα 23 δισ. ως το 2030.

Πώς θα τα καταφέρει; Οι δανειστές προτείνουν μέτρα που όμως, αν δεν επιτύχουν, τα βάρη θα πέσουν ασφαλώς και πάλι στις πλάτες των εργαζομένων.

Οι συντάκτες της έκθεσης του ΔΝΤ ζητούν από την Ελλάδα να φτιάξει νέο νόμο πλαίσιο για την φοροδιαφυγή με βαριά πρόστιμα και ποινές για τους παραβάτες, να καταπολεμήσει την εισφοροδιαφυγή, να «χαλαρώσει» όσο κρίνεται εφικτό στο πεδίο επιβολής των φόρων. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η δημοσιονομική εξυγίανση θα πρέπει να επικεντρωθεί στον τομέα των δαπανών ζητώντας νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα έως το 2030 οι οποίες ανεβάζουν τον πήχη των μέτρων στο 10,7% του ΑΕΠ ή στα 22,5 δις. ευρώ.

Πάνω από 1 εκατ. οι άνεργοι

Ειδικά για φέτος, όπως εκτιμά το Ταμείο, ο προϋπολογισμός θα κλείσει με έλλειμμα τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, μέσα σε μια βαριά ατμόσφαιρα για την οικονομία με την ύφεση να βαθαίνει στο 4,7% και την ανεργία να εκτοξεύεται σε νέο σημείο ρεκόρ. Σύμφωνα με τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ η χώρα για μια διετία θα έχει δείκτη ανεργίας κοντά στο 19,4% -ίσως και υψηλότερο. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των ανέργων (χωρίς τους ημιαπασχολούμενους) θα παραμένει σταθερά πάνω από το 1.000.000.

Το 2013 ... σαν το 2012 χωρίς το PSI

Δυσοίωνες είναι όμως οι προβλέψεις του ΔΝΤ και για την εξέλιξη του ελλείμματος και του χρέους. Συγκεκριμένα, το Ταμείο εκτιμά ότι το χρέος θα υποχωρήσει φέτος στο 152,3% του ΑΕΠ από 160,8% πέρυσι λόγω του PSI, για να ανέβει ξανά στο160,9% το 2013 και να αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά τα επόμενα έτη. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι το χρέος θα υποχωρήσει στο 136,8% του ΑΕΠ το 2017.

Όσον αφορά το έλλειμμα, για το οποίο αναμένονται επίσημες προβλέψεις από τη Eurostat τις επόμενες ημέρες , το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα υποχωρήσει στο7,2% του ΑΕΠ εφέτος από 9,2% του ΑΕΠ το 2011, για να φτάσει στο 4,6% του ΑΕΠ το2013 και να βρεθεί το 2014 κάτω από το ψυχολογικό όριο του 3%, υποχωρώντας στο2,1% του ΑΕΠ. Για το 2015, το Ταμείο προβλέπει έλλειμμα για την Ελλάδα 1,6% του ΑΕΠ.

Το Ταμείο εκτιμά πως ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο -0,5% εφέτος και στο -0,3% το 2013, ενώ το πρωτογενές αποτέλεσμα του Προϋπολογισμού αναμένεται να ανέλθει σε έλλειμμα 1% του ΑΕΠ το 2012, για να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ το 2013 και σε πλεόνασμα 4,4% το 2014 και το 2015.



STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Πιέζουν για νέα μέτρα 16 δισ. ως το 2020"

Leave a reply