Στο 21,5% βρίσκεται το ποσοστό της Ν.Δ. και στο 14% του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την εκτίμηση επιρροής των κομμάτων που καταγράφει το τελευταίο Εκλογικό Βαρόμετρο της Public Issue για την «Καθημερινή» και το ΣΚΑΪ. Ανοικτή η πιθανότητα της Βουλής εννέα κομμάτων με τον αριθμό εδρών για ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να κυμαίνεται μεταξύ 138 και 154.
Παραμένει σε χαμηλά επίπεδα το ποσοστό των δύο μεγάλων κομμάτων, με την ΝΔ να αγγίζει το 21,5% και το ΠΑΣΟΚ το 14% στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής των πολιτικών κομμάτων, σύμφωνα με το Εκλογικό Βαρόμετρο της Public Issue που διενεργήθηκε για την «Καθημερινή» και το ΣΚΑΪ το χρονικό διάστημα 17-19/4/2012 και είναι το τελευταίο πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου.
Σε σχέση με το πρώτο 15νθήμερο του Απριλίου, σταθερό παραμένει το ποσοστό των Ανεξάρτητων Ελλήνων (11%), σημαντική πτώση 2,5 μονάδων καταγράφεται για τη Δημοκρατική Αριστερά (9,5%), ενώ αμετάβλητη παραμένει η εικόνα για ΣΥΡΙΖΑ (13%), ΚΚΕ (11%) και ΛΑΟΣ (3%). Εντός Βουλής βρίσκονται, σύμφωνα με την εκτίμηση της εκλογικής επιρροής των πολιτικών κομμάτων Οικολόγοι (3,5%) και Χρυσή Αυγή (5,5%).
Στην ερώτηση για το ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό, το ποσοστό του Αντώνη Σαμαρά εμφανίζει άνοδο 4 μονάδων (19%) σε σχέση με το πρώτο 15νθήμερο του Απριλίου, ακολουθεί με αμετάβλητο το ποσοστό του ο Ευάγγελος Βενιζέλος (18%) και με άνοδο μίας μονάδας ο Αλέξης Τσίπρας με 16%. Πτώση δύο μονάδων υπήρξε στην επιλογή «Κανένας από αυτούς» με ποσοστό 32%.
Ισχυρή είναι η πεποίθηση των ερωτώμενων ότι είναι απαραίτητη η διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών (67%), αγγίζοντας το υψηλότερο ποσοστό στο χρονικό διάστημα Ιανουάριος 2011 – Απρίλιος 2012. Στο 91% βρίσκεται το ποσοστό των ερωτώμενων που πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε το χρονικό διάστημα 17-19/4/2012 και το μέγεθος του δείγματος ανέρχεται σε 1.310 άτομα.
Ολόκληρο το Εκλογικό Βαρόμετρο (αρχείο pdf).
* Η μεθοδολογία που χρησιμοποιεί η Public Issue για την «εκτίμηση της εκλογικής επιρροής» προϋποθέτει την ύπαρξη χρονοσειράς είκοσι (20) τουλάχιστον μηνιαίων παρατηρήσεων. Η προϋπόθεση αυτή πληρείται σήμερα μόνο για τα παρακάτω κόμματα: ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ και ΔΗΜΑΡ. Τα εκτιμώμενα ποσοστά παρουσιάζονται με στρογγυλοποίηση των ποσοστών, με ακρίβεια μισής εκατοστιαίας μονάδας. Το περιθώριο σφάλματος της εκτίμησης που δίδεται, προκύπτει από τα υποδείγματα χρονολογικών σειρών
(Kalman, ARIMA), με τα οποία πραγματοποιείται η εκτίμηση και δεν πρόκειται για το γνωστό δειγματοληπτικό σφάλμα (sampling error). Το διάστημα εμπιστοσύνης για κάθε κόμμα δίνει τα όρια της εκλογικής του επιρροής, τον τρέχοντα μήνα, στο 95% των περιπτώσεων.
Για τα υπόλοιπα κόμματα, που σημειώνονται με (*), για τα οποία δεν διατίθεται επαρκής χρονοσειρά παρατηρήσεων, η εκλογική τους δύναμη προκύπτει από το διευκρινισμένο αστάθμιστο ποσοστό, επίσης στρογγυλοποιημένο με ακρίβεια μισής εκατοστιαίας μονάδας. Το ποσοστό όσων κομμάτων υπερβαίνουν το 1% δίδεται αυτοτελώς, ενώ εκείνων που είναι μικρότερο από 1% περιλαμβάνεται στην κατηγορία «λοιπά» κόμματα. Σε αυτήν την περίπτωση, τα αντίστοιχα περιθώρια σφάλματος δεν υπολογίζονται από κάποιο υπόδειγμα ανάλυσης χρονοσειρών, λόγω αδυναμίας εκτίμησης για τα εν λόγω κόμματα, αλλά από το δειγματοληπτικό σφάλμα.
Αναλυτικά, για τη μεθοδολογία της εκτίμησης, βλέπε την ιστοσελίδα:
http://www.publicissue.gr/publicissue/varometro-methodology/