[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Γερμανική πίεση για έξοδο της Ελλάδας από την Συνθήκη Σένγκεν
Τετάρτη 4 Απριλίου 2012 Posted by -

Ρεπορτάζ του Spiegel-Online αναφέρεται στις σκέψεις του Βερολίνου για έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν.

Ο γερμανός Υπ. Εσωτερικών αναζωπυρώνει τη συζήτηση για ενδοευρωπαϊκούς συνοριακούς ελέγχους: «Χρειαζόμαστε διμερείς ελέγχους όχι μόνο με την ευκαιρία επιμέρους συμβάντων, όπως ποδοσφαιρικοί αγώνες ή μεγάλα συνέδρια, αλλά και όταν χώρες-μέλη δεν εκπληρώνουν πλέον τις υποχρεώσεις τους», δήλωσε ο Φρίντριχ στην εφημερίδα Rheinische Post.

Τα ανοιχτά σύνορα στη ζώνη Σένγκεν δεν πρέπει «να αποτελούν πύλη εισόδου ομάδων λαθρομεταναστών. Αν χώρες όπως η Ελλάδα δεν κατορθώνουν να ελέγξουν τα εξωτερικά σύνορά τους, θα πρέπει να μπορούμε και πάλι να ελέγχουμε τα εσωτερικά σύνορα προσωρινά», δήλωσε ο Φρίντριχ. Γι’ αυτό – πρόσθεσε – τάσσεται στο πλευρό του γάλλου ομολόγου του Claude Gueant, εισηγούμενος την προσαρμογή της νομοθεσίας του Σένγκεν.

Ο Φρίντριχ δέχτηκε επικρίσεις για τη νέα πρότασή του. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Πρασίνων Volker Beck κατηγόρησε τον Φρίντριχ ότι ονειρεύεται «επιστροφή στην εποχή της φύλαξης συνόρων με μπάρες» και τόνισε: Αντί ο Υπουργός να διαδίδει φόβους για τη λαθρομετανάστευση, θα πρέπει πρώτα να βελτιώσει την κατάσταση των προσφύγων.

Η οργάνωση Pro Asyl χαρακτήρισε τις δηλώσεις Φρίντριχ «καθαρά δημαγωγικές», με στόχο τον αυστηρότερο αποκλεισμό των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων, όπως τόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής G?nter Burkhardt. Η Ελλάδα -πρόσθεσε- δεν αποτυγχάνει στη φύλαξη των συνόρων, αλλά στην προστασία των προσφύγων.

Αντίθετα, τον Φρίντριχ στήριξε ο βαυαρός κομματικός σύντροφός του Joachim Herrmann, ο οποίος δήλωσε ότι η απαίτηση του Φρίντριχ είναι «απόλυτα ορθή». Αν μια χώρα-μέλος του Σένγκεν σαν την Ελλάδα δεν ελέγχει σωστά τα εξωτερικά της σύνορα, τότε θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα αντίδρασης. «Τότε δεν θα μπορώ κι εγώ να επιτρέπω σε οποιονδήποτε έρχεται από την Αθήνα να εισέρχεται στη χώρα μας χωρίς να ελέγχεται», δήλωσε ο Χέρμαν.


Πηγη

-

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Γερμανική πίεση για έξοδο της Ελλάδας από την Συνθήκη Σένγκεν"

Leave a reply