[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Εργασία μία ημέρα την εβδομάδα!
Παρασκευή 6 Απριλίου 2012 Posted by STEVENIKO

Την εκ περιτροπής εργασία αμέσως μετά το Πάσχα προτίθεται να επιβάλει η εταιρεία, επικαλούμενη το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για το πρόγραμμα των υποβρυχίων. Επί ποδός πολέμου οι εργαζόμενοι, που κάνουν λόγο για «προεκλογικό εκβιασμό» της εταιρείας

Εργασία μία ημέρα την εβδομάδα!

Νέος κύκλος περιπετειών ανοίγει στη μακρά και πολύπαθη διαδρομή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, καθώς η ιδιοκτήτρια εταιρεία, που ανήκει στον Ομιλο Abu Dhabi Mar, ανακοίνωσε στους 1.000 εργαζόμενους πως προτίθεται να επιβάλει αμέσως μετά το Πάσχα εκ περιτροπής εργασία με μόνο μία μέρα δουλειά την εβδομάδα!

Αυτό σημαίνει τέσσερις ημέρες δουλειάς τον μήνα και τεράστια μείωση μισθού.

Η εταιρεία επικαλείται αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για τη διευθέτηση των διαφορών τους στο πρόγραμμα των υποβρυχίων, όπως επίσης και την απαγόρευση που της έχει επιβληθεί από την ΕΕ να αναλαμβάνει αμυντικά προγράμματα τρίτων χωρών.

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους βρίσκονται επί ποδός πολέμου, κάνουν λόγο για «προεκλογικό εκβιασμό» της εταιρείας και διαμηνύουν πως δεν θα γίνουν μοχλός πίεσης ούτε σάκος του μποξ μεταξύ των δυο πλευρών. «Θα αγωνιστούμε δυναμικά. Προτιμούμε να κλείσει το εργοστάσιο παρά να ισχύσει αυτό το μέτρο», τονίζει ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στα ναυπηγεία, Βασίλης Καρακίτσιος.

Στάση εργασίας από τις 09.00 έως τις 13.00 και πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας πραγματοποίησαν χθες οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Στάση εργασίας από τις 09.00 έως τις 13.00 και πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας πραγματοποίησαν χθες οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία, συμφερόντων του Λιβανέζου Ισκαντάρ Σάφα, έστειλε «τελεσίγραφο» πριν από λίγες ημέρες στο σωματείο εργαζομένων ξεκαθαρίζοντας πως, αν δεν συμφωνήσουν, θα επιβάλει μονομερώς το μέτρο από τις 18 Απρίλη για τρεις μήνες και μετά θα επανεκτιμήσει την κατάσταση.

«Ξεκαθαρίσαμε στην εταιρεία πως δεν δεχόμαστε κι αν επιμείνει θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις», τονίζει ο κ. Καρακίτσιος. Οπως άλλωστε συμπληρώνει ο Βασίλης Τσιμπίδης, μέλος ΔΣ του σωματείου εργαζομένων, «ουσιαστικά μιλάμε για έμμεση απόλυση, αφού η περικοπή του μισθού φτάνει το 80%».

«Δεν καταβάλλουν εφάπαξ»
Ο ίδιος συμπληρώνει πως 58 εργαζόμενοι εκ των 1.000 έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αλλά δεν αποχωρούν, επειδή -όπως υπογραμμίζει- «η εταιρεία αρνείται να τους καταβάλει το εφάπαξ, όπως είναι υποχρεωμένη από τη διμερή συλλογική μας σύμβαση.

Και παράλληλα, άλλοι 160 εργαζόμενοι είναι εκτοπισμένοι και απλήρωτοι εδώ και 35 μήνες, μέσω μεθοδευμένης πτώχευσης μιας θυγατρικής που ασχολούνταν με το σιδηροδρομικό υλικό».

Υπενθυμίζεται πως η Abu Dhabi Mar μπήκε ως στρατηγικός επενδυτής στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά πριν από δυο χρόνια. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, περίπου το περασμένο καλοκαίρι η ροή χρηματοδότησης από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για τα προγράμματα κατασκευής υποβρυχίων «πάγωσε».

Πρόσφατα ο υπουργός, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε στη Βουλή πως πρόθεση του υπουργείου είναι να κινηθεί προς την κατεύθυνση μιας νέας διαπραγμάτευσης με τα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε.

Σώμα Eπιθεώρησης Eργασίας
Ενας στους 10 νέους εργαζόμενους απασχολείται μόλις μία ημέρα την εβδομάδα

Ραγδαία είναι η επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, με την εκ περιτροπής απασχόληση να... εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα. Αξίζει να σημειωθεί πως το 12.4% όσων υπογράφουν σύμβαση με εκ περιτροπής απασχόληση δουλεύει μόλις μία ημέρα την εβδομάδα (αφορά νέες προσλήψεις).

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας από τα οποία προκύπτει πως πάνω από 15.000 άτομα αναγκάστηκαν να πάνε από την πλήρη στη μερική ή εκ περιτροπής εργασία (με αντίστοιχη μείωση των μισθών τους). Είναι χαρακτηριστικό πως η εκ περιτροπής εργασία με μονομερή απόφαση του εργοδότη αυξήθηκε μέσα σε μία διετία κατά 6.940%

Ενδεικτικά αναφέρεται πως μέσα σε εξήντα μέρες 5.492 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής εργασίας με συμφωνία εργοδότη και εργαζομένου. Ταυτόχρονα 2.816 άτομα εγκατέλειψαν το... παραδοσιακό πενθήμερο και αναγκάστηκαν να στραφούν στην εκ περιτροπής απασχόληση με μονομερή απόφαση του εργοδότη (το 2010 δεν ξεπερνούσαν τους 40).

Παράλληλα πρέπει να τονιστεί πως για πρώτη φορά οι νέες προσλήψεις με μερική ή εκ περιτροπής εργασία υπερβαίνουν τις προσλήψεις με πλήρη απασχόληση. Είναι χαρακτηριστικό πως το πρώτο δίμηνο της φετινής χρονιάς το 51% των νέων προσλήψεων αφορούσε ευέλικτες μορφές απασχόλησης και επομένως... ελαστικούς μισθούς.

Συγκεκριμένα μέσα σε εξήντα μέρες έγιναν 32.577 προσλήψεις πλήρους απασχόλησης, 26.067 προσλήψεις μερικής απασχόλησης και 8.670 προσλήψεις εκ περιτροπής εργασίας. Σε σχέση με το 2010 καταγράφεται μία αύξηση των νέων προσλήψεων με εκ περιτροπής εργασία κατά 28%.


Πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Εργασία μία ημέρα την εβδομάδα!"

Leave a reply