[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Η κρίση επέστρεψε σε Μαδρίτη και Ρώμη...
Δευτέρα 16 Απριλίου 2012 Posted by STEVENIKO

Η άνοδος των επιτοκίων δανεισμού Ισπανίας και Ιταλίας στις τελευταίες δημοπρασίες χρεογράφων, η πτώση των δεικτών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τις προηγούμενες ημέρες αλλά και οι αγωνιώδεις προσπάθειες ευρωπαίων αξιωματούχων και στελεχών της ΕΚΤ να κατευνάσουν την ανησυχία αναλυτών και επενδυτών δείχνουν με τον πιο έκδηλο τρόπο ότι η κρίση στην ευρωζώνη όχι μόνο δεν έχει αποσοβηθεί, αλλά βρίσκεται σε νέα φάση αναζωπύρωσης.

Από τις αρχές της εβδομάδας η διαφορά επιτοκίων μεταξύ των 10ετών ομολόγων της Γερμανίας....
με τους αντίστοιχους τίτλους Ισπανίας και Ιταλίας έχουν αναρριχηθεί στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου διμήνου. Η πρόσκαιρη ευφορία που δημιούργησε η ανακοίνωση του κουρέματος του ελληνικού χρέους έχει παρέλθει προ πολλού και πλέον η Ισπανία θεωρείται ο νέος αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης μετά την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Παρά τα μέτρα εξοικονόμησης 27 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι στο πλαίσιο του εφετινού προϋπολογισμού (του πιο σκληρού της μεταπολιτευτικής περιόδου, όπως ομολόγησε ο ισπανός πρωθυπουργός), το spread της Μαδρίτης κυμαίνεται πλέον στις 410 μονάδες και το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων αγγίζει ξανά, μετά από πολλούς μήνες, το 6%.

Οι αριθμοί αυτοί αντανακλούν την ανησυχία των αγορών που προδιαγράφουν ένα «ελληνικό« μέλλον για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Ούτε τα μέτρα λιτότητας ούτε οι διαβεβαιώσεις ισπανών και κοινοτικών αξιωματούχων πείθουν ότι η Μαδρίτη μπορεί να επιτύχει τον αναθεωρημένο (και με τη συναίνεση των Βρυξελλών) στόχο μείωσης του ελλείμματος στο 5,3% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους.

Στο στόχαστρο και ο «συνεπής» Μόντι

Αν όμως ο υπ’ αριθμόν 1 στόχος της επίθεσης των χρηματαγορών είναι η Ισπανία, ο δεύτερος είναι αναμφίβολα η Ιταλία. Η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι έχει προσπαθήσει να επιδείξει τη μεγαλύτερη αφοσίωση στη δημοσιονομική προσαρμογή και συχνά «διαφημίζεται» ως παράδειγμα προς μίμηση για τις υπόλοιπες «προβληματικές» οικονομίες του Νότου της Ευρώπης και όχι μόνο.

Ωστόσο δεν έχει διαφύγει της «προσοχής» των κερδοσκόπων: το ιταλικό spread έφθασε την περασμένη Τρίτη τις 400 μονάδες, για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο, ανηφορίζοντας ξανά προς τις 500 μονάδες, τις οποίες είχε φθάσει στα τέλη του 2011. Στις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων και ομολόγων που προηγήθηκαν αυτή την εβδομάδα η Ρώμη πλήρωσε ακριβά τον δανεισμό της από τις αγορές καταβάλλοντας σε ορισμένες περιπτώσεις επιτόκιο διπλάσιο της τελευταίας δημοπρασίας αντίστοιχων τίτλων.

«Το περιβάλλον γίνεται όλο και πιο σκληρό για την περιφέρεια της ευρωζώνης. Τα επιτόκια θα ακολουθήσουν συνολικά ανοδική πορεία, αν και θα παραμείνουμε προσηλωμένοι σε αυτά της Ιταλίας και της Ισπανίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναλυτής της γερμανικής συνεταιριστικής τράπεζας DZ Bank, Μίκαελ Λέιστερ, στη γαλλική «Les Echos». Ως αχίλλειος πτέρνα της ιταλικής οικονομίας εμφανίζεται η ύφεση, καθώς προδιαγράφεται πολύ βαθύτερη (-2,2% του ΑΕΠ) έναντι της αρχικής μετριοπαθούς εκτίμησης (-0,5%).

Ομως και οι χώρες που βρίσκονται ήδη υπό την ασφυκτική πίεση του ΔΝΤ δεν είναι στο απυρόβλητο. Ο γερμανός τραπεζίτης της ΕΚΤ προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες δηλώνοντας ότι «η Ιρλανδία δεν πρόκειται να χρειαστεί δεύτερο πακέτο διάσωσης» μετά την εκπνοή του ισχύοντος προγράμματος χρηματοδότησης από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Ωστόσο η έμμεση έκκληση του γάλλου συναδέλφου του στη Φρανκφούρτη Μπενουά Κερέ για επανέναρξη του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ αντανακλά στην πραγματικότητα τον φόβο ότι ευρωπαϊκή κρίση έχει ήδη ξεκινήσει το νέο επεισόδιο της πολύμορφης κρίσης της ζώνης του ευρώ.

Από: tovima.gr

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Η κρίση επέστρεψε σε Μαδρίτη και Ρώμη..."

Leave a reply