Τη μεθεπόμενη της Ανάστασης θα δοθεί η πρώτη μεγάλη δόση του δανείου από το Προσωρινό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), θέτοντας έτσι τις βάσεις για την τελική φάση κεφαλαιακής ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών.
Με την προσδοκία της αγοράς να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την κεφαλαιακή ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, των επιχειρήσεων και των χιλιάδων ιδιωτών στους οποίους το δημόσιο χρωστά περισσότερα από 6,5 δις. ευρώ. Τα πρώτα 25 δις. ευρώ -με τη μορφή ομολόγων- θα πιστωθούν στον ειδικό λογαριασμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας/ΤΧΣ και της ελληνικής πλευράς την Τρίτη του Πάσχα (17/4) με το ΤΧΣ να έχει την ευθύνη για την περαιτέρω διάθεση τους στις τράπεζες που θα τα χρειαστούν.
Στο υπουργικό συμβούλιο της 11/4 (το τελευταίο αυτής της κυβέρνησης Λ.Παπαδήμου) εγκρίθηκαν τα προπαρασκευαστικά του ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση. Πλέον η σημαντικότερη εξέλιξη που περνά μέσα από τις προπαρασκευαστικές πράξεις θα είναι η χρήση κρατικών εγγυήσεων για τα νέα ομόλογα που λαμβάνουν οι τράπεζες σε σχέση με το PSI Plus. Στη συνέχεια το EFSF θα πιστώσει την πρώτη μεγάλη δόση του δανείου με το ΤΧΣ να εκδίδει εγγυήσεις προς τις τράπεζες προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες τους. Ανάγκες, που προέκυψαν από τις ζημιές (μετά το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους) και τον έλεγχο που διενήργησε η BlackRock για τις επισφάλειες των ομίλων.
Η τελευταία εξέλιξη, που φαίνεται να κάνει την διαφορά είναι ακριβώς αυτή η δυνατότητα εκ μέρους του Ταμείου να δέχεται ομόλογα ή άλλο χρηματοπιστωτικό μέσο-τίτλο ως εγγύηση που εκδίδει το EFSF. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή -η απόφαση αυτή θα επιτρέπει να γίνει αντιλογισμός της ζημίας αποτίμησης που προκύπτει από το γεγονός ότι και τα νέα ομόλογα που έλαβαν οι τράπεζες στο πλαίσιο του PSI Plus είναι σε διαπραγμάτευση σε τιμές κατά περίπου 80% χαμηλότερες από την ονομαστική τους αξία. Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι τράπεζες θα έχουν την δυνατότητα και την ευχέρεια να τα αποτιμήσουν στο 100% της αξίας τους, εγγράφοντας στο παθητικό τους λογιστική ζημία, που αντιστοιχεί στο 75% της αξίας των παλαιών ελληνικών κρατικών ομολόγων. Ταυτόχρονα στο σκέλος του ενεργητικού θα εγγράψουν κέρδος που αντιστοιχεί στο 21,5% της ονομαστικής τους αξίας.
ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ
Σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις προκύπτει επίσης η προσθήκη στα στοιχεία του Ταμείου των ομολόγων ή άλλων τίτλων που λαμβάνει (από το EFSF) αλλά και η ρύθμιση θεμάτων της περιουσίας αυτής σε περίπτωση εκκαθάρισης πιστωτικών ιδρυμάτων. Κάτι τέτοιο σημαίνει, πως το οικονομικό επιτελείο έχει αποδεχθεί την προοπτική πως σταδιακά θα υπάρξουν τράπεζες που θα "σπάσουν" σε καλές και bad bank και τα αρνητικά στοιχεία τους θα εκκαθαριστούν. Αυτή άλλωστε είναι και η πρόθεση των δανειστών μετά το διαχωρισμό των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων σε "συστημικά" (θα μετέχουν στις πράξεις ρευστότητας της ΕΚΤ) και "μη συστημικά" (θα λαμβάνουν κεφάλαια μέσω του ELA από την ΤτΕ) που διενεργεί η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα/ΕΚΤ.
Joffrey Postman