Τελικά φαίνεται ότι αυτή η κρίση τιμωρεί τους «νοικοκυραίους». Τους οικονομικά συντηρητικούς που εμπιστεύτηκαν το Δημόσιο και την κρατική «σιγουριά» την οποία πουλούσαν χωρίς αντίκρισμα οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών. Για παράδειγμα, όσοι εμπιστεύτηκαν τα τελευταία χρόνια τη σιγουριά των ελληνικών ομολόγων, όχι μόνο βρέθηκαν «κουρεμένοι», αλλά χαρακτηρίστηκαν και... τζογαδόροι. Αντίθετα, αυτοί που ρίσκαραν στο χρηματιστήριο, παίζοντας πρόσφατα τραπεζικούς τίτλους, εξασφάλισαν αποδόσεις της τάξης του 200% με πολύ χαμηλή φορολόγηση.
Αυτό βέβαια δεν ισχύει μόνο για όσους έχουν ρευστό, αλλά και για όσους ασχολήθηκαν με τα ακίνητα, την παραδοσιακή ελληνική επένδυση, είτε για να εξασφαλίσουν ένα «κεραμίδι» είτε για επιπρόσθετο εισόδημα.
Αυτοί αρχικά τιμωρήθηκαν με υπερφορολόγηση του ακινήτου τους, ενώ η κρίση οδηγεί σε ντόμινο όλη την κτηματαγορά απειλώντας την ελληνική οικονομία με μια πραγματικότητα όπου τα ακίνητα θα βρεθούν σε κλάσματα της αξίας τους και δεν θα μπορούν να πωληθούν, ενώ οι ενοικιάσεις δεν θα καλύπτουν ούτε τα βασικά έξοδα για τους ιδιοκτήτες. Στο ολέθριο αυτό σκηνικό έρχεται να μπει – προεκλογικά – και η υπόθεση της άρσης των πλειστηριασμών...
Ας δούμε τα δεδομένα: Ήδη, το ποσοστό των στεγαστικών δανείων που έχουν πάψει να εξυπηρετούνται κανονικά προσεγγίζει το 15%. Την ίδια ώρα, οι τράπεζες αναγκάζονται πλέον και σε αναχρηματοδότηση των... αναχρηματοδοτημένων δανείων. Άλλωστε δεν έχουν αγοραστές για τα ακίνητα που τυχόν θα κατασχέσουν. Περίοδοι χάριτος 6μηνης ή 12μηνης διάρκειας λήγουν χωρίς αποτέλεσμα τους δανειολήπτες, οι οποίοι ζητούν και δεύτερη ρύθμιση.
Τελευταίο καταφύγιο αποτελεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών για την κύρια κατοικία, η οποία όμως λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2012. Το ερώτημα λοιπόν είναι αν θα δοθεί και νέα παράταση.
Χωρίς δέσμευση
Το θέμα φαίνεται να αποκτά και πολιτική διάσταση, αφότου ο Πάνος Καμμένος βγήκε στη σελίδα του στο facebook και είπε ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει δεσμευτεί στην τρόικα να μην ανανεώσει την απαγόρευση διενέργειας πλειστηριασμών. Αυτό, εάν συμβεί, «θα οδηγήσει σε κατασχέσεις ακόμη και της κύριας κατοικίας», συμπληρώνει εύλογα το σημείωμα του Καμμένου.
Για να λέμε του στραβού το δίκιο, μπορεί ο Καμμένος να μας συνηθίζει σε... βαρελότα, αλλά η αλήθεια είναι ότι ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. δεν έχουν ανοίξει επισήμως τα χαρτιά τους πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ιδιαίτερα αναφορικά με τη στάση που θα τηρήσουν μετά τις εκλογές.
Κι επειδή όπου υπάρχει καπνός υπάρχει συνήθως και φωτιά, αρμόδιοι οικονομικοί παράγοντες λένε ότι το θέμα των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων θα ανοίξει πάλι το δεύτερο εξάμηνο του 2012, καθώς από πολλές πλευρές ασκούνται πιέσεις να μην οδηγηθούμε απλώς σε μια παράταση στο μέτρο απαγόρευσης διενέργειας των πλειστηριασμών, αλλά να αναζητηθεί μόνιμη λύση.
Επιλεκτική προστασία;
Οι κύκλοι που πιέζουν στην κατεύθυνση να ξεπαγώνουν οι πλειστηριασμοί ομιλούν για μια «βραδυφλεγή βόμβα» στα θεμέλια της κτηματαγοράς.
«Όσο περισσότερο παρατείνουμε το πάγωμα των πλειστηριασμών τόσο μεγαλύτερος αριθμός ακινήτων προς εκποίηση συσσωρεύεται με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια υπερβάλλουσα προσφορά, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση των τιμών των ακινήτων», αναφέρει η επιχειρηματολογία αυτών των κύκλων και πλαισιώνεται με ένα δεύτερο επιχείρημα: «Πολλοί εκμεταλλεύονται την απαγόρευση διενέργειας των πλειστηριασμών και δεν πληρώνουν, παρά το γεγονός ότι έχουν τη δυνατότητα. Έτσι, ο αριθμός των κόκκινων στεγαστικών δανείων ανεβαίνει σε ολοένα και υψηλότερα επίπεδα».
Η «επόμενη μέρα» τρομάζει. «Ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών μπορεί να οδηγήσει πλέον σε μαζικό ξεπούλημα ακινήτων με απρόβλεπτες συνέπειες. Από την άλλη, οι πιέσεις για εξεύρεση λύσης γίνονται ολοένα και εντονότερες. Σε αυτό το πλαίσιο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη γίνει οι πρώτες σκέψεις και συζητήσεις για την επόμενη ημέρα.
Κάνουν λόγο για ένα σύστημα το οποίο θα προβλέπει διατήρηση της απαγόρευσης διενέργειας των πλειστηριασμών μόνο για δανειολήπτες οι οποίοι πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια και όχι διατήρηση του καθεστώτος για όλους ανεξαιρέτως. Το αν θα υιοθετηθεί αυτή η λύση της «επιλεκτικής προστασίας» και ποια θα είναι αυτά τα κριτήρια μένει φυσικά να αποφασιστούν από την επόμενη κυβέρνηση.