Θα τρίβουν τα μάτια τους τόσο στο υπουργείο Οικονομικών όσο και στο υπουργείο Εργασίας όταν θα υποβληθούν οι δηλώσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών αλλά και οι αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις για το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου.
Οι εργοδότες έχουν πάρει φόρα και κόβουν μισθούς κάτι όμως που θα έχει ως αποτέλεσμα να καταρρεύσουν και οι εισπράξεις του δημοσίου.
Μόνο από τους πρώτους 38.000 εργαζόμενους που υπέστησαν κούρεμα κατά 22% μέχρι το τέλος Μαρτίου, το δημόσιο υπολογίζεται ότι θα χάσει περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα στοιχεία του Απριλίου θα είναι ακόμη χειρότερα.
Έως το τέλος του έτους, οι απώλειες θα μετριούνται με αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ καθώς εκτός από τις μειώσεις μισθών, έχουν πάρει πλέον διαστάσεις χιονοστιβάδας και οι μετατροπές των συμβάσεων από πλήρη σε μερική απασχόληση.
Μια μετατροπή η οποία οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα: μείωση αποδοχών, μείωση εσόδων για το κράτος.
Η μεγάλη σφαγή στις αποδοχές του ιδιωτικού τομέα προγραμματίζεται για τα μέσα Μαίου, όταν και λήγει η μετενέργεια για δεκάδες συλλογικές συμβάσεις κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την αυτόματη μείωση των βασικών μισθών αλλά και την κατάργηση σειράς επιδομάτων, μεταξύ των οποίων και το οικογενειακό.
Οι μισθωτοί, αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων για το ελληνικό δημόσιο κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα κάθε χρόνο από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων.
Ο λόγος είναι προφανής:
- Οι εργοδοτικές εισφορές μαζί με τις εισφορές του εργαζόμενου, αντιπροσωπεύουν αυτή τη στιγμή περίπου το 45% του μεικτού μισθού. Έτσι, όταν κουρεύεις τον μισθό κατά 22% αντίστοιχα περιορίζεις και τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Ήδη στο ΙΚΑ έχει σημάνει συναγερμός καθώς το ταμείο για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του μετά τις εκλογές, θα χρειαστεί την κρατική επιχορήγηση. Ο ίδιος υπουργός Εργασίας έχει παραδεχτεί ότι αν δεν διασφαλιστεί η εκταμίευση των δόσεων της τρόικας, θα υπάρξει πρόβλημα με την κάλυψη των υποχρεώσεων του ΙΚΑ.
- Ο φόρος εισοδήματος –ο οποίος στο σύνολό του παρακρατείται μέσω του μισθού- υπολογίζεται με κλίμακα. Έτσι, όταν κουρεύεις μισθό, είναι πολύ πιθανό ένα 30-40% της απώλειας να μην βγαίνει από την τσέπη του μισθωτού αλλά από τον κρατικό κορβανά.
- Μέσω του μισθού, εισπράττεται πλέον και η εισφορά αλληλεγγύης. Που σημαίνει ότι με τη μείωση, χάνεται άλλο ένα ποσοστό εσόδων που μπορεί να φτάνει και στο 4% για τους υψηλόμισθους.
Ιδού λοιπόν ο παραλογισμός της υφεσιακής πολιτικής: την ώρα που οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν το μάρμαρο θυσιάζοντας περίπου το ένα τέταρτο των αποδοχών τους στο βωμό της ανταγωνιστικότητας (τουλάχιστον αυτό είναι το κεντρικό επιχείρημα που συνοδεύει τη μείωση μισθών) θα καλούνται από την άλλη να συνδράμουν μέσω νέων μέτρων γιατί πρέπει να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2012.