H Ισπανία είναι πολύ μεγάλη για να σκάσει... Αυτές ήταν κουβέντες του παρελθόντος, όχι του τόσο μακρινού. Η Ισπανία, παρά τις δεσμεύσεις του Μαριάνο Ραχόι για το έλλειμμα και τις νέες περικοπές-μαμούθ των 27 δισ. ευρώ, δεν φαίνεται να πείθει τις αγορές. Χθες διέθεσε ομόλογα ύψους 2,6 δισ. ευρώ, με αυξημένο κόστος δανεισμού, ωθώντας σε υψηλότερα επίπεδα τις αποδόσεις τους στη δευτερογενή αγορά, ενώ η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε. Πούλησε ομόλογα που λήγουν τον Ιανουάριο του 2015 με μέση απόδοση για τους επενδυτές 2,89% από 2,44% στις 15 Μαρτίου, ενώ διέθεσε και ομόλογα λήξης Οκτωβρίου 2016 με απόδοση 4,319% έναντι 5,338%, καθώς και ομόλογα λήξης Οκτωβρίου 2020 με απόδοση 5,338%.
Αυτή ήταν η πρώτη δημοπρασία μετά τις ανακοινώσεις για το νέο πακέτο περικοπών. Οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων είχαν υποχωρήσει έως και 95 μονάδες βάσης (0,95 της ποσοστιαίας μονάδας) μετά την ανακοίνωση από την ΕΚΤ στις 8 Δεκεμβρίου του προγράμματος χορήγησης ρευστότητας στις τράπεζες (LTRO), αλλά η πορεία αυτή αντιστράφηκε το τελευταίο διάστημα. Η Ισπανία παραμένει το μεγάλο κάστρο που πολιορκείται από την έναρξη της κρίσης.
Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος για όλους τους Ευρωπαίους του Νότου. Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. παραβλέπουν τη σκληρή πραγματικότητα εκτιμά ο Ντάνιελ Γκρος του CEPS, που προβλέπει ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου θα χρειαστούν 5 έως 10 χρόνια για να ανακάμψουν. Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Kurier» ο Γερμανός οικονομολόγος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Πολιτικών Μελετών, που εδρεύει στις Βρυξέλλες, επισημαίνει ότι μπορεί η κρίση του ευρώ να έφυγε από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα έχει επιλυθεί, καθώς η «ψυχολογία των αγορών» είναι πολύ σημαντική.Ο ίδιος εκτιμά ότι για τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια οι χώρες του Νότου «θα συνεχίσουν να κινούνται μεταξύ μιας μικρής ύφεσης και μιας μικρής ανάπτυξης. Θα βρίσκονται γύρω στο μηδέν».
Μαντούρο: Αποτυχία του σχεδίου Ντελόρ
Την ανάγκη ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου στην Ευρώπη, που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη αλλά και στην πειθαρχία, επισημαίνει σε συνέντευξή του ο Πορτογάλος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Γέιλ Μιγκουέλ Μαντούρο. Ο ίδιος μιλά για αποτυχία του σχεδίου Ντελόρ για μια κοινή αγορά και ένα κοινό νόμισμα.«Αυτό απέτυχε», λέει ο Πορτογάλος καθηγητής, «καθώς τα πακέτα Ντελόρ ξοδεύτηκαν για να συντηρηθούν μη παραγωγικές και μη ανταγωνιστικές οικονομίες και όχι για τη μεταρρύθμισή τους.
Τώρα χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που θα εξισορροπεί την πειθαρχία με την αλληλεγγύη και θα μπορεί να αποκαταστήσει την αμοιβαία εμπιστοσύνη». «Η δημοσιονομική πειθαρχία, πάντως, δεν θα είναι αρκετή για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, επειδή τα σημερινά επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας είναι πολύ διαφορετικά ανάμεσα στα κράτη» καταλήγει ο ίδιο