Κι αν η Ελλάδα δεν ήταν τελικά το αβγό του φιδιού για την ευρωζώνη; Αν η Ισπανία ήταν εξαρχής ο μεγαλύτερος εφιάλτης; Τότε η βαθιά ανάσα που αναζητά επειγόντως η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αργήσει πολύ και ίσως πεθάνει από ασφυξία…
Κάπως έτσι περιγράφουν την κατάσταση αναλυτές και οικονομολόγοι στα μεγαλύτερα οικονομικά sites ανά τον κόσμο, αφού η ισπανική κρίση φαίνεται πως τελευταία δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο.
Ειδικά μετά την παταγώδη αποτυχία των ισπανικών ομολόγων που δόθηκαν την Τετάρτη. Η ζήτηση ήταν μηδενική και οι τιμές γκρεμοτσακίστηκαν. Το κόστος δανεισμού των δεκαετών ομολόγων έφταστε στο υψηλότερο σημείο της χρονιάς, το 5,7%, ενώ τα spreads ανέβηκαν κατά 4 ποσοστίαίες μονάδες.
Μέσα σε αυτό το επενδυτικό κλίμα, προσθέστε και τα εξής αποκαρδιωτικά στατιστικά:
1. Η κυβέρνηση περιμένει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 1,7% μέσα στο 2012
2. Η ανεργία ξεπέρασε το 23%, ενώ στους νέους έφτασε το ιλιγγιώδες 50%
3. Οι τιμές των ακινήτων έκαναν βουτιά κατά 22%, ενώ αναμένεται να πέσουν κι άλλο, πιθανόν άλλες 20 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στη χρονιά
Προσφάτως, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σκληρά μέτρα λιτότητας προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα κατά 36 δισ. ευρώ που περιλαμβάνουν δυσβάσταχτους φόρους για τα νοικοκυριά και περικοπές μισθών και συντάξεων. Παρ' όλα αυτά, εκτιμάται ότι η ποσοστιαία αναλογία χρέους προς ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί στο 80%, από 68,5% που ήταν το 2011.
Όλοι συμφωνούν ότι το πρόβλημα με την Ισπανία δεν είναι το ίδιο με την Ελλάδα. Είναι πολύ μεγαλύτερο. Και αυτό γιατί δεδομένου του μεγέθους της ισπανικής οικονομίας, η χρηματική βοήθεια προς την Ελλάδα από την ΕΕ φαίνεται ότι είναι φραγκοδίφραγκα.
Σε περίπτωση που η Ισπανία αναγκαστεί να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης, τότε θα αρχίσουν τα πραγματικά προβλήματα για την Ευρώπη. Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία θα βουλιάξει και θα παρασύρει ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, και μέχρι στιγμής - όπως και στην περίπτωση της χώρας μας - οι ευρωπαίοι ηγέτες μοιάζουν σα να μη θέλουν να αναλάβουν την οποιαδήποτε πολιτική πρωτοβουλία.
Ακόμα όμως κι αν το κάνουν το προσεχές διάστημα, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ισπανία θα παραμείνει πολλά χρόνια το μαύρο πρόβατο της ευρωζώνης, καθώς η οικονομία της εδώ και χρόνια είναι δύσκολα διαχειρίσιμη, πόσο μάλλον τώρα που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και από την οικονομική κρίση.