Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ως γνωστόν δεν ολοκληρώθηκε από την συγκυβέρνηση που έκανε το PSI, για να γίνει και αυτή μετά τις εκλογές από την καινούρια κυβέρνηση. Με αυτήν την απόφασή τους οι πολιτικοί ήθελαν να δείξουν ποιος έχει το πάνω χέρι στον πιο ισχυρό κλάδο της ελληνικής οικονομίας , τον τραπεζικό. Παράλληλα, ως φαίνεται ήθελαν να πιέσουν και τον κόσμο που σχετίζεται με τον τραπεζικό τομέα να έχει φιλική προς αυτούς εκλογική συμπεριφορά, αποφεύγοντας παράλληλα και την όποια κριτική της αντιπολίτευσης.
Η συγκυβέρνηση όμως, εκτός από την ανακεφαλαιοποίηση μετέθεσε για μετά τις εκλογές και μια πολύ κρίσιμη απόφαση, που θα κρίνει την ελληνικότητα και το μέλλον των τραπεζών. Δηλαδή, "ξέχασε" ή αμέλησε να βάλλει με νόμο μια κόκκινη απαγορευτική γραμμή στην είσοδο των διεθνών επιθετικών private funds, που έχουν δείξει ότι θέλουν να αγοράσουν πάμφθηνα ολόκληρο το εγχώριο τραπεζικό κεφάλαιο μέσα κι έξω από το Χρηματιστήριο.
Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε οι ελληνικές τράπεζες κινδυνεύουν να περάσουν σχετικά εύκολα σε χέρια τυχοδιωκτικών ξένων κεφαλαίων (hedge funds) και μαζί με αυτές όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα ακίνητα που δανειοδοτούνται και είναι υποθηκευμένα σε αυτές.
Τη λύση σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα τη δείχνουν η Τουρκία και η Ιταλία οι οποίες έχουν θεσπίσει ειδικό νόμο που απαγορεύει στα επιθετικά ξένα private funds να αποκτούν μέσα από τις αγορές περισσότερα από το 2% του μετοχικού κεφαλαίου τους. Τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και η νέα κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να μιμηθούν την Τουρκία και την Ιταλία για να παραμείνει ελληνικό το τραπεζικό κεφάλαιο.
Ανακεφαλαιοποίηση και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου
Οι Ελληνικές τράπεζες εάν δεν θέλουν να κρατικοποιηθούν θα πρέπει να αντλήσουν άμεσα μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου το 10% του ποσού της ανακεφαλαιοποίησης που αναλογεί σε κάθε μία. Αυτό σημαίνει ότι από την επιτυχία αυτών των κρίσιμων αυξήσεων κεφαλαίων, θα κριθεί ποιες τράπεζες θα έχουν συνέταιρο το κράτος και ποιες όχι. Εάν όμως, η κυβέρνηση δεν αποκλείσει με νόμο τα private funds να αγοράζουν επιθετικά όσο θέλουν από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών και δεν αναγνωρίσουν τον ρόλο των εγχωρίων ιδιωτών μετόχων που στηρίζουν τόσα χρόνια το πιστωτικό σύστημα, τότε πολλές τράπεζες δεν θα ανήκουν στο Ελληνικό κράτος, αλλά σε Ουκρανικά, Ρωσικά, Αραβικά, Ισραηλινά και Τούρκικα κεφάλαια!