Διπλωματική ήττα των ΗΠΑ στη Σύνοδο των Αμερικανικών Κρατών
Απορρίφθηκε το αμερικανικό ψήφισμα για συνέχιση του εμπάργκο στην Κούβα
Σε μια σπάνια επίδειξη ενότητας, τα κράτη που συμμετείχαν στη σύνοδο κρατών της Βορείου και Νοτίου Αμερικής, η οποία πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο στην πόλη Καρθαγένη της Κολομβίας, όχι μόνο δεν υπέκυψαν στη «γοητεία» του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα που ζητούσε να συνεχιστεί ο αποκλεισμός της Κούβας από τη σύνοδο, αλλά απέδειξαν και τη σταθερή μείωση της επιρροής των ΗΠΑ στη Νότιο Αμερική.
Περίπου 30 αρχηγοί κρατών -μιας περιοχής του κόσμου που εξαρτάται ολοένα και λιγότερο στο εμπόριο και τις επενδύσεις από τις ΗΠΑ χάρη στους αυξανόμενους δείκτες της δικής της οικονομικής ανάπτυξης- αρνήθηκαν να υπογράψουν μια κοινή δήλωση διαμαρτυρόμενοι για τον συνεχιζόμενο εξοστρακισμό της κομμουνιστικής Κούβας από τη σύνοδο.
Παράλληλα, η σύνοδος σηματοδότησε και την περαιτέρω αποδυνάμωση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), ο οποίος αν και θεωρούνταν όργανο της επιβολής της πολιτικής των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική κατά την εποχή του Ψυχρού Πόλεμου, σήμερα έχει χάσει έδαφος σε μια πειροχή, τα μέλη της οποία δεν είναι ικανοποιημένα με το να θεωρούνται «η πίσω αυλή» των ΗΠΑ.
«Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να θέλουν να μας απομονώσουν από τον κόσμο, πιστεύουν ότι ακόμη μπορούν να χειραγωγούν τη Λατινική Αμερική, αλλά αυτό τελειώνει», δήλωσε ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες.
Παρόλα αυτά, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επέμειναν ότι η αδυναμία να συμφωνήσουν οι ΗΠΑ με τα υπόλοιπα κράτη της Λατινικής Αμερικής σε ζητήματα όπως η Κούβα δεν σηματοδοτεί μια νέα δυναμική στις σχέσεις των ΗΠΑ με τους γείτονές τους στο νότιο ημισφαίριο.
Αντιθέτως, πολλοί λατινοαμερικανοί αρχηγοί κρατών μίλησαν με καλά λόγια για τον ίδιο τον πρόεδρο Ομπάμα και την απόφασή του να καθίσει καθ' όλη τη διάρκεια της συνόδου και να ακούσει ευγενικά όλους τους άλλους ηγέτες, υπογραμμίζοντας έτσι ότι η έλλειψη συναίνεσης δεν οφείλεται στον ίδιο.
Δεν μπορεί όμως να πει κανείς το ίδιο και για τη συμπεριφορά πρακτόρων της αμερικανικής Μυστικής Υπηρεσίας και στρατιωτικού προσωπικού που συνόδευε τον πρόεδρο Ομπάμα στην Καρθαγένη - συμπεριφορά που επισκίασε μεγάλο μέρος της συνόδου. Όπως αποδείχτηκε η ολωσδιόλου αδιάκριτη συνεύρεση αμερικανών πρακτόρων με πόρνες στην παραλία της πόλης προκάλεσε μεγάλο σούσουρο στη σύνοδο και οδήγησε στην απόλυση 11 πρακτόρων.
Βεβαίως, δεν πέρασε απαρατήρητη και η γκάφα του Ομπάμα, η οποία θύμισε στον κόσμο την εποχή που κυβερνούσε ο προκάτοχός του Τζορτζ Μπους. Μιλώντας για το αμφιλεγόμενο αρχιπέλαγος των νήσων Φόλκλαντς, ο Ομπάμα αναφέρθηκε στα νησιά Μαλβίνας ως… Μαλβίδες, μία ομάδα από 26 ατόλες που βρίσκονται ανοιχτά των νοτίων ακτών της Ινδίας.