«Λίγες ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές ενδείξεις για έναν πολιτικό σεισμό», γράφει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ενώ από την πλευρά της η αμερικανική Wall Street Journal αναφέρεται στον Αλέξη Τσίπρα και στον Πάνο Καμμένο, θεωρώντας ότι πρόκειται για δύο αουτσάιντερ αλλάζουν το τοπίο.
Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι «τα δύο μεγάλα κόμματα χάνουν λόγω κρίσης τη στήριξη των ψηφοφόρων τους, ενώ την ίδια στιγμή προτιμώνται μικρότερα, ακραία και αντιευρωπαϊκά κόμματα. Η κρίση πολώνει τους Έλληνες. Βιώνουν την βαθύτερη και μεγαλύτερη σε διάρκεια κρίση στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας, η ανεργία βρίσκεται σε ύψος ρεκόρ και δεν υπάρχουν ελπίδες για φως στην άκρη του τούνελ. Οι Έλληνες αισθάνονται ανασφάλεια, είναι συχνά απελπισμένοι και κερδισμένα είναι τα ακραία κόμματα».
«H κρίση χρέους δεν έχει προκαλέσει μόνο οικονομική ύφεση, μείωση αποδοχών και υψηλή ανεργία. Το πολιτικό τοπίο έχει ρημάξει. Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την εικόνα μιας χώρας σε αναβρασμό, ενός λαού μπερδεμένου» επισημαίνει το άρθρο.
Η Handesblatt προσθέτει ότι «τα δύο μεγάλα κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που διαδέχονταν το ένα το άλλο στην εξουσία από την μεταπολίτευση είχαν τον Οκτώβριο του 2009 τη στήριξη του 80% των ψηφοφόρων. Σήμερα μόλις το 35% των Ελλήνων δηλώνει ότι θα τα ψηφίσει στις εκλογές της Κυριακής».
«Πολιτικά ο οικονομολόγος Πάνος Καμμένος και ο δικηγόρος Φώτης Κουβέλης δεν έχουν πολλά κοινά. Και οι δύο όμως κατάφεραν τις τελευταίες εβδομάδες να γίνουν εξαιρετικά δημοφιλής στη χώρα τους. Τα κόμματά τους συνιστούν τώρα απειλή για τα καθιερωμένα κόμματα και την μεταρρυθμιστική πολιτική», επισημαίνει η Wall Street Journal.
Μαζί οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» του Πάνου Καμμένου και η «Δημοκρατική Αριστερά» του Φώτη Κουβέλη θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν 20% των ψήφων. «Μια επιτυχία σε βάρος των δύο μεγάλων κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τα οποία συγκυβερνούν σήμερα» επισημαίνει το δημοσίευμα.