«Οι εκλογές στην Ελλάδα είναι πηγή αβεβαιότητας για την εφαρμογή του προγράμματος» τόνισε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, θέτοντας μάλιστα την μετεκλογική συνεργασία ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας
ως προϋπόθεση για την απαρέγκλιτη τήρηση του δημοσιονομικού προγράμματος.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επεσήμανε ότι οι επικείμενες εκλογές «είναι αβεβαιότητα που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά κάθε χώρα που εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο». Στελέχη του Ταμείου σε κατ' ιδίαν συζητήσεις εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένα τόσο για τον προεκλογικό και μετεκλογικό χρόνο που θα χάσει η Ελλάδα εξαιτίας των πρόωρων εκλογών όσο και για την πλειοδοσία υποσχέσεων από τα πολιτικά κόμματα προς τον ελληνικό λαό αφού θεωρεί σύμφωνα με πληροφορίες ότι «η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια δημοσιονομικής χαλάρωσης».
Ο κ. Ράις συνέδεσε- εμμέσως πλην σαφώς- την ανάδειξη ΠΑΣΟΚ-ΝΔ σε πλειοψηφούσα δύναμη στην επόμενη Βουλή ως προϋπόθεση για την απαρέγκλιτη τήρηση του δημοσιονομικού προγράμματος. «Είναι ικανοποιητικό το γεγονός ότι τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν δώσει ρητές διαβεβαιώσεις για τη συνέπειά τους στους στόχους του προγράμματος που έχουν τεθεί. Αυτούς τους στόχους πρέπει να κρατήσουμε στο μυαλό μας. Τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν δηλώσει την υποστήριξή τους σε αυτούς τους στόχους. Αυτό που είναι σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να κερδίσουν από τον ελληνικό λαό την εντολή να προχωρήσουν και να επιτύχουν αυτούς τους στόχους».
«Η επίτευξη των στόχων του προγράμματος χρειάζεται την ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση» είπε με νόημα. Σχολιάζοντας, μάλιστα τις δηλώσεις Ρουμελιώτη στον ΣΚΑΙ, σύμφωνα με τις οποίες το ΔΝΤ πίεζε την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους μας για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δεν το αρνήθηκε, λέγοντας: «Το Ταμείο πίεζε προς την κατεύθυνση να γίνει το δημόσιο χρέος βιώσιμο προς το συμφέρον της Ελλάδας. Μεταξύ των επιλογών που είχε εισηγηθεί ήταν και η αναδιάρθρωση» παραδέχτηκε.
Όλα αυτά παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις- ένα χρόνο πριν- κορυφαίων στελεχών του Ταμείου ότι «η αναδιάρθρωση δεν αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα». Και παρά την δήλωση που είχε κάνει τον Απρίλιο του 2011 ο τότε επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν ότι «το ΔΝΤ δεν πιέζει την Ελλάδα για αναδιάρθρωση».