[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Η Ελλάδα πάει ξανά σε εκλογές σε εκλογές στις 10 ή 17 Ιουνίου
Τρίτη 15 Μαΐου 2012 Posted by STEVENIKO

Σε εκλογές οδηγείται εκ νέου η χώρα, πιθανόν στις 10 ή στις 17 Ιουνίου, καθώς η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κ. Παπούλια απέβη άκαρπη.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, την Τετάρτη στις 13.00 θα συνεδριάσει και πάλι το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, με τη συμμετοχή όλων, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, για να σχηματισθεί υπηρεσιακή εκλογική κυβέρνηση.

Υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα οριστεί είτε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Π. Πικραμένος είτε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ρένα Ασημακοπούλου, είτε ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ι. Καραβοκύρης.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ορκιστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Η Προεδρία της Δημοκρατίας θα δώσει αργότερα στη δημοσιότητα τα πρακτικά της σημερινής σύσκεψης.

Θερμό κλίμα στη σύσκεψη


Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι επέμειναν στη συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση προσωπικοτήτων, ωστόσο και τα δύο κόμματα παρέμειναν πιστά στη θέση τους.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σύσκεψη σημειώθηκε θερμός διάλογος μεταξύ Βενιζέλου και Τσίπρα με αφορμή το ομόλογο που λήγει και έντονος διάλογος και μεταξύ Καμμένου και Σαμαρά με αιχμή το non paper.

Σύμφωνα με πληροφορίες της NET, με πηγή το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα ότι "ο μέντοράς σου (Αλαβάνος) διαφωνεί μαζί σου", για να προσθέσει με σκωπτικό τρόπο: "Σας ευχόμαστε να τα πάτε καλύτερα".

Οι δηλώσεις των αρχηγών


"Η χώρα οδεύει σε εκλογές υπό άσχημες συνθήκες. Κάποιοι έθεσαν υπεράνω το κομματικό τους συμφέρον. Ο ελληνικός λαός μας είπε ότι θέλει κυβέρνηση συνεργασίας και την Ελλάδα στο ευρώ", δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι "κάθε Έλληνας πρέπει να διαβάσει τα πρακτικά για να δει αποτυπωμένες με ανάγλυφο τρόπο τις στρατηγικές των κομμάτων", καθώς όπως είπε: "Επικράτησε τυχοδιωκτισμός και αλαζονεία".
Ο ίδιος ενημέρωσε ότι ο κ. Καμμένος πρότεινε τη στήριξη κυβέρνησης του κόμματος του, η οποία θα προχωρούσε σε καταγγελία του Μνημονίου. "Δεν νομίζω ότι αυτή είναι η σωστή πρόταση", είπε.

"Το ΠΑΣΟΚ ηττήθηκε και μπορεί να επηρεάσει τα πράγματα πολύ λιγότερο, αλλά τηρήσαμε μια απόλυτα υπεύθυνη στάση", τόνισε, συμπληρώνοντας: "Κάποιοι παρερμηνεύουν την ερμηνεία του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός δεν ήθελε εκλογές. Πηγαίνουμε αναγκαστικά, ας πάμε ενωμένοι σε εκλογές και για το όνομα του Θεού ας μην πάμε προς το χειρότερο".

Ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε "δεν βρέθηκε η τομή μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων" και ότι "δυστυχώς δεν επήλθε συμφωνία και έτσι η πρόταση μας για το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, στην οποία θα συμμετείχαν όλες οι δυνάμεις,που θα συμμετείχε η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ".

"Η ΔΗΜΑΡ έκανε ό,τι ήταν δυνατό, έκανα ότι μπορούσε, προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές. Δυστυχώς δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες να βγάλουν τα συμπεράσματα τους", είπε.

Υπογράμμισε ότι η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούσαν ως όρο, εκτός από τη ΔΗΜΑΡ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, και έκανε λόγο για "μικροπολιτική επιλογή κάποιων να στηριχθεί το μικροκομματικό τους συμφέρον".

"Κατέθεσα και πάλι την πρόταση οικουμενικής κυβέρνησης με φερέγγυα πρόσωπα για την παραμονή στην Ευρωζώνη και την αποδέσμευση από το Μνημόνιο", δήλωσε ο κ. Κουβέλης, σημειώνοντας ότι δεν ετέθη ζήτημα για κυβέρνηση από προσωπικότητες.

"Πρότεινα να υπάρξει ρητή δέσμευση των δυνάμεων που θα συμμετείχαν σε αυτή την κυβέρνηση για άμεση έναρξη διαδικασιών αποδέσμευσης με πρώτες ενέργειες την άρση νομοθεσίας για τους κατώτερους μισθούς", είπε, τονίζοντας ότι η δική του πρόταση ήταν "να υπάρξει αναπτυξιακό πακέτο, ρύθμιση για αποκατάσταση συμβάσεων και συλλογικών διαπραγματεύσεων, επιμήκυνση της προσαρμογής". "Πρότεινα συγκεκριμένη δέσμευση για ριζικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα", είπε.

Ο Π. Καμμένος τόνισε ότι "κάναμε μια ύστατη προσπάθεια συμμετέχοντας για πρώτη φορά, αφού μας απέκλεισαν τις προηγούμενες φορές", σημειώνοντας ότι "η χώρα πάει σε εκλογές με ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ".

"Βενιζέλος και Σαμαράς δεν διδάχθηκαν από τον ελληνικό λαό", είπε και κατήγγειλε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι "ήθελε εκλογές για να γίνει πρωθυπουργός".

Πρόσθεσε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατέθεσαν και πάλι τις 7 προτάσεις για την οικονομία, για να επισημάνει ότι "όλες οι προτάσεις μας μπλοκαρίστηκαν από την επιμονή των κομμάτων του Μνημονίου να υπηρετούν τους δανειστές". Συμπλήρωσε δε: "Οι κύριοι Τσίπρας και Κουβέλης είχαν καλή πρόθεση, αλλά δεν υπήρχε ο ανάλογος αριθμός βουλευτών".

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι "ο κ. Βενιζέλος συμφώνησε στα 7 σημεία πλην της καταγγελίας των συμβάσεων".

"Οι δυνάμεις του μνημονίου εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τον ελληνικό λαό και προτιμούν να υπηρετούν τους δανειστές", είπε νωρίτερα ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, εξερχόμενος του προεδρικού Μεγάρου.

Με διαρροή της Συγγρού
, η ΝΔ απάντησε στις δηλώσεις Καμμένου αναφορικά με τη στάση Σαμαρά: "Είναι ψέμα, θα το δουν στα πρακτικά, θα γελάσει και ο κάθε καμένος"



Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών διήρκεσε 2 ώρες. Άρχισε στις 14.00 και ολοκληρώθηκε στις 15.50.

Εκ δεξιών του προέδρου της Δημοκρατίας κάθισαν οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης, ενώ εξ αριστερών οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος.

Η είδηση της προσφυγής σε νέες εκλογές προκάλεσε "βουτιά" στο Γενικό Δείκτη στο ΧΑ, που κατέγραφε απώλειες 4,5%. Πτώση και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Κατά την προσέλευση των πολιτικών αρχηγών, δήλωσε έκανε μόνο ο Π. Καμμένος, ο οποίος είχε ακυρώσει νωρίτερα την επίσκεψή του στην προεδρία, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 13:00.

Ο κ. Καμμένος δήλωσε:
"Ο λαός με την ψήφο του έδωσε εντολή για απαλλαγή από το μνημόνιο με κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Για να γίνει κυβέρνηση, δεν θα γίνει ούτε με προβοκάτσιες ούτε με μεθόδους του χθες. Καταθέσαμε επτά σημεία, τα οποία είναι απόλυτη προτεραιότητα και απαίτηση για να προχωρήσουμε στη νέα μέρα για την Ελλάδα".

"Όταν ο λαός πεινά και υπάρχει απειλή για την εθνική ακεραιότητα, δεν θα ασχοληθώ με μικροπρέπειες", πρόσθεσε, ερωτηθείς για το περιστατικό με το non paper.

Στη σύσκεψη δεν συμμετέχουν η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, καθώς "η θέση του ΚΚΕ είναι αντίθετη με τον σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων, ανεξαρτήτως της ονομασίας που αυτή θα πάρει" και ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος, ο οποίος δεν εκλήθη από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εν τω μεταξύ, στη δημοσιότητα δόθηκαν τα πρακτικά της πρώτης συνάντησης των πολιτικών αρχηγών -την Κυριακή- υπό τον Κ. Παπούλια. Αργότερα την Τρίτη θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών (Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης) τη Δευτέρα



STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Η Ελλάδα πάει ξανά σε εκλογές σε εκλογές στις 10 ή 17 Ιουνίου"

Leave a reply