Στις 17 Ιουνίου, με υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον πρόεδρο του ΣτΕ Παναγιώτη Πικραμένο, θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές, όπως αποφασίστηκε στη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Κ. Παπούλια.
Στο Προεδρικό Μέγαρο προσήλθε ο κ. Πικραμμένος, προκειμένου να λάβει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την εντολή για το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης. Η συνάντηση διήρκεσε λιγότερο από 30 λεπτά, ενώ η ορκωμοσία του θα γίνει στις 20.00.
Στη συνάντηση του με τον κ. Παπούλια, ο κ. Πικραμμένος έκανε χιούμορ: "Διάβασα στις εφημερίδες ότι λόγω ονόματος θα είμαι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός της μεταπολιτεύσεως. Θα ήθελα μετά την πρωθυπουργία μου να αρχίσει μία περίοδο αναγέννησης για την ωραία μας χώρα".
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις του υπηρεσιακού πρωθυπουργού είναι το νέο κυβερνητικό σχήμα να είναι όσο το δυνατόν πιο ολιγομελές.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση θα μετέχουν ως υπουργός Άμυνας ο Φρ. Φραγκούλης, Οικονομικών ο Τ. Γιαννίτσης, Προστασίας του Πολίτη ο Λ. Οικονόμου, Εργασίας ο Α. Ρουπακιώτης και Δικαιοσύνης ο Χρ. Γεραρής.
Αντιπαραθέσεις στη σύσκεψη
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπούλιας πρότεινε την παραμονή του Λ. Παπαδήμου στη θέση του πρωθυπουργού, άποψη με την οποία συμφώνησε ο Α. Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος.
Ο Αλ. Τσίπρας αντιπρότεινε για τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού τον Γ. Αρσένη, θέση με την οποία διαφώνησε ο Ευ. Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για κομματική επιλογή, δοθέντος ότι η Λ. Κατσέλη (σύζυγος Αρσένη) βρίσκεται κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Τσίπρας τελικώς συναίνεσε με την επιλογή Παπαδήμου, για να δεχθεί την αιχμή του Φ. Κουβέλη, ο οποίος του είπε ότι είχε άλλη προσέγγιση μέχρι τώρα.
Σαμαράς και Παπαρήγα διαφώνησαν για την ονοματολογία, με την γγ της ΚΕ του ΚΚΕ να δηλώνει κατά την αποχώρηση της ότι "το πολιτικό παιχνίδι δεν έλειψε ούτε από τον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης", σημειώνοντας ότι το κόμμα της "δεν ρίχνει γέφυρες σε πρόσωπα".
Η κ. Παπαρήγα, απευθυνόμενη σε Τσίπρα και Καμμένο, είπε: "Έρχεστε και προτείνετε ονόματα και προσωπικές φιλίες και επαφές. Αν σας πρότεινα έναν δικό μου, τι θα λέγατε; Ότι είναι κρυφο-ΚΚές;".
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Παναγιώτης Καμμένος συμφώνησε να οριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός, αλλά πρότεινε συγκεκριμένα πρόσωπα για τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών.
Οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί διαφώνησαν, λέγοντας ότι την κυβέρνηση θα την ορίσει ο νέος πρωθυπουργός. Εφόσον δεν υπήρξε ομοφωνία των αρχηγών, ακολουθείται η συνταγματικά προβλεπόμενη διαδικασία.Δηλώσεις πολιτικών αρχηγών
Τη θέση που παρουσίασε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν πρέπει να υλοποιήσει μέτρα που αφορούν σε περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και το πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων, υπογράμμισε στη δήλωσή του ο Αλ. Τσίπρας.
Ο Ευ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι κανένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν θα τοποθετηθεί υπουργός στη νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση. Ο ίδιος χαρακτήρισε το διάστημα μέχρι τις εκλογές "μέρες ευθύνης και εθνικού στοχασμού", τονίζοντας ότι "η πατρίδα πρέπει να μείνει όρθια και η κατάσταση για τους Έλληνες δεν πρέπει να επιδεινωθεί, αναγνωρίζοντας ότι τα πράγματα είναι δύσκολα".
Ο Π. Καμμένος δήλωσε ότι "αυτή η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν πρέπει να λάβει καμία απόφαση για παραχώρηση δημόσιας περιουσίας".
Την ενίσχυση της Δημοκρατικής Αριστεράς από τους πολίτες στις εκλογές του Ιουνίου, ζήτησε ο Φώτης Κουβέλης, "ώστε να δώσουμε κυβέρνηση που θα απαγκιστρώσει την χώρα από το αδιέξοδο και αβάσταχτο Μνημόνιο (...) και θα μετατοπίσει την πολιτική ζωή του τόπου από την βαθιά συντηρητική θέση και κατάσταση στην οποία την έχουν φέρει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, σε μια προοδευτική κατεύθυνση".
Διαβάστε: Κόντρα Τσίπρα- Βενιζέλου για τον Αρσένη
Την Πέμπτη αναμένεται να ορκιστούν οι βουλευτές που προέκυψαν μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου σε μια Σύνοδο υπό τον δ' αντιπρόεδρο της απερχόμενης Βουλής, Βύρωνα Πολύδωρα.
Την Παρασκευή στις 11 το πρωί η Βουλή θα συνεδριάσει εκ νέου, με αντικείμενο την τυπική εκλογή προέδρου της Βουλής.
Δεν πήγε ο Μιχαλολιάκος
Ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος αρνήθηκε να παραστεί στη συνεδρίαση, λέγοντας ότι "αρνείται να νομιμοποιήσει τον εμπαιγμό, την περιθωριοποίηση και την περιφρόνηση των 440.992 ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής".
Ο κ. Μιχαλολιάκος επισήμανε ότι μόλις την Τρίτη η Προεδρία της Δημοκρατίας τον απέκλεισε "από μία συνάντηση ουσίας, κατά την οποία θα ετίθετο προς συζήτηση η ολοκληρωμένη μας πρόταση για διέξοδο από την κρίση. Μου ζητήθηκε να παραστώ σε μία συνάντηση με σκοπό τον διορισμό υπηρεσιακού πρωθυπουργού που θα φέρει εις πέρας ζητήματα μόνο διαδικαστικά".
Οι νέες βουλευτικές εκλογές θα γίνουν με λίστα.
Τόσο οι συζητήσεις της Τρίτης που έγιναν σε θερμό κλίμα, όσο και οι έξωθεν προειδοποιήσεις (έως και απειλές) για έξοδο της χώρας από το ευρώ σε περίπτωση μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της, προϊδεάζουν για μια προεκλογική περίοδο σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα.