[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Άσμουσεν: «Όχι» σε επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου
Δευτέρα 21 Μαΐου 2012 Posted by STEVENIKO

Εναντίον της επαναδιαπραγμάτευσης ή της χαλάρωσης του δημοσιονομικού συμφώνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης τάχθηκε ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), παραδεχόμενος ωστόσο ότι το σύμφωνο μπορεί να συμπληρωθεί με μέτρα που αποσκοπούν στην τόνωση της ανάπτυξης.

«Το δημοσιονομικό σύμφωνο μπορεί να συμπληρωθεί με μέτρα υποστήριξης της ανάπτυξης. Αυτό έχει νόημα να γίνει ενισχυτικά, αλλά το σύμφωνο δεν μπορεί να [γίνει αντικείμενο] επεναδιαπραγμάτευσης ή να χαλαρώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Άσμουσεν.

Αναφερόμενος στη σύγκρουση μεταξύ ανάπτυξης και λιτότητας, ο κ. Άσμουσεν χαρακτήρισε το δίλημμα «μία κακή συζήτηση», γνωμοδοτώντας πως «έχουμε ανάγκη και τα δύο» προκειμένου να επιτευχθούν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική εξυγίανση.

Τέλος, ο κ. Άσμουσεν επεσήμανε ότι τα μη συμβατικά μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα από την ΕΚΤ ώστε να καταπολεμηθεί η κρίση χρέους είναι προσωρινά και μπορούν να αποσυρθούν ανά πάσα στιγμή εάν παρατηρηθεί ο αυξημένος κίνδυνος πληθωριστικών πιέσεων.

Τα σχόλια του κ. Άσμουσεν ουσιαστικά συνιστούν απόρριψη των προτάσεων του γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, για τροποποίηση του συμφώνου και επαναλαμβάνουν τη γερμανική θέση κατά του υψηλού πληθωρισμού. Συνάμα, αποτελούν προειδοποίηση ότι επεκτατικά νομισματικά μέτρα, όπως η διάθεση χαμηλότοκων δανείων προς τον τραπεζικό κλάδο, δεν πρόκειται να συνεχιστούν.



STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Άσμουσεν: «Όχι» σε επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου"

Leave a reply