Την ώρα που ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο σε Ελλάδα και Γαλλία, ενόψει των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων της Κυριακής και παράλληλα κορυφώνεται η… αγωνία για την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, οι αγορές εξακολουθούν να δοκιμάζουν τις αντοχές των «συστημικά επικίνδυνων» οικονομιών, δηλαδή την Ισπανία και δευτερευόντως τη Γαλλία.
Νωρίτερα η Μαδρίτη προχώρησε σε δημοπρασία τριετών και πενταετών ομολόγων. Και μπορεί να πέτυχε τον στόχο άντλησης 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και η έκδοση να υπερκαλύφθηκε, αλλά με «αλμυρό» αντίτιμο, καθώς το κόστος δανεισμού εκτινάχθηκε για τα μεν τριετή στο 4,037% από 2,617%, στην αμέσως προηγούμενη έκδοση, ενώ για τα πενταετή η μέση απόδοση άγγιξε το 4,960% από 3,696% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη η Γαλλία ευρώ άντλησε κατά τη σημερινή δημοπρασία ομολόγων ποσό 7,3 δισ. ευρώ. Για τα πενταετή της ομόλογα το κόστος άγγιξε το 1,89%, ενώ για τα ομόλογα λήξεως Οκτωβρίου του 2021, η μέση απόδοση έφτασε στο 2,85%.
Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει πως οι επενδυτές δεν έχουν ακόμη καμία διάθεση να αμβλύνουν τις πιέσεις τους προς τις «δοκιμαζόμενες» χώρες, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την συνεδρίαση της ΕΚΤ που θα πραγματοποιηθεί αργότερα το μεσημέρι.
Μια συνεδρίαση που πέραν των όποιων αποφάσεων ανακοινωθούν, αναφορικά με τη νομισματική πολιτική – χωρίς πάντως να αναμένονται εκπλήξεις ή διαφοροποιήσεις από τα σημερινά δεδομένα, τουλάχιστον όχι ακόμη – έχει και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς θα διεξαχθεί όχι στην έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, αλλά στην Βαρκελώνη!
Η ειδοποιός διαφορά αυτής της συνεδρίασης του συμβουλίου των «σοφών» της ευρωπαϊκής τράπεζας έγκειται στο ότι για πρώτη φορά εδώ και περίπου 3 χρόνια οι αναλυτές δεν θα σταθούν στην όποια απόφαση για τα επιτόκια ή τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ στη διαχείριση της ρευστότητας της αγοράς, αλλά στο θέμα των αναπτυξιακών πολιτικών, κάτι που ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έθεσε προ εβδομάδος, μιλώντας ανοικτά ακόμα και για την ανάγκη σύστασης ενός «αναπτυξιακού συμφώνου». (Διαβάστε εδώ σχετικό ρεπορτάζ: http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=193107).
Για την ακρίβεια οι αγορές αναμένουν να ακούσουν τις απόψεις των νομισματικών ταγών της Ένωσης αναφορικά με τις όποιες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη. Ήδη τα αμερικανικά ΜΜΕ τονίζουν πως παραμένει ασαφές τι ακριβώς εννοεί ο κύριος Ντράγκι με τον όρο «αναπτυξιακό σύμφωνο» και «πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την ανάπτυξη», όρο στον οποίο αναφέρθηκε και ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Μισέλ Μπαρνιέ.
Σε μια πρώτη ανάγνωση πάντως αρκετοί αναλυτές έσπευσαν να τονίσουν πως η «ρήση» Ντράγκι ενδέχεται να προλειαίνει το έδαφος για μια περαιτέρω μείωση των επιτοκίων του ευρώ στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούνιο, ή αλλιώς, να είναι ένα σημάδι πως ο κύριος Ντράγκι εμφανίζεται πρόθυμος να υποστηρίξει, είτε με απευθείας χρηματοδοτήσεις, είτε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, εθνικά ή και κοινοτικά σχέδια επενδύσεων σε δημόσια έργα.
Επομένως αυτό είναι που περιμένουν όλοι να διευκρινίσει σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ.