[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Εμμένουν στις πιέσεις οι δανειστές
Κυριακή 13 Μαΐου 2012 Posted by STEVENIKO

«Βροχή» πέφτουν τα τελεσίγραφα από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες προς την Αθήνα, που διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει πιστά όσα έχει συμφωνήσει.

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης φαίνεται ότι προκαλεί μεγάλο εκνευρισμό τόσο στη Γερμανία όσο και στις Βρυξέλλες.

Έτσι σε μία από τις σχεδόν καθημερινές παρεμβάσεις του για την Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία εναλλακτική για τη χώρα μας πλην των συμφωνηθέντων. «Καμιά χώρα δεν μπορεί να πιέζει μιαν άλλη να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Φυσικά εμείς δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση να βγει η Ελλάδα. Αλλά θα ήμασταν μια πολύ περίεργη κυβέρνηση, εάν δεν θα ετοιμαζόμασταν για όλα τα δυνατά σενάρια και ενδεχόμενα για να μπορέσουμε στη συνέχεια να τα αντιμετωπίσουμε, ακόμη και καταστάσεις που δεν θα ήταν εύκολες για την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε που υπογράμμισε ότι «αν μια νέα κυβέρνηση τερματίσει μονομερώς τις συμφωνίες, δεν θα υπάρξουν άλλα χρήματα από την Ευρώπη».

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν βαν Ρομπέι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Όπως ανακοινώθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας, στη διάρκεια της συνομιλίας τους ενημερώθηκε για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, εν όψει των συναντήσεων των πολιτικών αρχηγών με τον πρόεδρο σε μία ύστατη προσπάθεια για συγκρότηση κυβέρνησης.

«Ανησυχώ πολύ για την κατάσταση στην Ελλάδα. Είναι μια καθοριστική στιγμή για τη χώρα. Κάνω έκκληση στο αίσθημα εθνικής υπευθυνότητας όλων των πολιτικών ηγετών, προκειμένου να έρθουν σε συμφωνία που να σέβεται τις δεσμεύσεις της χώρας και να διασφαλίζει το ευρωπαϊκό της μέλλον» ανέφερε ο Χέρμαν βαν Ρομπέι.

Ο Λευκός Οίκος παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στη χώρα μας και σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών εφημερίδων η κυβέρνηση Ομπάμα εξετάζει εάν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση η οποία θα είναι σε θέση να διαπραγματευθεί με την τρόικα.

Γιούνκερ: Να δώσουμε χρόνο στην Αθήνα

Στον αντίποδα κινήθηκαν οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup που ζήτησε να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα.

«Εάν η Αθήνα χρειάζεται χρόνο για το σχηματισμό κυβέρνησης, πρέπει να της τον δώσουμε. Να μην κουνούν το δάκτυλο στους Έλληνες, αλλά να τους αφήσουν να αποφασίσουν μόνοι τους τι θα κάνουν» είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και συνέχισε «δεν μπορούμε να επέμβουμε στις διαβουλεύσεις μεταξύ των ελληνικών κομμάτων».

Ο πρόεδρος του Eurogroup απέρριψε επίσης τη «λύση» της ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη και σημείωσε ότι «εξίσου άχρηστη λύση θα ήταν η πλήρης αναστροφή της Ελλάδας από το πρόγραμμα εξυγίανσης που έχει συμφωνηθεί».

«Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα εάν στην Ελλάδα δινόταν, για παράδειγμα, ένα έτος παραπάνω για να εφαρμόσει το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί, αλλά αυτό πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα μπορέσουμε να συζητήσουμε το χρονοδιάγραμμα αφού σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ελλάδα» υπογράμμισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Εμμένουν στις πιέσεις οι δανειστές"

Leave a reply