Η στεφανιαιογραφία απεικονίζει το εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών που αιματώνουν την καρδιά.
Η στεφανιαιογραφία δείχνει εάν υπάρχουν στενώσεις ή ανευρύσματα σε μια στεφανιαία αρτηρία, δεν μπορεί όμως σε καμία περίπτωση να προβλέψει εάν και πότε αυτή η στένωση ή αυτό το ανεύρυσμα θα θρομβωθεί και θα δημιουργήσει έμφραγμα. Ετσι, εκείνοι που κάνουν στεφανιαιογραφία για να μάθουν τι θα τους συμβεί, βρίσκονται σε λάθος δρόμο.
Αντίθετα, η στεφανιαιογραφία είναι επιβεβλημένο να γίνεται αμέσως όταν εμφανίζεται αιφνίδιος πόνος στο κέντρο του στήθους με ή όχι αντανάκλαση στον λαιμό, στις ωμοπλάτες, στα χέρια ή την κοιλιά (ασταθής στηθάγχη, αιφνίδια εμφάνιση στηθάγχης σε μικρή προσπάθεια ή σε ηρεμία, έμφραγμα του μυοκαρδίου). Ο πόνος στο στήθος με τα ιδιαίτερα αυτά χαρακτηριστικά σηματοδοτεί το σπάσιμο μιας πλάκας που προκαλεί τη στένωση που βλέπουμε στη στεφανιαιογραφία και τη δημιουργία θρόμβου μέσα στην αρτηρία.
Στην περίπτωση αυτή η στεφανιαιογραφία μάς δείχνει πού βρίσκεται ο θρόμβος, ο οποίος φράζει 90%-100% την αρτηρία. Ακολουθεί αμέσως η αγγειοπλαστική (μπαλόνι) και η τοποθέτηση stent, με στόχο να παραμένει η αρτηρία ανοιχτή. Στις περιπτώσεις αυτές, εάν δεν γίνει στεφανιαιογραφία, το γεγονός αποτελεί ουσιαστική ιατρική παράλειψη.
Αντίθετα, όταν θέλουμε να μάθουμε εάν υπάρχει προσβολή των στεφανιαίων αρτηριών της καρδιάς μας από στεφανιαία νόσο, τότε το απλό τεστ κοπώσεως, σε συνδυασμό με σπινθηρογράφημα του μυοκαρδίου ή ακόμη και η αξονική στεφανιαιογραφία (τομογραφία) είναι ουσιαστικότερα από την κλασική στεφανιαιογραφία.
Ιδιαίτερα η αξονική στεφανιαιογραφία δείχνει πόσες είναι οι βλάβες στο τοίχωμα της αρτηρίας, το ποσό του ασβεστίου που εναποτίθεται πάνω στη βλάβη και τη στένωση που προκαλεί. Ομως επειδή η ακτινοβολία που δέχεται ο άρρωστος κατά την εξέταση δεν είναι αμελητέα, πρέπει να προβληματίζεται ο γιατρός πότε είναι αναγκαία και απαραίτητη για να του τη ζητήσει.
Ο άρρωστος επίσης πρέπει να ξέρει ότι δεν χρειάζεται να γίνει η κλασική στεφανιαιογραφία όταν δεν αισθάνεται κανένα σύμπτωμα.
Μπορεί να μάθει κάλλιστα τι συμβαίνει στις αρτηρίες της καρδιάς με τις μη αιματηρές μεθόδους, οι οποίες όχι μόνο εκτιμούν καλύτερα τις βλάβες, αλλά παράλληλα δίνουν σημαντικές πληροφορίες για την παράπλευρη κυκλοφορία, η οποία με απλά λόγια αποτελεί την άμυνα του οργανισμού. Είναι το φυσικό bypass της καρδιάς.