Με ιδιαιτέρως σκληρά λόγια μίλησε για την Ελλάδα, εστιαζόμενη στους φοροφυγάδες, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη που παραχώρσε χθες στην βρετανική εφημερίδα Guardian, τονίζοντας ότι νιώθει μεγαλύτερη συμπάθεια για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν την έλλειψη αξιοπρεπούς εκπαίδευσης στην υποσαχάρια Αφρική, παρά για τους φτωχούς Ελληνες της Αθήνας.
Παράλληλα, η κ.Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι είναι ώρα της αποπληρωμής για την Ελλάδα και ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ δεν έχει πρόθεση να αμβλύνει τους όρους του πακέτου λιτότητας της χώρας.
Χρησιμοποιοιώντας μία από τις σκληρότερες γλώσσες μέσα σ αυτά τα δυόμισι χρόνια που η Ελλάδα μαστίζεται από την κρίση, η Λαγκάρντ είπε ότι οι Ελληνες γονείς θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τα παιδιά τους, εάν επηρεάζονται από τις περικοπές των δαπανών. «Οι γονείς πρέπει να πληρώνουν τους φόρους τους», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείσα εάν είναι δυνατόν να σκεφτεί μητέρες που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μαιευτήρια ή ασθενείς που δεν μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους, απάντησε: «Σκέφτομαι πολύ περισσότερο τα μικρά παιδιά ενός μικρού σχολείου στον Νίγηρα που κάνουν μαθήματα δύο ώρες την ημέρα, όπου τρεις μαθητές μοιράζονται μία καρέκλα και που θέλουν να έχουν μια εκπαίδευση. Σκέφτομαι αυτούς συνεχώς. Γιατί θεωρώ ότι χρειάζονται περισσότερη βοήθεια από ότι οι άνθρωποι στην Αθήνα».
«Ξέρετε κάτι; Οσο συμβαίνει αυτό στην Αθήνα, σκέφτομαι όλους αυτούς που προσπαθούν να φοροδιαφεύγουν συνεχώς. Ολους αυτούς τους ανθρώπους στην Ελλάδα που δεν πληρώνουν τους φόρους», πρόσθεσε, ενώ είπε ότι «σκέφτεται τους Ελληνες που στερούνται δημοσίων υπηρεσιών λόγω κάποιων που δεν πληρώνουν τους φόρους».
«Πιστεύω ότι θα πρέπει να βοηθήσουν τους εαυτούς τους συλλογικά». Οταν ρωτήθηκε με ποιον τρόπο, η επικεφαλής του ΔΝΤ, απάντησε: «Πληρώνοντας τους φόρους τους».
Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε, τέλος, ότι η Ελλάδα δεν θα τύχει ηπιότερης μεταχείρισης από μία φτωχή χώρα του αναπτυσσόμενου κόσμου.
«Η αποστολή του Ταμείου και η δουλειά μου είναι να λέω την αλήθεια σε όσους κάθονται στο τραπέζι. Και είναι πιο δύσκολο να ζητάω από την κυβέρνηση μιας χώρας που οι κάτοικοι της ζουν με 3, 4, ή 5 χιλιάδες δολάρια το χρόνο να αυξήσει τα μέτρα λιτότητας και να μειώσει χρέη και ελλείμματα, από το να ζητάω τα ίδια, αυτονόητα πράγματα από την κυβέρνηση μιας πλούσιας χώρας».
Οσον αφορά τις διαφορές μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας για τον τρόπο επίλυσης της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι μεγαλοποιούνται σε σημαντικό βαθμό.