[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Τσίπρας: "Δεν θα επαναφέρουμε από το παράθυρο, αυτό που έδιωξε ο λαός από την πόρτα"
Τρίτη 8 Μαΐου 2012 Posted by STEVENIKO

Έχοντας στα χέρια τη διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε -με δηλώσεις του- τους πέντε άξονες της συζήτησης που θα έχει τις επόμενες τρεις ημέρες με τις αριστερές δυνάμεις, αλλά και τα άλλα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Αν. Έλληνες).

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι "οι πολίτες καταψήφισαν τη βάρβαρη πολιτική των Μνημονίων. Έδωσαν τέλος σε 77 νέα μέτρα του Ιουνίου", σημειώνοντας ότι "κάποιοι επιμένουν να ερμηνεύουν όπως τους βολεύει το αποτέλεσμα", το οποίο χαρακτήρισε "ώριμη, συνειδητή επιλογή".

Επισήμανε ότι "τα κόμματα του Μνημονίου δεν έχουν πλειοψηφία στη Βουλή για να ψηφίζουν μέτρα λαίλαπας", λέγοντας ότι "αυτό είναι μία καλή εξέλιξη", ωστόσο "ο καλπονοθευτικός νόμος μας στερεί να έχουμε οι λαϊκές δυνάμεις τη δεδηλωμένη".

Παράλληλα, είπε ότι οι εγγυητικές επιστολές και το Μνημόνιο κατέστησαν άκυρες, μετά την έκφραση της λαϊκής βούλησης στις κάλπες, υπογραμμίζοντας ότι "η πρώτη εναλλακτική επιλογή μία αριστερή κυβέρνηση που θα θέσει τέλος στο Μνημόνιο και την υποτέλεια".

Σημείωσε ότι τις τελευταίες ώρες, "τα κόμματα του Μνημονίου και μέρος των ΜΜΕ, ακολουθούν τη γραμμή που χάραξε ο ΣΕΒ", για να συμπληρώσει: "Όσα επικοινωνιακά κόλπα και αν σκαρφιστούν, δεν θα επαναφέρουμε από το παράθυρο, αυτό που έδιωξε ο λαός από την πόρτα. Δεν θα είναι κυβέρνηση σωτηρίας, αλλά κυβέρνηση σωτηρίας του Μνημονίου".

"Να πάρουν πίσω τις δεσμεύσεις τους"


Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από Βενιζέλο και Σαμαρά, με χρονικό όριο την Πέμπτη, να δείξουν εμπράκτως ότι έχουν μετανιώσει, στέλνοντας επιστολή προς τους πιστωτές της χώρας, παίρνοντας έτσι πίσω τις δεσμεύσεις τους από την αρχική τους επιστολή. "Αν δεν το πράξουν, δεν πείθουν πια ούτε τους εναπομείναντες ψηφοφόρους τους", τόνισε.

Κατόπιν, επισήμανε ότι "θα επανακαταθέσουμε την πρόταση μας για κυβέρνηση της Αριστεράς", τονίζοντας ότι "υπάρχουν και οι προτάσεις και άλλων αριστερών κομμάτων, όπως του ΚΚΕ για την ανεργία".

Οι ελάχιστοι άξονες για τη συζήτηση

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε τους πέντε "ελάχιστους άξονες" για τις συζητήσεις που θα έχει το επόμενο τριήμερο.

- Ακύρωση της εφαρμογής των μέτρων του Μνημονίου, ειδικά όσων περικόπτουν μισθούς και συντάξεις.

- Ακύρωση νόμων που καταργούν εργασιακά δικαιώματα, όπως η μετενέργεια.

- Προώθηση άμεσων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα, όπως ο εκλογικός νόμος με προώθηση της απλής αναλογικής.

- Δημόσιος έλεγχος στο τραπεζικό σύστημα. (Να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της Black Rock).

- Η δημιουργία διεθνούς επιτροπής ελέγχου του απεχθούς χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή του.

"Με αυτούς τους άξονες προσερχόμαστε σε μία συζήτηση, τόσο με τις αριστερές, προοδευτικές δυνάμεις, όσο και με το λαό", τόνισε, καταλήγοντας: "Εμάς δεν μας αφήνει αδιάφορους το αν θα κυβερνηθεί η χώρα, αλλά μας ενδιαφέρει και το σε ποια κατεύθυνση θα κυβερνηθεί".

Συνάντηση με Παπούλια


"Σας κάλεσα για να σας αναθέσω διερευνητική εντολή. Η χώρα έχει ανάγκη από κυβέρνηση", υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποδεχόμενος στο γραφείο του τον πρόεδρο της ΚΟ της ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για να του αναθέσει, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, τη δεύτερη κατά σειρά διερευνητική εντολή, καθώς ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος Α. Σαμαράς δεν βρήκε ανταπόκριση στις "κρούσεις" για συνεργασία.

"Είναι μια ιστορική στιγμή για την αριστερά και προσωπική ευθύνη για μένα, αν σκεφτεί κανείς ότι την προηγούμενη εντολή την είχε λάβει ο Χαρίλαος Φλωράκης", απάντησε ο κ. Τσίπρας.

Και πρόσθεσε: "Θα είχα περισσότερες πιθανότητες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αν είχαμε έναν διαφορετικό εκλογικό νόμο ή παίρναμε περισσότερους ψήφους. Ο λαός όμως αποφάσισε. Πρέπει να σεβαστούμε την απόφασή του και να προσπαθήσω για το καλύτερο".

"Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να εκπληρώσουμε τους στόχους μας", απάντησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ρωτήθηκε αν θα δεχθεί τη στήριξη από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου έλαβε τη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον Κ. Παπούλια.

Διαβάστε: Τσίπρας: Θα ζητήσω μορατόριουμ για το χρέος

Μία δύσκολη άσκηση


Πρόκειται για μία δύσκολη εξίσωση, καθώς η στάση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του Μνημονίου διαφέρει κάθετα από αυτή του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Αν και η προσπάθεια του κ. Τσίπρα δεν στεφθεί με επιτυχία τότε θα λάβει την εντολή ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος και αν και εκείνος δεν καταφέρει συμφωνία ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο νέων εκλογών, τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρουσιάσει πρόταση τριών σημείων που θα περιλαμβάνει άρνηση του Μνημονίου, σχηματισμό κυβέρνησης αριστερών δυνάμεων και πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί στις 15.30 με τον Φ. Κουβέλη, στις 17.30 με τους Οικολόγους Πράσινους και στις 19.00 με τη Λούκα Κατσέλη.

Οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα γίνουν την Πέμπτη.

Όπως έγινε γνωστό, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τη γγ της ΚΕ του ΚΚΕ μετά τη συνάντησή του με το Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Την Τετάρτη, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με φορείς και ομοσπονδίες, με αντικείμενο θέματα κοινωνίας, εργασίας, Παιδείας και Υγείας.

Όσον αφορά στη συζήτηση για στάση ανοχής από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για προκλητικά ανεύθυνες θέσεις και σημείωναν την κατηγορηματική άρνηση του κόμματος για συνεργασία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη συνάντηση Τσίπρα-Σαμαρά, τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε στον κ. Τσίπρα το ζήτημα, δηλαδή είτε να τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στάση ανοχής σε άλλη κυβέρνηση συνεργασίας είτε να σχηματίσει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ με την ανοχή της ΝΔ, ωστόσο απέρριψε κατηγορηματικά κάθε τέτοια προοπτική, προβάλλοντας τη στάση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στο Μνημόνιο και στη γενικότερη πολιτική τους που οδήγησε τη χώρα στην κρίση.

Διαβάστε: Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών

Τι ακολουθεί

Αν η προσπάθεια Τσίπρα δεν βρει ανταπόκριση, η εντολή θα πάει στον Ευ. Βενιζέλο.

Εάν παραμείνει το αδιέξοδο, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν και τότε επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, θα επιδιώξει το σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών.

Σε περίπτωση αποτυχίας θα αναθέσει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης για να διενεργήσει εκλογές.

Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, οδηγούμαστε σε νέες εκλογές, με πιθανότερες ημερομηνίες την 10η ή την 17η Ιουνίου.



STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Τσίπρας: "Δεν θα επαναφέρουμε από το παράθυρο, αυτό που έδιωξε ο λαός από την πόρτα""

Leave a reply