[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Επιφυλάξεις για την Ιταλία και την Ελλάδα ήδη από την εποχή Κολ
Τετάρτη 9 Μαΐου 2012 Posted by STEVENIKO

Αποκλειστικά κυβερνητικά έγγραφα από την περίοδο που Καγκελάριος της Γερμανίας ήταν ο Χέλμουτ Κολ τα οποία απέκτησε το περιοδικό “Der Spiegel” αναφέρουν πως εξέχοντα κυβερνητικά στελέχη εξέφραζαν ευθέως τις επιφυλάξεις και τις αντιρρήσεις του για την είσοδο της Ιταλίας στην ευρωζώνη.

Τα έγγραφα στα οποία περιλαμβάνονται υπηρεσιακοί διάλογοι κυβερνητικών στελεχών εκτιμήσεις του γραφείου οικονομικών υποθέσεων της γερμανικής πρεσβείας στη Ρώμη ακόμα και χειρόγραφες εκτιμήσεις οικνoμικών στελεχών ανέφεραν πως η Ιταλία δεν ήταν έτοιμη για να γίνει δεκτή στο κοινό νόμισμα.

Η είσοδος της Ιταλίας στο ευρώ πραγματοποιήθηκε ουσιαστικά με απόφαση του Καγκελαρίου Κολ ο οποίος ήθελε να δείξει πως η Γερμανία διατηρεί ευρωπαϊκή κατεύθυνση και πως το κοινό νόμισμα θα ήταν ένας ακόμα παράγοντας για την ειρήνη στην ήπειρό μας. Κάτι ου οδήγησε όπως γράφει χαρακτηριστικά το περιοδικό σε ένα ακόμα μεγαλύτερο λάθος, το οποίο ονομάζεται «Ελλάδα».

Στα Μέσα Μαρτίου του 1998 κυβερνητικοί παράγοντες συνέταξαν μια έκθεση για την οικονομική κατάσταση στην Ιταλία διατυπώνοντας την άποψη πως η Ιταλία δεν εκπληρώνει τους όρους αναφορικά και το έλλειμμά της και το δημόσιο χρέος της και πως ένταξή της θα δημιουργούσε μεγάλο ρίσκο για το ευρώ. Ο Καγκελάριος Κολ απέρριψε την έκθεσή αναφέροντας πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα βρουν τις απαραίτητες λύσεις στο μέλλον.

«Όχι χωρίς τους Ιταλούς»

Στις αρχές Μαΐου του 1998 σε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε στις Βρυξέλλες ο Κολ ένιωσε το «βάρος της ιστορίας στους ώμους του» και σύμφωνα με τα έγγραφα εξέφρασε την άποψη «όχι χωρίς τους Ιταλούς». Σύμφωνα με τα έγγραφα που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό ο Χέλμουτ Κολ είχε δηλώσει πως η Ιταλία είναι ιδυρικό μέλος της Ε.Ε και σε αντίθεση με τη Γαλλία επί προεδρίας Ντε Γκολ και τη Βρετανία επί πρωθυπουργίας Θάτσερ δεν είχε ποτέ απασχολήσει αρνητικά τις Βρυξέλλες. Ο ίδιος μάλιστα ο Χέλμουτ Κολ επικαλέστηκε και τον Γκαίτε, αναφέροντας τη διάσημη ρήση του πως «όλοι μας τρέφουμε αγάπη για την Ιταλία».

Σύμφωνα με τα έγγραφα που επικαλείται το Spiegel η Ολλανδία είχε διενεργήσει και η ίδια έρευνα για την οικονομική κατάσταση στην Ιταλία και είχε ζητήσει ιδιαίτερη συνάντηση με τη γερμανική πλευρά ζητώντας περισσότερα μέτρα από την Ιταλία αλλιώς δεν θα συμφωνούσε να μπει στο ευρώ. Ο Κολ μπλοφάροντας δήλωσε πως η Γαλλία σχεδιάζει να αποχωρήσει και η ίδια αν δεν γίνει δεκτή Ιταλία στο κοινό νόμισμα.

Ευρωομόλογο από τη δεκαετία του ‘90

Εν τω μεταξύ η κατάσταση στην Ιταλία είχε επιδεινωθεί και τα ελλείμματα αυξάνονταν διαρκώς. Ο Μάσιμο Ντ’ Αλέμα που αντικατέστησε τον Ρομάνο Πρόντι ζήτησε από τον νέο Καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ την έκδοση ευρωομόλογου κάτι που ο τελευταίος αρνήθηκε.

Υπάρχει λύση;

Το περιοδικό αναφέρει πως τα προβλήματα που έχει σήμερα η ευρωζώνη μπορούν να εντοπιστούν στη γέννηση του κοινού νομίσματος και καταλήγει πως με τα μέτρα που προτείνει το Βερολίνο η νομισματική ένωση οδεύσει στη διάλυση. Η μοναδική λύση, την οποία φαίνεται να σκέπτονται αρκετοί πλέον ακόμα και στη Γερμανία είναι η μετατροπή της ευρωζώνης σε μια πραγματική οικονομική Ένωση με την εκχώρηση περισσότερης εξουσίας από τα εθνικά κράτη-μέλη στις Βρυξέλλες


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Επιφυλάξεις για την Ιταλία και την Ελλάδα ήδη από την εποχή Κολ"

Leave a reply