Η πρώτη προεκλογική δημοσκόπηση της Pulse RC που δημοσιεύει σήμερα «ΤοΠοντίκι» επιβεβαιώνει μεν την τάση που διαμορφώνεται επί της πρόθεσης ψήφου, όπως αυτή αποτυπώθηκε και σε άλλες έρευνες, όμως είναι ιδιαίτερα σημαντική για έναν επιπλέον λόγο: τα ευρήματά της, όσο και αν είμαστε ακόμη στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου, επικυρώνουν πως η εκλογική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού παγιώνεται.
Το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι η δυναμική του κόμματος αυτού δεν περιορίζεται στην... αρνητική «ψήφοδιαμαρτυρίας», αλλά επεκτείνεται στη θετική «ψήφοδιακυβέρνησης». Η διαπίστωση αυτή δεν προκύπτει μόνο από το αποτέλεσμα επί της «πρόθεσης ψήφου», αλλά και από το – έστω, οριακό – προβάδισμα του Αλέξη Τσίπρα σε δύο ερωτήματα που αφορούν την «ικανότητα διακυβέρνησης» (αυτό δηλαδή που περιγράφει ο συνήθης σολοικισμός «κυβερνησιμότητα»).
Το προβάδισμα, δηλαδή, στα ερωτήματα περί της «καταλληλότητας για την πρωθυπουργία» και της «καταλληλότητας για διαπραγμάτευση του μνημονίου» είναι τα στοιχεία που ενισχύουν και παγιώνουν τη νέα θέσητου ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό σύστημα σε πρωταγωνιστικό ρόλο.
Να θυμίσουμε εδώ ότι, σχολιάζοντας την τελευταία προεκλογική δημοσκόπηση της Pulse RC, επισημαίναμε πως η ψήφος διακυβέρνησης υπερέβαινε σημαντικά την πρόθεση ψήφου προς ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Στις 6 Μαΐου αυτή η τάση επιβεβαιώθηκε με το παραπάνω και τώρα τη βλέπουμε να παγιώνεται. Παράλληλα, όμως, φαίνεται ότι η μεταστροφή των ψηφοφόρων αφορά και το επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας. Μέχρι τώρα βλέπαμε... εκατομμύρια τυπωμένες λέξεις και αμέτρητες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές ώρες να καταναλώνονται προκειμένου να πείσουν ότι το κεντρικό διακύβευμα είναι η «παραμονή στο ευρώ πάση θυσία».
Όπως ορθώς επισημαίνει παραπλεύρως και ο Γιώργος Αράπογλου, αυτή η παραμονή είναι επιθυμητή, αλλά με ένα όριο στις απαιτούμενες «θυσίες». Πλέον ακόμη και η επιλογή της επιστροφής σε ένα δικό μας νόμισμα δεν θεωρείται, από το 54%, απαγορευτική αν οι «θυσίες» που θα απαιτηθούν για την παραμονή στο ευρώ υπερβαίνουν το όριο αντοχής του ελληνικού λαού.
Το εύρημα αυτό εξηγεί πολύ περισσότερα από όσα με μια πρώτη ματιά μπορεί κάποιος να δει σε μια δημοσκόπηση και διερμηνεύει σε έναν σοβαρό βαθμό τη μαζική μεταστροφή του εκλογικού σώματος στις 6 Μαΐου. Επομένως, ίσως πρόκειται για τον παράγοντα που θα έπρεπε να αξιολογήσουν σοβαρότερα από κάθε άλλον οι πολιτικές δυνάμεις, είτε τάσσονται υπέρ της παραμονής στο ευρώ είτε υπέρ ενός εθνικού νομίσματος...