Ελλάδα, Ισπανία, οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη και κυρίως η επόμενη ημέρα στην ευρω-οικονομία με το περιβόητο δημοσιονομικό σύμφωνο να μονοπωλεί το ενδιαφέρον της συνάντησης, της πρώτης «κρίσιμης συνάντησης … γνωριμίας» της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του νεοεκλεγέντος προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
Οι δύο ηγέτες συναντώνται στο Βερολίνο, ελάχιστες ώρες μετά την ορκωμοσία του Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία της χώρας του. Και το ενδιαφέρον όλων για αυτή τη συνάντηση είναι μεγάλο, ειδικά μετά τη ρητορική που χρησιμοποίησε προεκλογικά ο νέος ισχυρός άνδρας της Γαλλίας, αλλά και την κλιμάκωση της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη, όπου πια εκτός της Ελλάδας υπάρχει και η «καυτή πατάτα» της Ισπανίας.
Σε πρώτη ανάγνωση το ραντεβού δεν ξεκινά με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Στα δημοσιεύματα γερμανικών αλλά και γαλλικών εφημερίδων που επιχείρησαν να παρουσιάσουν τον Φρανσουά Ολάντ ως έναν «κλασσικό» πολιτικό, που άλλα υποσχόταν προεκλογικά και άλλα έχει κατά νου να πράξει, υπονοώντας πως δεν θα επιλέξει ευθεία ρήξη με το Βερολίνο και την Μέρκελ στο ζήτημα του δημοσιονομικού συμφώνου, ήρθε να απαντήσει, την Κυριακή το βράδυ, ο εκπρόσωπος των Γάλλων Σοσιαλιστών κ. Μπενουά Αμόν, ο οποίος κάλεσε (!) την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να «καταλάβει ότι δεν μπορεί να αποφασίζει μόνη της τις τύχες της Ευρώπης».
Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι France 3, ο εκτελών χρέη εκπροσώπου του μεσιέ Ολάντ, δήλωσε χαρακτηριστικά πως τόσο οι Ευρωπαίοι, όσο κυρίως οι Γάλλοι, «δεν ψήφισαν την κυρία Μέρκελ για … πρόεδρο της ΕΕ» και ξεκαθάρισε πως «δεν μπορεί η κυρία Μέρκελ να αποφασίζει ηγεμονικά για την τύχη όλων των άλλων». Ενώ σε ερώτηση για την επαναδιαπραγμάτευση του Δημοσιονομικού Συμφώνου που υποσχέθηκε ο Φρανσουά Ολάντ η απάντηση ήταν σαφής: «Θέλουμε να επαναδιαπραγματευτούμε αυτή τη συνθήκη για να υπάρξει αναγέννηση της οικονομίας μέσω της ανάπτυξης. Η συνθήκη αυτή καθιερώνει τη λιτότητα και είναι ακριβώς αυτές οι πολιτικές λιτότητας που οδήγησαν την Ελλάδα στην αποτυχία και διαχέουν την κρίση στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, παντού στην Ευρώπη».
Συνεπώς υπάρχει ένα στοιχείο στη σημερινή συνάντηση των δύο Ευρωπαίων ηγετών που αφορά άμεσα την Ελλάδα.
Ιδίως όταν οι συνομιλίες Μέρκελ – Ολάντ έρχονται ελάχιστες ώρες μετά το Eurogroup της Δευτέρας, στο οποίο οι Ευρωπαίοι δεσμεύθηκαν πως θα συνεχίσουν να στηρίζουν τη χώρα μας, υπό την προϋπόθεση πως θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο ακέραιο. Δεσμεύσεις που ουσιαστικά απορρέουν από την «σκληρή» γερμανική στάση και πολιτική, αυτή που θεωρητικά καλείται τώρα να «κοντράρει» ο νέος Γάλλος Πρόεδρος …
Πέραν αυτών, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις λεπτές ισορροπίες στις σχέσεις Παρισίων-Βερολίνου.
Ο μεν Ολάντ είναι ένας νεοεκλεγμένος ηγέτης, η Μέρκελ φθαρμένη πολιτικά έχει μπροστά της εθνικές εκλογές σε περίπου ενάμιση χρόνο από τώρα. Η εικόνα της είναι ήδη αποδυναμωμένη και η ίδια απομονωμένη λόγω της πολιτικής που ακολουθεί.
Το ερώτημα είναι κατά πόσον ο Φρανσουά Ολάντ θα «πιέσει» την Μέρκελ. Ή εάν η γερμανίδα Καγκελάριος θα πιέσει τον Γάλλο πρόεδρο να μην «βγει» από τη γραμμή που είχε χαράξει ο περιβόητος «άξονας Μερκοζί».
Μένει να δούμε τις προθέσεις και τις επιδιώξεις του νέου Γάλλου προέδρου …