[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Νέος πρόεδρος της Γαλλίας και επισήμως ο Ολάντ
Τρίτη 15 Μαΐου 2012 Posted by STEVENIKO

Στον προεδρικό θώκο της Γαλλίας ανέβηκε και επισήμως σήμερα ο Φρανσουά Ολάντ. Έπειτα από μια 35λεπτη συνομιλία κεκλεισμένων των θυρών με τον Νικολά Σαρκοζί στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Ολάντ ορκίστηκε πρόεδρος και έστειλε μήνυμα σιγουριάς και ενότητας προς τους συμπατριώτες του. Σήμερα το απόγευμα θα μεταβεί στο Βερολίνο για την κρίσιμη συνάντησή του με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Νέος πρόεδρος της Γαλλίας και επισήμως ο Ολάντ

Ο Σαρκοζί μετά την 35λεπτη συνομιλία, χαιρέτησε το νέο προεδρικό ζεύγος και αποχώρησε από το Μέγαρο, περπατώντας στο κόκκινο χαλί, κρατώντας από το χέρι την Κάρλα Μπρούνι.

Ακολούθησε η ορκωμοσία και η πρώτη ομιλία του Φρανσουά Ολάντ ως προέδρου της Γαλλίας.


Ο πρώτος σοσιαλιστής ένοικος των Ηλυσίων μετά από 17 χρόνια, έστειλε στους συμπατριώτες του ένα μήνυμα εμπιστοσύνης και σιγουριάς, υποσχόμενος να ανοίξει «μια νέα οδό στην Ευρώπη». Αναγνώρισε τις δυσκολίες που τον περιμένουν κατά την 5ετή θητεία του, ωστόσο τόνισε την σημασία της «κοινής θέλησης» και έκανε και πάλι αναφορά στην αγαπημένη του «συσπείρωση», τονίζοντας ότι το πιο σημαντικό είναι η «ενότητα του έθνους».

«Ως πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα αναλάβω πλήρως τις ευθύνες αυτής της υψηλής αποστολής, αλλά δεν θα αποφασίζω για όλα και παντού…Η εξουσία θα ασκείται με απλότητα. Το Κράτος θα είναι αμερόληπτο...Η δικαιοσύνη θα είναι το πρώτο κριτήριο με το οποίο θα λαμβάνεται κάθε δημόσια απόφαση στο όνομα της Δημοκρατίας» διαβεβαίωσε ο πρόεδρος, σημειώνοντας:

Νέος πρόεδρος της Γαλλίας και επισήμως ο Ολάντ

«Οι διαφορές μας δεν θα πρέπει να γίνουν διχασμοί. Η χώρα έχει ανάγκη από κατευνασμό και συμφιλίωση. Είναι ο ρόλος του προέδρου να συμβάλλει σε αυτό».

Μετά την ομιλία του, ο Ολάντ χαιρέτησε τους παρευρισκόμενους και έκανε αναφορές στους προκατόχους του: τον Σαρλ ντε Γκολ, τον Ζορζ Πομπιντού, τον Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν, ιδιαιτέρως στον Φρανσουά Μιτεράν, τον Ζακ Σιράκ, αλλά και τον Νικολά Σαρκοζί, στον οποίο απηύθυνε ευχές για την «νέα ζωή που ανοίγεται μπροστά του».

Νέος πρόεδρος της Γαλλίας και επισήμως ο Ολάντ

Η τελετή ολοκληρώθηκε με τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας, την Μασσαλιώτιδα και τους 21 παραδοσιακούς κανονιοβολισμούς.

Η δημοσιογράφος Βαλερί Τριερβελέρ, σύντροφος του Ολάντ και πλέον πρώτη κυρία της Γαλλίας, δήλωσε στο France 2: «Δεν είχα παρευρεθεί ποτέ σε τελετή ορκωμοσίας. Η καινούργια μου ζωή μόλις άρχισε και είναι ένα νέο βήμα. Θα είμαι στο πλευρό του όλη την ημέρα». Τα τέσσερα παιδιά του Ολάντ, τα οποία απέκτησε με την Σεγκολέν Ρουαγιάλ, δεν παρευρέθηκαν.

Η πρώην και η νυν πρώτη κυρία: Κάρλα Μπρούνι και Βαλερί Τριερβελέρ.
Η πρώην και η νυν πρώτη κυρία: Κάρλα Μπρούνι και Βαλερί Τριερβελέρ.

Μετά το πέρας της τελετής, ο νέος πρόεδρος επιβιβάστηκε σε αυτοκίνητο με ανοιχτή οροφή και συνοδευόμενος από μοτοσικλετιστές και έφιππους, διέσχισε υπό δυνατή βροχή την λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, χαιρετώντας το πλήθος. Στην συνέχεια έφθασε στην Αψίδα του Θριάμβου, όπου κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ενώ χαιρέτησε τους παλαίμαχους και τους οπαδούς του, που παρά την βροχή είχαν συγκεντρωθεί για να τον δουν.

Ακολουθεί γεύμα στα Ηλύσια με τους πρώην σοσιαλιστές πρωθυπουργούς. Ο Φρανσουά Ολάντ θα αποτίσει φόρο τιμής σε δύο εμβληματικές προσωπικότητες της γαλλικής ιστορίας: τον Ζιλ Φερί, «πατέρα» της δημόσιας, δωρεάν και υποχρεωτικής εκπαίδευσης και τη Μαρί Κιουρί, πολωνικής καταγωγής, γαλλίδα επιστήμονα που τιμήθηκε με το διπλό Νομπέλ Φυσικής και Χημείας.

Νέος πρόεδρος της Γαλλίας και επισήμως ο Ολάντ

Το απόγευμα ο νέος πρόεδρος, θα βρεθεί στο Βερολίνο, για την πρώτη του κρίσιμη συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Νέος πρόεδρος της Γαλλίας και επισήμως ο Ολάντ"

Leave a reply