Ισπανία: Ο επόμενος μεγάλος ασθενής της ευρωζώνης
Ολο και πιο συχνά ακούγονται σενάρια περί εξόδου της χώρας από το ευρώ
Τα διαθέσιμα σπίτια και καταστήματα, όπως αυτό της φωτογραφίας στη Βαρκελώνη, έχουν ελάχιστες πιθανότητες να νοικιαστούν ή να πουληθούν. Το γκραφίτι στο τζάμι γράφει «κοινωνικός πόλεμος»
Στο επίκεντρο της κρίσης μπήκε και η Ισπανία για την οποία πλέον ακούγονται όλο και πιο συχνά σενάρια περί εξόδου της από το ευρώ. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, αν οι Ισπανοί πιστέψουν ότι η νέα πεσέτα αποτελεί πιθανότητα, θα αρχίσουν να αποσύρουν μαζικά τις τραπεζικές τους καταθέσεις- όπως συνέβη στην Ελλάδα.
Το επιτόκιο δανεισμού της Ισπανίας είχε σπάσει κάθε ρεκόρ τον περασμένο Νοέμβριο φθάνοντας το 6,78% - επικίνδυνα κοντά, δηλαδή, στο 7%, το όριο για την ένταξη στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης. Μετά την επέμβαση της ΕΚΤ, το επιτόκιο έπεσε στο 4,8%. Σήμερα Παρασκευή όμως είναι 5,8%, με ανοδικές τάσεις.
Ποια είναι η κατάσταση της ισπανικής οικονομίας;
Η Τράπεζα της Ισπανίας επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι η οικονομία της χώρας είναι σε ύφεση. Αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,7% το 2012.
Η Ισπανία έχει την υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη, 24%. Περισσότεροι από τους μισούς νέους Ισπανούς είναι χωρίς δουλειά.
Το έλλειμμα φθάνει το 8,5% και ο στόχος του 4,4% που είχε θέσει η Μαδρίτη για εφέτος δεν θα επιτευχθεί και ήδη αναθεωρήθηκε στο 5,3%.
Ο επίτροπος Οικονομίας Ολι Ρεν χαρακτηρίζει «εύθραυστη» την κατάσταση στη χώρα.
Ποια είναι η πολιτική κατάσταση;
Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα κέρδισε τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου και ο νέος πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, δεσμεύτηκε ότι θα περιορίσει το έλλειμμα. Τον Ιανουάριο εισήγαγε περικοπές 8,9 δισ. ευρώ και αύξησε την φορολογία για να συγκεντρώσει άλλα 6,3 δισ. ευρώ.
Η αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας τον Ιανουάριο διευκολύνει τις απολύσεις και ορίζει ότι η μέγιστη αποζημίωση είναι 33 ημερομίσθια για κάθε έτος εργασίας αντί των 45 ημερών που ίσχυε ως τότε.
Η κυβέρνηση επιμένει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα διευκολύνουν την δημιουργία θέσεων εργασίας. Ομως πολλοί Ισπανοί είναι δυσαρεστημένοι με τη λιτότητα. Ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι δεν θα υποχωρήσει και προωθεί μέτρα όπως το πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, την μείωση του προϋπολογισμού των περιφερειών κατά 16,9% και την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 7%.
«Το μεγαλύτερο λάθος θα ήταν να μην κάναμε τίποτε», δηλώνει ο Ραχόι.