Η σωματική άσκηση, ο ύπνος και η μουσική είναι ωφέλιμες καθημερινές συνήθειες
Δεν προσφέρουν μόνον απόλαυση και εκτόνωση. Είναι σύμμαχοι της υγείας μας, συμβάλλοντας στην πρόληψη και την αποκατάσταση σοβαρών ασθενειών. Η σωματική άσκηση, ο ύπνος και η μουσική είναι ωφέλιμες καθημερινές συνήθειες. Η άσκηση βοηθά όσους θέλουν να ελέγχουν το βάρος τους, βελτιώνει τους βιοχημικούς δείκτες, τη λειτουργία της καρδιάς, ενώ συμβάλλει ακόμη και στη διακοπή του καπνίσματος.
Στον αντίποδα της σωματικής δραστηριότητας, ο ύπνος αποτελεί μια κρίσιμη βιολογική λειτουργία. Αναζωογονεί τον οργανισμό, βελτιώνει τη συγκέντρωση και τη λειτουργία της μνήμης.
Οσο για τη μουσική, τι να πει κανείς... Υπέροχα ταξίδια με όχημα τον ήχο έχουμε κάνει όλοι. Οι επιστήμονες συμπληρώνουν ότι δεν παρέχει μόνο ψυχαγωγία. Απαλύνει τον πόνο και συμβάλλει ακόμη και στην αποκατάσταση σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως το εγκεφαλικό...
Μειώνει την όρεξη και το σωματικό λίπος. Προλαμβάνει την οστεοπόρωση, διατηρώντας υγιές το καρδιαγγειακό και το πεπτικό σύστημα.
Είναι μόνο λίγα από αυτά που προσφέρει η σωματική άσκηση. Σειρά μελετών έχουν αποκαλύψει πολλές ακόμη ευεργετικές της δράσεις. Οι ερευνητές τη χαρακτηρίζουν ως ένα «μαγικό χάπι» κατά της κατάθλιψης και του άγχους, που μαστίζουν τον άνθρωπο. Η άσκηση ?εξηγούν? ωφελεί σημαντικά την πνευματική και ψυχική υγεία.
Δρα αντικαταθλιπτικά
Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και ως υποκατάστατο της συμβατικής θεραπείας, σε άτομα που δεν την επιθυμούν λόγω του κοινωνικού στίγματος. Μπορεί, επίσης, να τις συμπληρώσει, βοηθώντας τους πάσχοντες να συμμορφώνονται στην προσπάθεια για θεραπεία.
Η ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι δρα σαν αντικαταθλιπτικό σε συγκεκριμένα συστήματα νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο και βοηθά ασθενείς με κατάθλιψη να αποκτήσουν ξανά θετικές συμπεριφορές. Σε άτομα με αγχώδεις διαταραχές, μπορεί να μειώσει τους φόβους και τα σωματικά συμπτώματα, όπως η ταχυπαλμία και η ταχύπνοια.
Η σωματική άσκηση βοηθά και στον έλεγχο του διαβήτη. Τα συμπτώματα της πάθησης βελτιώνονται έπειτα από συστηματική άσκηση. Βελτιώνεται η ρύθμιση του σακχάρου και περιορίζονται οι χρόνιες επιπλοκές.
Η ωφέλιμη αυτή συνήθεια δεν πρέπει να σταματά ούτε κατά τη διάρκεια της κύησης. Σε συνεννόηση με τον γιατρό τους, οι έγκυες πρέπει να τη συνεχίσουν, καθώς ανακουφίζει από πόνος και ενοχλήσεις της εγκυμοσύνης, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και τη διάθεσή τους.
Υπνος
Αναζωογονεί τον οργανισμό, βελτιώνει τη μνήμη
Το ένα τρίτο της ζωής μας το διαθέτουμε στον ύπνο. Καθόλου τυχαίο, καθώς πρόκειται για μια σημαντική για την υγεία μας διαδικασία. Η έλλειψη ύπνου προκαλεί διαταραχές της προσοχής, περιορίζει την απόδοση στην εργασία ή στο σχολείο. Η διάρκειά του διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά εκτιμάται ότι οκτώ ώρες είναι αρκετές.
Αποτελεί μια βασική ανάγκη του ανθρώπινου οργανισμού, καθώς μας αναζωογονεί και μας δίνει τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Οταν η ποιότητά του έχει υποβαθμιστεί ?για οποιοδήποτε λόγο? οδηγούμαστε σε αύξηση του σωματικού βάρους.
Ο ύπνος βελτιώνει τη μνήμη, συμβάλλοντας στη σταθεροποίηση των αναμνήσεων. Αποκαλυπτική είναι σχετική μελέτη, η οποία διενεργήθηκε στις ΗΠΑ, με τη συμμετοχή 48 ατόμων, ηλικίας 18 έως 30 ετών.
Οι εθελοντές είχαν φυσιολογικό ύπνο και δεν έπαιρναν φάρμακα. Τους δόθηκαν 20 ζευγάρια λέξεων και τους ζητήθηκε να τα θυμηθούν 12 ώρες αργότερα. Οι ερευνητές τους χώρισαν σε τέσσερις ομάδες, με διαφορετικές συνθήκες εξέτασης.
Στην πρώτη ομάδα, οι εθελοντές κοιμήθηκαν πριν από την εξέταση. Στη δεύτερη, παρέμειναν ξύπνιοι. Στην τρίτη, κοιμήθηκαν αλλά οι ερευνητές τούς έδωσαν μία ακόμη πληροφορία μέχρι την εξέταση. Στην τέταρτη, ήταν ξύπνιοι, με κάποια παρεμβολή πριν από την εξέταση.
Οι ομάδες με τους ξύπνιους εθελοντές διδάχτηκαν τις λέξεις στις 9 το πρωί και στη συνέχεια εξετάστηκαν μετά από 12 ώρες. Οι άλλες ομάδες έμαθαν τις λέξεις την ίδια ώρα, στη συνέχεια κοιμήθηκαν και εξετάστηκαν και αυτές στις 9 το βράδυ. Από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι ο ύπνος βοήθησε τους συμμετέχοντες να θυμηθούν τις πληροφορίες, παρά την παρεμβολή άλλων πληροφοριών.
Μουσική
Για μικρές και μεγάλες... στιγμές απόλαυσης
Αποδεδειγμένη είναι η συμβολή της μουσικής στην αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας. Σύμφωνα με Αμερικανούς ειδικούς, η μουσική σε μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών συντομεύει η παραμονή των νεογνών στην εντατική θεραπεία κατά περίπου τρεις μέρες, με παράλληλη μείωση του σχετικού κόστους.
Εντυπωσιακό είναι το εύρημα ότι η μουσική μπορεί να υποκαταστήσει ένα μέρος των αναισθητικών ενδοφλέβιων φαρμάκων κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Εχει, επίσης, σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση του πόνου στα τελευταία στάδια της νόσου ασθενών με καρκίνο.
Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι βοηθά και ασθενείς που αναρρώνουν έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ασθενείς που άκουγαν μουσική, εμφάνισαν καλύτερη αποκατάσταση της μνήμης και της ικανότητας συγκέντρωσης. Μια άλλη έρευνα έδειξε ότι ακούγοντας μουσική, εκκρίνεται περισσότερη ντοπαμίνη, γεγονός το οποίο συμβάλλει στη διατήρηση της καλής διάθεσης. Η συγκεκριμένη ουσία εκκρίνεται σε στιγμές έντονης απόλαυσης.