[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Διχασμένη για την Ελλάδα η Ευρώπη
Σάββατο 12 Μαΐου 2012 Posted by STEVENIKO

Διχασμένη για την Ελλάδα εμφανίζεται η διεθνής κοινότητα.


Η Γερμανία αν και προσπαθεί να πιέσει και να δείξει τα δόντια της απειλώντας για έξοδο από την ευρωζώνη και για διακοπή της χρηματοδότησης, κάνει για πρώτη φορά λόγο για μέτρα ανάπτυξης, την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές που προειδοποιούν ότι ενδεχόμενη αποπομπή της Ελλάδας θα είχε συνέπειες για όλους.

Η Γερμανία χρειάζεται την Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αρκετά ισχυρή για να ξεπεράσει την κρίση τόνισε το Σάββατο στο εβδομαδιαίο διάγγελμά της, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

"Στη Γερμανία ζουν 80 εκατομμύρια άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη χώρα (στην ΕΕ). Όμως αν θέλουμε να πετύχουμε κάτι μεγαλύτερο στον κόσμο χρειαζόμαστε περισσότερους από εμάς και μόνο. Για αυτό η ΕΕ, με τους 500 εκατομμύρια κατοίκους της, είναι απλούστατα ένα πολύ, πολύ καλό πράγμα", είπε η Μέρκελ.

Η καγκελάριος υποστήριξε ότι η Ευρώπη έχει ισχυροποιηθεί χάρη στις κοινές αντιλήψεις των χωρών για τη δημοκρατία και την ελευθερία του λόγου, της θρησκείας και των μετακινήσεων.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, αν και σημείωσε πως η Γερμανία θα πρέπει να προσέξει να μην επιβάλει τις πολιτικές απόψεις της στην υπόλοιπη Ευρώπη πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. "Αν μια νέα κυβέρνηση τερματίσει μονομερώς τις συμφωνίες, δεν θα υπάρξουν άλλα χρήματα από την Ευρώπη", τόνισε.

Εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις ισχύουσες συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν θα λάβει περαιτέρω χρηματοδότηση, προειδοποιεί ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν.


"Η Γερμανία είναι έτοιμη να εξετάσει επιπρόσθετα μέτρα για να βοηθήσει την ανάπτυξη στην Ελλάδα αλλά η η χώρα θα πρέπει να εφαρμόσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις", υποστηρίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εβδομαδιαία εφημερίδα Βελτ αμ Ζόνταγκ.

"Αν οι Έλληνες έχουν κάποια ιδέα για το τί θα μπορούσαμε να κάνουμε, επιπροσθέτως, για να προωθήσουμε την ανάπτυξη, μπορούμε να το συζητήσουμε και να το σκεφτούμε", φέρεται να δήλωσε ο Γερμανός υπουργός. "Όμως σε τελική ανάλυση (το θέμα είναι) να ξανακάνουμε την Ελλάδα ανταγωνιστική, να επιτρέψουμε στην οικονομία να αναπτυχθεί και να ανοίξουμε το δρόμο για να ξαναβγεί η χώρα στις διεθνείς αγορές", πρόσθεσε. "Γι' αυτό απαιτείται να γίνουν οι συμφωνημένες, θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις, διαφορετικά η χώρα δεν θα έχει προοπτικές", προειδοποίησε ο Σόιμπλε.

Ο Γερμανός υπουργός επανέλαβε ότι η Γερμανία δεν θέλει να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη αλλά δεν μπορεί και να την αναγκάσει να παραμείνει. "Ασφαλώς δεν θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να φεύγει, αυτό είναι σαφές και ξεκάθαρο. Όμως (...) θα ήμασταν μια ασυνήθιστη κυβέρνηση αν δεν προετοιμαζόμασταν για όλα τα πιθανά σενάρια, συμπεριλαμβανομένων και καταστάσεων που δεν θα ήταν εύκολες για την Ευρώπη", κατέληξε.

Σε άλλη συνέντευξη, στην αυστριακή εφημερίδα Ντι Πρέσε, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν "η ακριβότερη λύση για όλους τους εμπλεκόμενους" αν και πλέον θα στοίχιζε λιγότερο σήμερα απ' ότι στην αρχή της κρίσης χρέους.

Διαφορετική είναι η άποψη του Αυστριακού Χάιντς Φίσερ ο οποίος προειδοποίησε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είχε πολύ μεγάλα μειονεκτήματα, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας σε συνέντευξή του το μεσημέρι, στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, τόνισε πως όλοι θα κάνουν κάθε τι δυνατό για να μην συμβεί κάτι τέτοιο και να παραμείνει αλώβητη η Ευρωζώνη.

Βέβαια, όπως σημείωσε, δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως μια έξοδος από την Ευρωζώνη, όμως, όλες οι "σημαντικές δυνάμεις" στην Ευρώπη προσπαθούν για να κρατηθεί η Ευρωζώνη ανέπαφη.

Απαντώντας στο ερώτημα, αν μια έξοδος από την Ευρωζώνη αποτελεί θέμα "ταμπού", ο κ. Φίσερ επισήμανε πως οι αποφάσεις που λαμβάνονται εξαρτώνται από την πορεία των οικονομικών εξελίξεων και την αναζήτηση των μεγαλύτερων πλεονεκτημάτων και όχι από το αν πρόκειται ή όχι για θέμα "ταμπού".

Σε σχέση με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα, ανέφερε πως συμφωνίες που έχουν συναφθεί θα πρέπει να τηρούνται, ωστόσο, πέρα από τα πακέτα λιτότητας θα πρέπει, κατά τον δυνατό καλύτερο τρόπο, να γίνουν προσπάθειες για να ανοίξουν ευκαιρίες, να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη και να δοθεί προοπτική στους ανθρώπους στην Ελλάδα για να μπορέσουν να εξέλθουν από το σημερινό τους αδιέξοδο.

Ο κ. Φίσερ, σημειώνοντας, πως προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να απαντηθούν συγκεκριμένα ερωτήματα που συνδέονται με την Ελλάδα -- αν κανείς θέλει να δώσει ειλικρινείς απαντήσεις -- εξέφρασε την πεποίθησή του πως εάν η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, τότε θα αποπληρώσει, τουλάχιστον ένα μέρος, των δανείων που λαμβάνει.

Συμπερασματικά, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας επισήμανε πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δύσκολη και ασαφής και θα πρέπει τόσο στο εσωτερικό της όσο και στο εξωτερικό να υπάρξει υπευθυνότητα ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό από αυτή την κατάσταση.

Στη χώρας μας αναφέρθηκε σε δήλωσή του προς το ειδησεογραφικό κανάλι Rainews, o ιταλός πρώην πρωθυπουργός και υπουργός των εξωτερικών, Μάσσιμο Ντ' Αλέμα:
"Για την κατάσταση της Ελλάδας, ευθύνεται, σε μεγάλος μέρος, η Ευρώπη. Υιοθετήθηκε μια λύση που θυμίζει τιμωρία και που μπορεί να οδηγήσει σε κραχ της Δημοκρατίας", τόνισε ο Ντ΄Αλέμα.

Σύμφωνα με τον ιταλό, κεντροαριστερό πολιτικό, "μια αλληλέγγυα Ευρώπη μπορούσε να λύσει άμεσα το πρόβλημα, με σαφώς περιορισμένη οικονομική βοήθεια".

"Τώρα, επιτέλους", πρόσθεσε ο Μάσσιμο Ντ' Αλεμα, πρέπει να υπερισχύσει το ευρωπαϊκό πνεύμα αλληλεγγύης".


STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Διχασμένη για την Ελλάδα η Ευρώπη"

Leave a reply