[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Το κράτος παγώνει κάθε είδους πληρωμές προς τους προμηθευτές του
Τετάρτη 16 Μαΐου 2012 Posted by STEVENIKO

Με τα κρατικά ταμειακά διαθέσιμα να εξανεμίζονται, «μπαίνουν στον πάγο» οι πληρωμές των οφειλών του δημοσίου προκειμένου να καταστεί δυνατή η καταβολή των μισθών και των συντάξεων του Ιουλίου, που σημειωτέον προκαταβάλλονται στο τέλος Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σταματούν οι επιστροφές φόρων προς φυσικά και νομικά πρόσωπα, οι πληρωμές προμηθευτών του δημοσίου, οι επενδυτικές δαπάνες, ενώ φρένο έχει μπει στις επιχορηγήσεις προς υπουργεία και φορείς.

Στο Γενικό Λογιστήριο εκτιμούν ότι με την κίνηση αυτή, θα εξοικονομηθεί 1,5 δισ. ευρώ για να πληρωθούν στο τέλος του επόμενου μήνα μισθοί, συντάξεις και επιδόματα. Κι αυτό καθώς με τα σημερινά δεδομένα τα ταμειακά διαθέσιμα για την κάλυψη των άμεσων κρατικών δαπανών επαρκούν έως τις 20 Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι οι συνολικές οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα ξεπερνούν τα 6,33 δισ. ευρώ, που για να εξοφληθούν θα πρέπει, η όποια κυβέρνηση προκύψει από τις επαναληπτικές εκλογές, να διαπραγματευτεί με την τρόικα την κατάρτιση χρονοδιαγράμματος ειδικών δόσεων από το νέο πακέτο στήριξης. Με βάση το 'μνημόνιο 2', ποσό 4 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά το β' εξάμηνο του 2012, ενώ πλήρης εξόφληση θα γίνει μέσα το 2013.

Με τις τράπεζες να γνωρίζουν νέες πιέσεις λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, η οποία σπρώχνει τους αποταμιευτές σε εσπευσμένες αναλήψεις και, το δημόσιο από την άλλη, να μη καταβάλλει τις οφειλές του προς την αγορά, το ήδη μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας έχει οξυνθεί υπέρμετρα.



STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Το κράτος παγώνει κάθε είδους πληρωμές προς τους προμηθευτές του"

Leave a reply