Στον αστερισμό των πλέον κρίσιμων και συνάμα αβέβαιων εκλογών κινείται η Ελλάδα. Ο χρόνος μετράει αντίστροφα, με τη χώρα να βαδίζει σε θολό τοπίο, καθώς -για πρώτη φορά στη διάρκεια της Μεταπολίτευσης- ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει με σχετική ακρίβεια το αποτέλεσμα, συνεπώς το λόγο παίρνει η σεναριολογία ως άλλος οιωνοσκόπος.
Οι εκλογές στην Ελλάδα, πάντως, απασχολούν ιδιαιτέρως τα διεθνή ΜΜΕ, τα οποία στρέφουν την προσοχή τους στην -άγνωστη- επόμενη ημέρα, αλλά και στην άνοδο της ακροδεξιάς, με όχημα τη Χρυσή Αυγή.
Πληροφορίες που συγκέντρωσε το nooz αναφέρουν ότι οι δημοσκόποι... σηκώνουν τα χέρια ψηλά και ουδείς αποτολμά να προβεί σε προβλέψεις για το αποτέλεσμα, καθώς η ρευστότητα παραμένει παροιμιωδώς μεγάλη, με ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων να εμφανίζεται έτοιμο να επιλέξει το ψηφοδέλτιο που θα ρίξει στην κάλπη κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.
Διαβάστε: Ποιον τρομάζουν οι κρυφές δημοσκοπήσεις;
Τα σενάρια
Τούτων δοθέντων, τα σενάρια που μελετώνται είναι έξι συν ένα, σύμφωνα με ανάλυση της εφημερίδας "Η Καθημερινή της Κυριακής".
* Πρώτον, ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης της ΝΔ, που όμως εκ των πραγμάτων θα έχει ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
* Δεύτερον, η διαμόρφωση κυβέρνησης "δεξιού τόξου", με κορμό τη ΝΔ και τη συμμετοχή κομμάτων που κινούνται στις παρυφές της.
* Τρίτον, ο σχηματισμός κυβέρνησης ΝΔ με ψήφο ανοχής από το ΠΑΣΟΚ.
* Τέταρτον, η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
* Πέμπτον, ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας με τη συμμετοχή ΠΑΣΟΚ- ΝΔ.
* Έκτον, η δημιουργία κυβέρνησης τεχνοκρατών με τη στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και, ενδεχομένως, ορισμένων από τα μικρότερα κόμματα.
Πέραν των παραπάνω σεναρίων, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο οι διερευνητικές εντολές να αποβούν άκαρπες και η χώρα να οδηγηθεί σε νέες εκλογές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Χρυσή Αυγή... International
Τα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ αφιερώνουν εκτενή ρεπορτάζ στο φαινόμενο της ραγδαίας ανόδου των ποσοστών της Χρυσής Αυγής, διερωτώμενα πως ένα κόμμα που η δράση του κινείται στα όρια της νομιμότητας, βρέθηκε στο κατώφλι της Βουλής.
Μετά το Reuters, και το Associated Press μεταδίδει ρεπορτάζ γνωριμίας με την ακραία οργάνωση, επισημαίνοντας την οργή που υπάρχει στον ελληνικό λαό απέναντι στον πολιτικό κόσμο.
Όλα τα ρεπορτάζ τονίζουν εμφατικά ότι μία εξτρεμιστική δύναμη επιχειρεί να εισέλθει στη βασική σκηνή της πολιτικής ζωής, υποσχόμενη να... "ξεβρομίσει τη χώρα".
Το ρεπορτάζ του AP σημειώνει ότι η οργάνωση έχει μία σκοτεινή πλευρά -που δύσκολα καλύπτεται-, έχοντας κατηγορηθεί πολλάκις για επιθέσεις εναντίον μεταναστών.
Τα μέλη της Χρυσής Αυγής, τονίζει το AP, αποφεύγουν τις ερωτήσεις γύρω από τις καταγγελίες για τη βίαιη δράση τους, υποστηρίζοντας ότι... δεν γνωρίζουν.
Την εκτίμηση ότι οι εκλογές της 6ης Μαΐου όχι μόνο δεν είναι πιθανό να λύσουν τα προβλήματα, αλλά ίσως φέρουν πολιτικό χάος διατυπώνουν οι Sunday Times σε άρθρο για τις εκλογές στην Ελλάδα και επίκεντρο τη Χρυσή Αυγή.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι το το ακροδεξιό κόμμα ενδέχεται να κερδίσει ακόμα και 15 έδρες στη Βουλή εάν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις.
Στην περίπτωση αυτή -σημειώνεται- δεν είναι απίθανο οι νέοι βουλευτές να χρησιμοποιήσουν βία κατά αριστερών και διαφωνούντων συναδέλφων τους.
Στο ζήτημα των παράνομων μεταναστών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, καθώς και στο ότι αποτελεί θέμα της προεκλογικής εκστρατείας, αναφέρεται δημοσίευμα του euobserver.com, με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του πρώτου κέντρου κράτησης παράνομων μεταναστών, στην Αμυγδαλέζα.
Το δημοσίευμα σχολιάζει επίσης "η παρουσία των μεταναστών στους δρόμους της χώρας αποτελεί έναν εύκολο στόχο για τα κόμματα της ακροδεξιάς " .
Τον κώδωνα του κίνδυνο για το ενδεχόμενο εισόδου της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, έκρουσε με συνέντευξη στο Reuters, ο Ευ. Βενιζέλος, ενώ στο κόμμα επικρατεί προεκλογικός "πυρετός" με συνεδρίαση της επιτροπής εκλογικού αγώνα που καθόρισε το πρόγραμμα των τελευταίων ημερών ως την κάλπη.
Στο μεταναστευτικό αναφέρθηκε και ο Α. Σαμαράς σε προεκλογική του ομιλία στην Πάτρα, τονίζοντας ότι "πρώτη απόφαση της κυβέρνησής μας θα είναι να καταργήσουμε το νόμο Ραγκούση. Και θα το κάνουμε. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι "ξέφραγο αμπέλι".
Από τη Θεσσαλονίκη η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε κατηγορηματικά ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να μπει στη "στρούγκα", δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε κυβέρνηση συνεργασίας.
Ο Γ. Καρατζαφέρης κάλεσε εκ νέου τον Λουκά Παπαδήμο και τον διοικητή της ΤτΕ Γιώργο Προβόπουλο να πάρουν θέση στα όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος περί της εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο σε τρία χρόνια.
Ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "ο λαός με την ψήφο του θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης της Αριστεράς και θα σας στείλει και τους δύο στο χρονοντούλαπο της ιστορίας".
Η ΔΗΜΑΡ έχει ως στόχο την συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης δήλωσε στα Γιάννενα ο Φ. Κουβέλης.
Ο επικεφαλής των "Ανεξάρτητων Ελλήνων", Π. Καμμένος, αποφάσισε να ακυρώσει όλες τις προγραμματισμένες τηλεοπτικές του εμφανίσεις και μέχρι την ημέρα των εκλογών να αφοσιωθεί στην απευθείας επαφή του με τους πολίτες.
Τη θετική ψήφο των πολιτών ζήτησε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.