[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Το Bloomberg για την ελληνική κρίση: Δες τα έργα σου, Άνγκελα Μέρκελ, και απελπίσου…
Τετάρτη 16 Μαΐου 2012 Posted by STEVENIKO

Ένα ιδιαίτερα αιχμηρό κείμενο κατά της πολιτικής της Ευρώπης και της αντιμετώπισης της Ελλάδας δημοσιεύει σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, το οποίο αναφέρεται στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.


Το άρθρο φιλοξενεί την άποψη του οικονομολόγου Barry Eichengreen, ο οποίος χαρακτηρίζει μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας ως την "μητέρα όλων των οικονομικών κρίσεων", επικρίνοντας μάλιστα τους ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι διατηρούν τις φήμες εξόδου με αλλεπάλληλες δηλώσεις.

"Η Ελλάδα δεν έχει καμιά ελπίδα ανάπτυξης όσο διατηρείται αυτός ο κίνδυνος πάνω από την οικονομία της", λέει ο οικονομολόγος.

Το Blooomberg μάλιστα ασκεί δριμύτατη κριτική στους ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως το Βέλγο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας που θεωρεί πως είναι διαχειρίσιμη μια ελληνική έξοδος από το ευρώ.


"Πρόκειται για μια εντυπωσιακή υπόθεση ανευθυνότητας και ανικανότητας από τους Ευρωπαίους που επιτρέπουν τη διατήρηση και χειροτέρευση της κρίσης".

Η απειλή για την Ευρώπη, λέει το Bloomberg, δεν ήταν ποτέ η Ελλάδα, αλλά η κακή διαχείριση της Ελλάδας από την Ευρώπη. Η αποτυχία της να αντιμετωπίσει τα μικρά προβλήματα που τελικά έγιναν μεγάλα.


Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους μπορεί να επηρεαστεί η ευρωζώνη από μια ελληνική έξοδο, Ο πρώτος είναι μέσω των χρεών της Ελλάδας προς τους ξένους.

Όμως ο αληθινός κίνδυνος είναι στο δεύτερο τρόπο. Εάν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, γιατί όχι και η Πορτογαλία, ή η Ισπανία, ή η Ιταλία; Η διάλυση της ευρωζώνης θα αποτελεί πλέον επιλογή.


Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, γρηγορότερη μεταβίβαση κεφαλαίων από τις περιφερειακές χώρες στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης.

Και εδώ, γράφει το Bloomnberg, έρχεται η μεγαλύτερη ειρωνία όλης της υπόθεσης.

Η ΕΕ σίγουρα θα παλέψει να αποτρέψει την διάλυση του ευρύτερου ευρωπαϊκού συστήματος. Οι ηγέτες ξέρουν ότι άν η ευρωζώνη διαλυθεί, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιμετωπίσει πρόβλημα επιβιώσης .

Έτσι λοιπον, μια ελληνική έξοδος θα πρέπει να είναι και η τελευταία. Γι' αυτό η Γερμανία θα πρέεπι να υιοθετήσει όλα αυτά που είχε αρνηθεί για την Ελλάδα, όπως την έκδοση ευρωομολόγων ή την ΕΚΤ ως καταφύγιο για τους δανειζόμενους. Τα μέτρα που θα μπορούσαν να σώσουν την Ελλάδα αλλά δεν λήφθηκαν.

Η καταστροφή της Ελλάδας θα γίνει παράδειγμα προς αποφυγή για όλη την ευρωζώνη, καταλήγει το Bloomberg και κλείνει:

Κοίταξε τα έργα σου, Άνγκελα Μέρκελ, και απελπίσου.


Πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Το Bloomberg για την ελληνική κρίση: Δες τα έργα σου, Άνγκελα Μέρκελ, και απελπίσου…"

Leave a reply