[ ]
Πρόσφατες Αναρτήσεις
Citigroup: Προβλέπει έξοδο της Ελλάδας την 1η Ιανουαρίου 2013
Πέμπτη 24 Μαΐου 2012 Posted by STEVENIKO

Εξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου 2013 και υποτίμηση του νέου της νομίσματος κατά 60% έναντι του ευρώ, εξαπολύωντας ένα μεγάλο και αναπόφευκτο κύμα αστάθειας στην Ευρώπη, προβλέπει σε έκθεσή της η Citigroup.

Citigroup: Προβλέπει έξοδο της Ελλάδας την 1η Ιανουαρίου 2013

Στην έκθεσή του ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, Βίλεμ Μπούιτερ λέει ότι η έξοδος δεν είναι 100% βέβαιη, ωστόσο είναι το πιθανότερο σενάριο.

Αναλυτικά, μία έξοδος της Ελλάδας αναμένεται να οδηγήσει σε υποτίμηση της νέας δραχμής έναντι του ευρώ κατά 50-60% για διάστημα 5 ετών, εκτίναξη του χρέους ως προς ΑΕΠ στο 400% έως το 2013 και νέα αναδιάρθρωσή του το 2015, συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 10% το 2013 και άνοδο του πληθωρισμού στο 20% το 2013 και το 2014.

Παράλληλα, αναφέρει ότι οι συνέπειες από την ελληνική έξοδο «Grexit» θα θέσει σε εγρήγορση τα στελέχη του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και πιθανώς θα ενθαρρύνει την ΕΚΤ να επανεκκινήσει τις μακροπρόθεσμες διαδικασίες αναχρηματοδότησης και να μειώσει τα επιτόκιά της κατά 0,5%.

«Αναμένουμε ότι μία ελληνική έξοδος θα ακολουθηθεί από μία σειρά πολιτικών «απάντησης» προκειμένου να αποφευχθεί ένα ντόμινο κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και μία κλιμακούμενη οικονομική αναταραχή», επισημαίνει.

Η Citigroup ανέφερε ότι η πιθανότητα αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη κυμαίνεται από 50 - 75%, ενώ προσθέτει ότι μία έξοδός της θα γίνει το βασικό της ζήτημα, εάν δεν σταθεροποιηθεί η κατάσταση και μετά τις εκλογές του Ιουνίου.


Πηγη

STEVENIKO

Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας...

0 σχόλια for "Citigroup: Προβλέπει έξοδο της Ελλάδας την 1η Ιανουαρίου 2013"

Leave a reply